Sygeplejerskesagen: Kollektivt traume plager de ansatte på Nykøbing Falster Sygehus

En ny bog om sygeplejerske Christina Hansen, der blev dømt for manddrab på flere patienter, udkommer mandag. Sagen piner stadig de ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom det er fire år siden at sygeplejerske Christina Hansen blev anholdt og sigtet for manddrab på flere patienter på sygehuset påvirker sagen stadig de personer, der var tæt på hende.

- Det er som om at den her sag bare ikke vil lægge sig. Normalt kører en sag i byretten, måske også i landsretten, og så lukker den ned, når der er faldet dom. Det skete bare ikke i den her sag. Den er stadig ikke lukket.

Sådan siger Kristian Corfixen, da vi møder ham udenfor Nykøbing Falster Sygehus. I en ny bog beskriver journalisten, der dækkede retssagen mod sygeplejersken Christina Hansen for dagbladet Politiken, hele sagen. Henover 307 sider lader han flere af hovedpersonerne i sagen fortælle, hvordan de oplevede forløbet - både inden Christina Hansen blev anholdt, på nattevagten mellem den 28 februar og 1. marts 2015 og tiden derefter. 

quote Jeg er dømt for noget, jeg ikke har gjort (...)

Sygeplejerske Christina Hansen

Sygeplejersken, der endte med en dom på 12 års fængsel for at have givet fire patienter en cocktail af morfin og stesolid, der for tre af patienternes vedkommende kan have været en medvirkende årsag til deres død, medvirker selv i bogen. Det samme gør den overlæge, der anmeldte hende og lægens kæreste, der blev politiets såkaldte kronvidne i sagen. 

oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Bog går helt tæt på sag om drabsforsøg:
Læs uddrag af "Sygeplejersken" her
oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Bog går helt tæt på sag om drabsforsøg:
Læs uddrag af "Sygeplejersken" her

Fastholder sin uskyld

Således kan man i bogen læse, at Christina Hansen, der blev dømt for forsøg på manddrab på fire patienter, selv stadig fastholder sin uskyld.

- Jeg er dømt for noget, jeg ikke har gjort (...) Mange herinde snakker om, at man en dag kommer til et punkt, hvor man forliger sig med sin dom. Men jeg er ikke nået dertil endnu. Jeg tror ikke, jeg endnu er villig til at slippe min vrede og frustration, siger den dømte sygeplejerske til Kristian Corfixen under en af deres samtaler i fængslet. 

Østre Landsret i Nykøbing F.
Læs også
12 års fængsel til sygeplejersken fra Nykøbing Falster
Østre Landsret i Nykøbing F.
Læs også
12 års fængsel til sygeplejersken fra Nykøbing Falster

Undervejs i bogen beskriver den sygeplejerske, der arbejdede i nattevagt med Christina Hansen den 28 februar, hvordan hun oplevede forløbet. Pernille Kurzmann Larsen forklarer i bogen, hvordan mistanken til Christina Hansen opstod, og at hun tog ind til sygehuset den skæbnesvangre aften med det mål at afsløre Christina Hansen i det, Pernille Kurzmann Larsen mistænkte, at hun foretog sig. 

Under nattevagten indsamlede hun derfor, hvad hun troede kunne være beviser. Et dropsæt og nogle sprøjter. De ting, hun vurderede skulle sikres til gavn for politiets efterforskning. Hun fortæller også, at hun stadig den dag i dag har dårlig samvittighed over, at hun ikke sørgede for, at den ene patient, der døde på vagten, Viggo Holm Petersen, fik modgift mod stesolid. Istedet for at sige noget om sin mistanke, vendte hun sig om og gik hun på kontoret. Hun besluttede sig for at holde hovedet koldt, for hun var bange for, at sagen smuldrede for politiet, hvis ikke der var beviser nok. I så fald ville Christina Hansen kunne søge et nyt arbejde på et andet hospital, istedet for at blive stoppet.

sygeplejersken_brev_001.jpg
Læs også
Sygeplejerske fra arresten: For hver dag, der går, mister jeg fodfæste
sygeplejersken_brev_001.jpg
Læs også
Sygeplejerske fra arresten: For hver dag, der går, mister jeg fodfæste

Et kollektivt traume

Pernille Kurzmann Larsen, der sammen med sin overlæge-kæreste endte med at kontakte politiet og anmelde Christina Hansen, er ifølge Kristian Corfixen langt fra den eneste, der stadig er hjemsøgt af sagen.

quote Det er sådan en slags kollektivt traume. Jeg har talt med mange af de kollegaer, der arbejdede sammen med Christina Hansen, som har grædt over det

Kristian Corfixen, journalist på Politiken

- Det er sådan en slags kollektivt traume. Jeg har talt med mange af de kollegaer, der arbejdede sammen med Christina Hansen, som har grædt over det. Det piner dem, at de havde en mistanke mod hende, men intet gjorde for at stoppe det, fordi de ikke havde det afgørende fældende bevis. Samtidig var tanken jo nærmest uhyrlig - at en sygeplejerske skulle ønske at gøre patienterne ondt istedet for at hjælpe dem. 

Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Overlæge: Vi har intet lært af sygeplejerskesagen fra Nykøbing F
Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Overlæge: Vi har intet lært af sygeplejerskesagen fra Nykøbing F

Fremstiller begge sider

Ifølge Kristian Corfixen deler sagen stadig folk i to lejre, hvilket er blevet tydeligt under hans research til bogen.

-  Til trods for at et enigt nævningsting både i by- og landsret dømte Christina Hansen skyldig, er der stadig en fortælling om, at hun nok ikke har gjort noget. Er det ikke den sag, hvor der ikke var nogen beviser? Der var kun en masse intriger og sladder på sygehuset. Det er sådan, mange har det med sagen, siger Kristian Corfixen og påpeger, at det er netop derfor, han har skrevet bogen. 

- Når folk spørger mig, hvilken side beskriver du sagen fra, svarer jeg: begge sider. Jeg lægger det hele frem. Jeg har gennemgået retsdokumenterne, afhøringsrapporterne og patientjournalerne. Jeg har interviewet over 50 personer til bogen. Og nu har jeg skrevet en bog, så vi kan diskutere sagen på et oplyst grundlag, istedet for at vi taler udfra noget, vi har hørt, siger forfatteren. 

quote Nu har jeg skrevet en bog, så vi kan diskutere sagen på et oplyst grundlag, istedet for at vi taler udfra noget, vi har hørt

Kristian Corfixen, journalist på Politiken

I bogen er der også detaljer om sagen, der ikke tidligere har været fremme. For eksempel udpegede en overlæge 30 forskellige patientforløb med dødelig udgang, der for ham så mistænkelige ud. Men patienterne var alle kremeret, så man kunne ikke undersøge dem nærmere, og derfor blev mistanken hverken be- eller afkræftet. 

Ligeledes beskriver Kristian Corfixen, at det var på grund af en efterforskningsmæssig fejl, at politiet ikke allerede i 2012 opdagede, at noget var helt galt i forhold til patienten Arne Herskovs uventede død. 

Har aldrig set en lignende sag

Arne Herskov stod nemlig til at blive udskrevet. Istedet fik han hjertestop og lå i koma i 12 timer, før han døde. Politiet blev tilkaldt og Arne Herskov fik taget en blodprøve, der blev sendt til Retskemisk Institut. Blodprøven afslørede at der var morfin og Stesolid i Arne Herskovs blod, som ingen havde kvitteret for i hans journal. Sagen blev undersøgt og konklusionen blev, at patienten formentlig selv havde spist noget morfin i tabletform, som han døde af. 

- Hvis politiet allerede dengang havde bedt retskemikerne om at beregne, hvor meget morfin Arne Herskov havde fået, da han fik hjertestop, havde de fået en indikator på, at der var sket en forbrydelse. Men det gjorde de ikke. Istedet bad de retskemikerne om at se på, hvor meget morfin han havde i blodet, da han døde. Det var et par milligram. Hvis de havde regnet 12 timer tilbage, havde de set, at han havde en alt for stor dosis morfin i kroppen, og så var sagen ikke blevet henlagt. Måske havde det resulteret i, at Christina Hansen allerede dengang var blevet stoppet, siger Kristian Corfixen til TV Øst.

retten-i-nykoebing-2013.jpg
Læs også
Sygeplejerske var den første hos død patient
retten-i-nykoebing-2013.jpg
Læs også
Sygeplejerske var den første hos død patient

Foreholdt den påstand siger advokaturchef hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, Michael Boolsen, der også var anklager i sagen i byretten i Nykøbing Falster, at det er korrekt, at man ikke bad retskemikerne om at lave tilbageregningerne tilbage i 2012.

quote Man skal tænke på, at der aldrig har været en lignende sag. Efterforskerne tænkte ikke i de baner, det gjorde retskemikerne heller ikke

Michael Boolsen, advokaturchef hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

- En fejl vil jeg ikke kalde det. Tilbageregningerne var noget, vi blev opmærksomme på i 2015. Man skal tænke på, at der aldrig har været en lignende sag. Efterforskerne tænkte ikke i de baner, det gjorde retskemikerne heller ikke. Det var først, da vi i 2015 stod med den her sag, at vi fandt ud af, at vi måtte tilbageregne, siger Michael Boolsen til TV Øst. 

Bogen udkommer mandag. Du kan læse et uddrag af kapitel fire her.


Nyhedsoverblik