Sygehusdirektør efter overfald: Vi er rystede og tænker på vores kære medarbejder

En 62-årig sygeplejerske blev overfaldet foran Nykøbing Falster Sygehus. Direktøren fortæller, at man er rystet og nu skal klarlægge forløbet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var en noget chokerende besked, som sygehusdirektør Ricco Dyhr mødte ind til onsdag morgen.

Dagen forinden var en 62-årig kvindelig sygeplejerske om eftermiddagen blevet overfaldet på parkeringspladsen foran sygehuset.

quote Alle vores tanker går til hende

Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus

- Der er tale om en mand, der er gået ud fra skadestuen, og som ser sygeplejersken, der skal til at skifte tøj og er på vej hjemad, og så overfalder han hende. Det er utroligt ubehageligt, og er vi rystede, siger Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus, til TV ØST.

Gerningsmanden var en 18-årig mand, som blev anholdt kort efter hændelsen. Han blev fremstillet i grundlovsforhør, hvorefter han blev løsladt igen. 

Medarbejdere taler om hændelsen

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har kvinden pådraget sig voldsomme skader i ansigtet. Hun har blandt andet fået knoglebrud og en mulig øjenskade.

- Vi tænker først og fremmest på vores kære medarbejder, der er blevet udsat for det her vold. Alle vores tanker går til hende, siger Ricco Dyhr. 

Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
18-årig overfaldt sygeplejerske ved skadestue
Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
18-årig overfaldt sygeplejerske ved skadestue

Onsdag har man iværksat en ekstra foranstaltning på sygehuset for at hjælpe de medarbejdere, der så hændelsen.

- Vi har taget fat i det, vi kalder vores TRIM-team. Det er medarbejdere, der er uddannet til at tale med de medarbejdere, der har været involveret i hændelsen. Det er ikke psykologsamtaler, men det har vist sig at virke rigtig godt, og det vandt vi arbejdsmiljøprisen for for nogle år siden, fortæller Ricco Dyhr.

Har ikke hørt om noget lignende

Ifølge politiet var den 18-årige mand blevet afvist på akutmodtagelsen, og blev derfor sur. Han slog en glasrude i stykker inde på akutmodtagelsen, hvorefter han altså fortsatte ud og overfaldt sygeplejersken. 

quote Vi lærer vores medarbejdere at tale patienter og pårørende ned, når de er frustrerede og vrede

Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus

Sygehusdirektøren vil nu få klarlagt, hvad der præcist skete, men selve overfaldet er man meget berørte af.

- Vi ved, at han har overfaldet en af vores medarbejdere, som ikke havde noget med hans situation at gøre. Det er forfærdeligt, at man ikke kan få lov at gå frit på sygehuset. Det er vi forfærdeligt kede af, særligt når det er personer, der går for at hjælpe folk, siger han. 

Men uanset hvad, mener han ikke, det vil kunne undskylde overfaldet.

- Som jeg er blevet orienteret om, så har han (den 18-årige red.) ikke ringet i forvejen, som man gør, så man sikrer sig, at han skal til hos os, siger han og fortsætter:

- Skulle han være blevet afvist sådan blankt, så kan det ikke berettige en reaktion som denne her, som er så voldsom. Jeg kan ikke mindes, jeg har hørt om noget lignende, siger Ricco Dyhr.

Har fokus på at komme patienter imøde

Han fortæller også, at det er et fokuspunkt for medarbejderne, hvordan man imødekommer patienterne bedst muligt.

- Det vi arbejder med til dagligt, det er deeskalering, hvor vi lærer vores medarbejdere at tale patienter og pårørende ned, når de er frustrerede og vrede og begynder at blive udadreagerede, siger Ricco Dyhr.

Netop glasruden, som den 18-årige smadrede før overfaldet, har man diskuteret før.

- Vores indgang er indrettet sådan, at der er glas imellem, hvor medarbejderne sidder bag og tager imod patienter. Vi har haft talt om, om vi skulle fjerne det her glas, så vi kunne komme endnu tættere på patienterne. Men nu har det vist sig, at det i det her tilfælde jo var godt, at det var der. Desværre, siger Ricco Dyhr.

Nu vil sygehusdirektøren undersøge, om der kan gøres noget anderledes.

- Vi skal have en dialog med ledelsen både i akutafdelingen og på medicinsk afdeling, om der er noget særligt, vi skal kigge på fremadrettet. Om vi skal styrke det her deeskalering endnu mere. Vi kigger på, om der er behov for noget mere, velvidende at det er en ekstraordinær situation, siger han.


Nyhedsoverblik