Sygehus svigtede Susannes far: Jeg sætter aldrig mine ben dér igen

Susanne Hansens far var udsat for svigt, da han var indlagt på Slagelse Sygehus. Hendes far er nu død, men hun håber, historien vil hjælpe andre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Venny Mortensen blev udsat for svigt, da han var indlagt på neurologisk afsnit på Slagelse Sygehus sidste år. Det fastslår en rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sygehuset skulle ifølge rapporten have haft en fast vagt til at holde øje med den 73-årige mand, der i december 2015 fik en hjerneblødning.

- Det var, som om de havde afskrevet min far. De virkede, som om der ikke var noget at stille op med ham, siger Susanne Hansen, der er Venny Mortensens datter, til TV ØST.

quote Jeg kan slet ikke se, hvad han lavede på den afdeling. Han blev overflyttet alt for hurtigt. Alle på afdelingen var meget fortravlede

Susanne Hansen, datter

Den 73-årige folkepensionist, der var bosat i Slagelse, blev opereret på intensivafdelingen på Rigshospitalet i København, og senere overflyttet til intensivafdelingen på Slagelse Sygehus. Her så Venny Mortensen ud til at komme sig efter sin blodprop.

Det er den efterfølgende behandling på neurologisk afdeling på sygehuset i Slagelse, som familien klagede over.  

- Jeg kan slet ikke se, hvad han lavede på den afdeling. Han blev overflyttet alt for hurtigt. Alle på afdelingen var meget fortravlede. Det var nærmest umuligt at få fat i læger og sygeplejersker, siger Susanne Hansen.

Kunne ikke tale

Styrelsen for Patientsikkerhed giver familien medhold i, at behandlingen fra den 15. til den 17. februar 2016 på Slagelse Sygehus ikke var fagligt forsvarligt.

Venny Mortensen kunne hverken tale eller spise fast føde, fordi hans evne til at synke var blevet beskadiget. Det betød blandt andet, at han fik slim og indhold fra maven i lungerne. Det resulterede i gentagende lungebetændelser.

Derfor krævede hans tilstand konstant overvågning, hvilket han havde fået på intensivafdelingerne. Men det fik han ikke på neurologisk afsnit på Slagelse Sygehus.

quote Han kan ikke selv hive i snoren, der tilkalder personalet, og alle på afdelingen er meget travle. Det ender med, at min bror og svigerinde kører fra Esbjerg til Slagelse for at overvåge vores far hele natten

Susanne Hansen, datter

- En aften besøger min mor og jeg min far, og jeg er overbevist om, at min far var død, hvis vi ikke var kommet. Der var ikke nogen fast vagt og min far var meget urolig. Han kan ikke selv hive i snoren, der tilkalder personalet, og alle på afdelingen er meget travle. Det ender med, at min bror og svigerinde kører fra Esbjerg til Slagelse for at overvåge vores far hele natten, siger Susanne Hansen.

Venny Mortensens søn og svigerdatter skiftede til at holde øje med ham igennem natten. Han var meget urolig, men kunne ikke kommunikere dem. Om morgenen fandt man ud af, at tilgangen til Venny Mortensens kateter havde være lukket, så hans blære var helt fyldt.

- Det, der er sket, er virkelig forfærdeligt. Ingen andre skal opleve det, siger Susanne Hansen.

Også den episode kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed.

Mister livet en måned senere

Venny Mortensen afgik ved døden den 25. marts 2016 som følge af gentagende lungebetændelser. I maj vælger familien at klage over behandlingen på afdelingen i Slagelse. Hændelserne har sat sig dybe spor i familien.

quote Svigtet er sket alle steder, og jeg vil aldrig nogensinde sætte min ben på Slagelse Sygehus

Susanne Hansen, datter

- Svigtet er sket alle steder, og jeg vil aldrig nogensinde sætte min ben på Slagelse Sygehus. Min mor var indkaldt til undersøgelser på sygehuset, men vi fik hende heldigvis flyttet til Holbæk, fortæller Susanne Hansen.

På trods af at konklusionen fra Styrelsen for Patientsikkerhed kun er en ringe trøst, betyder afgørelsen alligevel meget for familien.

- Styrelsen henholder sig kun til journalerne, når de har set på min fars sag. Derfor var vi også spændte på, om de kunne få øje på alt det kritisable, som vi oplevede. Det kunne de heldigvis, siger Susanne Hansen.

Sygehus har ændret procedure

Var Venny Mortensen indlagt i dag, ville han formentligt opleve et helt andet forløb. Sygehusdirektør Vagn Bach oplyser over for Sjællandske, at alle akutte neurologiske patienter siden august 2016 er blevet overflyttet til Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Slagelse_Sygehus.jpg
Læs også
Skarp kritik af sygehus: Svigtede svag patient
Slagelse_Sygehus.jpg
Læs også
Skarp kritik af sygehus: Svigtede svag patient

Presset på afdelingen i Slagelse var for stort, anerkender sygehusledelsen.

- Det er godt at se, at man i dag har lavet om på procedurerne og rykker patienter til Roskilde, for så har vores kamp ikke været forgæves. Det burde jo bare også være sket, da min far var indlagt, siger Susanne Hansen.

Familien klagede også over manglende genoptræning af Venny Mortensen, men her har Styrelsen for Patientsikkerhed ikke givet familien medhold.


Nyhedsoverblik