Styrelse afviser at sikre bevaringsværdig koldkrigsbunker: - Det har den ikke kvaliteterne til

Slots- og Kulturstyrelsen vil ikke gøre noget for at frede varslingscentralen i Nykøbing Falster, som er sat til salg. Det har den ikke kvaliteten til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en trist dag.

Ordene kommer fra John Larsen fra Hjemmeværnseskadrillen 233 i Lolland-Falster. For en gammel koldkrigsbunker – eller varslingscentral -  i Nykøbing Falster er nu sat til salg. Og det gør ondt på de gamle koldkrigere på Lolland-Falster.

For et par år siden udarbejdede Slots- og Kulturstyrelsen en liste med i alt 57 bevaringsværdige bygninger fra Den Kolde Krig. Her figurerer varslingscentralen, men den er ikke fredet på nogen måder, så en eventuel køber kan gøre, hvad vedkommende har lyst til med bygningen.

Had har I gjort for at sikre den?

quote Det interesserer vi os jo ikke så frygteligt meget for, fordi vi er ret ligeglade med, hvem der ejer den

Michael Lauenborg, enhedschef ved Center for Kulturarv.

- Det har vi ikke gjort noget som helst ved – og det kommer vi heller ikke til at gøre, siger Michael Lauenborg, der er enhedschef ved Center for Kulturarv.

-  Vi udpeger de væsentligste steder, som giver en samlet forståelse af Den Kolde Krig. Det var det, vi gjorde. 

Michael Lauenborg er enhedschef ved Center for Kulturarv.
Michael Lauenborg er enhedschef ved Center for Kulturarv.

Mangler kvaliteter

Hvorfor laver I sådan en liste, hvis I ikke bruger den aktivt til at bevare bygninger som denne?

- En af grundene er, at vi ikke har redskaberne til at bevare den bygning. Vi har redskaberne, at vi kan bygningsfrede og vi kan fortidsmindefrede. Vi kan ikke fortidsmindefrede, fordi den ikke er gammel nok, og det ville nok også være svært, fordi det ikke er et forsvarsanliggende. Derudover kan den ikke bygningsfredes, fordi det har den simpelthen ikke kvaliteterne til, siger Michael Lauenborg.

I dag er det op til de lokale myndigheder, hvis bygninger skal bevares. Men kan man ikke kalde det et nationalt anliggende at bevare bygninger, som vi bevare borgruiner og voldanlæg?

- Jo, helt bestemt, og det er også derfor, vi har en bygningsfredningslov, hvor vi freder de bygninger, som har de kvaliteter, der skal til i henhold til bygningsfredningsloven. Det har bunkeren ikke, siger Michael Lauenborg.

 

Ligeglade med ejeren

Nu er den sat til salg – hvad håber du så sker med den her bunker?

- Fordi bygningen bliver sat til salg – det er der også mange fredede bygninger, der bliver – det interesserer vi os jo ikke så frygteligt meget for, fordi vi er ret ligeglade med, hvem der ejer den, siger Michael Lauenborg.

- Det, jeg har forstået er, at bunkeren ikke er sat til nedrivning, men til salg. Og det er jo rigtig positivt.

Af de 57 bygninger på Slots- og Kulturstyrelsens liste er kun to bygninger fredet. Det drejer sig om Stevns Fortet og Regan Vest i Rold Skov. 

Lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster
Læs også
Bevaringsværdig koldkrigsbunker er den sidste af sin slags - nu er den til salg
Lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster
Læs også
Bevaringsværdig koldkrigsbunker er den sidste af sin slags - nu er den til salg

Men er det nok kun at bevare to bygninger fra Den Kolde Krig?

- Nej, men der er jo også bevaret rigtig mange andre elementer ude i det danske landskab og nogle kommuner har taget det på sig. Jeg siger ikke, at Guldborgsund Kommune skal tage det her på sig, det har jeg ikke nogen mening om, men der er jo rigtig mange anlæg, som er erklæret for bevaringsværdige i kommuneplanerne og på den måde bliver bevaret for eftertiden, siger Michael Lauenborg.

Så det er de lokale kræfter, der skal til nu?

- Hvis nu bygningen var ved at blive revet ned, så var det en side af sagen. Men det er den jo ikke. Den er der stadigvæk og den har stadigvæk en symbolværdi, siger Michael Lauenborg.

Hvad havde I gjort, hvis den var ved at blive revet ned?

- Så havde vi ikke gjort noget, lyder det fra Michael Lauenborg.


Nyhedsoverblik