Stort atomkraftværk skal sejle tæt forbi Sjælland

Sådan så skibet ud efter en tidligere model. Prammen har været under konstruktion siden 2007. Foto: Felix, ChNPP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15172568

En kæmpe pram med et atomkraftværk på ryggen er på vej fra Sct. Petersborg. Skibet skal sejle forbi Sjælland på vej mod Nordhavet.

Det er Ruslands bud på fremtidens energiforsyning. Og det er frygtet blandt miljøforkæmpere over hele verden.

Indenfor en uges tid ventes den kæmpemæssige pram Akademik Lomonosov, der bærer et nybygget atomkraftværk på ryggen, at sejle tæt forbi Sjælland.

Den præcise kurs for transporten er ikke offentliggjort, men ejeren Rosatom bekræfter på deres hjemmeside, at sejladsen vil komme til at gå gennem danske farvande. Samtidig oplyser de, at der sejles efter forholdene, og farten kommer således an på vejret.

Kæmpeskib skal have atombrændsel ombord

Prammen er 144 meter lang, og 30 meter bred. Det vil sige, at den er blandt de største skibe i bredden, der kan sejle gennem Panamakanalen. Det sejler dog ikke ved egen kraft, men trækkes af store slæbebåde.

Atomkraftværket blev lørdag trukket til havs fra Sct. Petersborg i Rusland på vej mod Murmansk i Nordhavet, hvor det skal have atombrændstof ombord.

Greenpeace advarer mod skibet, som de frygter er en lurende atomkatastrofe i Nordhavet. Rusland selv ser skibet som en mulighed for at slippe for at skulle sejle olieleverancer ind til en række byer i Nordhavet, der det meste af året er afskåret fra omverdenen af is.

Stor rød kasse

Atomkraftværket er en stor rød kasse på prammen, og er bygget som en tank, der skal kunne klare både at blive ramt af nedstyrtende fly og naturkatastrofer. Skibet ventes ta have en levetid på 40 år.

Selvom der er tale om en kæmpestor pram, så er effekten af atomkraftværket dog ikke voldsomt stor. Til sammenligning kan Asnæsværket ved Kalundborg således levere 15 gange så meget strøm som Akademik Lomonosov. Skibet kan dog med stor effektivitet forvandle havvand til drikkevand.

Rusland håber, at de vil kunne eksportere flere værker som Akademik Lomonosov til andre fjerntliggende steder i verden. Yderligere fem værker er således i støbeskeen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App