Stormflod i Nysted Havn - vandskader og tang på væggene

De sydlige dele af regionen blev ramt af Stormflod og vandstigning onsdag den 2. januar. Det har blandt andet forårsaget skader i Nysted Havn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En omfattende stormflod ramte visse dele af landet onsdag den 2. januar og fik vandstanden til at stige i de danske farvande.

Specielt i den sydlige del af de indre farvande, nåede vandstanden højt op. Vandstandsniveauerne lå mellem 1,4 og 1,7 meter over dagligvande, og der kan gå flere år mellem sådanne stigninger.

quote Vi havde en rigtig god opbakning fra medlemmerne i forhold til at hjælpe til

Tommy Frederiksen, formand, Nysted Bådelaug

Stormrådet har torsdag afgjort, at der var stormflod i visse dele af landet, herunder Lolland, Falster øg Møn, Sydsjælland mellem Karrebæksminde og Rødvig, samt øerne i Smålandsfarvandet.

Det betyder, at skaderamte i de udpegede områder har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller andet, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført. 

Stormflod i Nykøbing Falster
Læs også
Omfattende stormflod ramte Danmark - her nåede vandstanden højest
Stormflod i Nykøbing Falster
Læs også
Omfattende stormflod ramte Danmark - her nåede vandstanden højest

Nysted Bådelaugs Klubhus: - Vi var forberedt

Stormfloden fik de også at mærke på Stevns, Lolland og i Guldborgsund.

DMI udsendte et varsel om forhøjet vandstand for Lolland-Falster Sydkyst og Smålandsfarvandet, der varede til klokken 21.00.

Hos Nysted Bådelaug har de haft travlt med at feje vandet væk både onsdag aften og torsdag formiddag.

- Det er billigt sluppet, siger Tommy Frederiksen, der er formand i Nysted Bådelaug.

For i Nysted Bådelaugs Klubhus, havde de klædt sig på til vejret.

Stormflod nykøbing 2
Læs også
Stormrådet har talt - visse dele af regionen blev ramt af stormflod
Stormflod nykøbing 2
Læs også
Stormrådet har talt - visse dele af regionen blev ramt af stormflod

- Vi var jo forberedt, og det gjorde, at vi indkaldte medlemmerne til at få gjort noget ved det hernede. Vi havde en rigtig god opbakning fra medlemmerne i forhold til at hjælpe til. Og det gjorde, at vi fik sikret det hele, siger Tommy Frederiksen, der er formand i Nysted Bådelaug.

I januar 2017 blev regionen også ramt af en stormflod, der sendte kaskader af vand ind over diger og ud over veje og husgrunde.

Artiklen fortsætter under billedet

Karsten Myralf, der er indehaver af restaurant Nysted Havn, viser her, hvor meget vand, der var i resturanten onsdag aften.
Karsten Myralf, der er indehaver af restaurant Nysted Havn, viser her, hvor meget vand, der var i resturanten onsdag aften.

Det kan de kun huske alt for godt i Nysted Bådelaugs Klubhus, hvor en sort labrador strandede på en stol, fordi vandmasserne var strømmet ind i lokalet. Helt så slemt gik det dog ikke til i år.

- Det kunne have gået værre. Hvis vi ser i forhold til for to år siden, så er vi cirka 15 -16 centimeter lavere, end dengang, siger Tommy Frederiksen.

Restaurant Nysted Havn fik 20 centimeter vand

Restaurant Nysted Havn stod også først for skud, da stormfloden ramte.

- Man er selvfølgelig ked af det, og man er lidt ærgerlig over det, der er sket. Men sådan er det nu engang. Vi er ude ved vandet, og vi har Lollands smukkeste udsigt. Betingelserne er, at vandet en gang imellem stiger, siger Karsten Myralf, der er indehaver af restaurant Nysted Havn.

Noget mørkere så det dog ud for indehaveren onsdag aften, da vandet steg og steg.

- Man kommer ned, og det hele står under vand. Men jeg havde forberedt mig. Jeg havde forberedt mig rent praktisk og fået løftet alt op her i huset, og jeg havde også forberedt mig mentalt. For med 150 centimeter, kommer der vand. Men selvfølgelig, når det står på, så falder humoren, siger Karsten Myralf.

quote Man kommer ned, og det hele står under vand. Men jeg havde forberedt mig

Karsten Myralf, indehaver, restaurant Nysted Havn

Han fortæller, at restauranten fik 20 centimeter vand, og at der stadig er tang på væggene.

- De første 15 centimeter kom inden for en lille halv time. Det gik usandsynligt stærkt. Det var voldsomt, da det stod på. Men ved 20-21 tiden var det trukket tilbage igen, siger indehaveren af restauranten.

Skaden blev alligevel stor.

- Desværre var det ikke kun saltvand, der kom herind. Det gik også op igennem afløbene. Så der er en stor opgave forud. I øjeblikket står her fire affugter i fire uger, og til den tid kommer vores lokale tømmermestrer og kigger i væggene. Men jeg er lidt sortseer og frygter, at vi skal have udskiftet væggene i hele den nederste del i restauranten.

Både i restaurant Nysted Havn og Nysted Bådelaugs Klubhus trængte vandet ind.

Nyhedsoverblik