Storcenter får grønt lys til at udvide - modstandere frygter butiksdød

Byrådet i Næstved siger ja til kæmpeudvidelse af Næstved Storcenter. Kun Enhedslisten siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næstved Storcenter bliver endnu større.

Et bredt flertal vendte tirsdag aften tomlen op for flere butikker og en biograf i centeret. Den store udvidelse af Næstved Storcenter udløste en livlig debat. Politikerne stod i kø for at rose storcentret som en regional erhvervssucces. Kun Enhedslisten stemte imod den lokalplan, der baner vej for udvidelsen. Alle andre partier var for.

- Næstved Storcenter er af de største succeser i Næstved de seneste 30 år. Den udvikling vil vi gerne være med til at understøtte. Jeg synes, at vi har lyttet til de indvendinger, der blandt andet er kommet fra forretningerne i den indre by. Der er fundet en god balance, sagde Kristian Skov-Andersen (V).

Og han blev suppleret af en lige så begejstret Lars Hoppe Søe (R).

quote Jeg tror sådan set, at vi har fundet en god balance

Daniel Lillerøi (S), formand for Plan- og Erhvervsudvalget

- Det byråd, der for mange år siden sagde ja til storcenteret, skal have ros for at have set rigtigt. Næstved er et handelscentrum. Den position skal vi bevare. Vi bakker 100 procent op om lokalplansforslaget, fastslog han.

Sådan vil det fremtidige center se ud fra oven. De blå områder viser de nye bygninger.
Sådan vil det fremtidige center se ud fra oven. De blå områder viser de nye bygninger.

S: Vi har fundet en god balance

Det samlede byggeprojekt er på 19.000 kvadratmeter. Det betyder, at butiksarealet bliver udvidet med 10.000 kvadratmeter.

Lokalplanen åbner blandt andet op for, at der kan etableres ti mindre butikker og en biograf. Der skal også bygges et parkeringshus.

- Den nuværende lokalplan går tilbage til 1987. Så det på tide, vi får lavet en ny. Den er et kompromis, sagde Daniel Lillerøi (S), der er formand for Plan- og Erhvervsudvalget.

- Jeg er helt sikker på, at hvis vi havde ladet butikkerne i midtbyen bestemme alene, så havde vi fået én plan, mens den var blevet helt anderledes, hvis vi havde overladt det til ejeren af storcenteret, BlackRock. Jeg tror sådan set, at vi har fundet en god balance.

Næstved Storcenter
Læs også
Nu bliver det endeligt besluttet – får Næstved Storcenter lov at udvide?
Næstved Storcenter
Læs også
Nu bliver det endeligt besluttet – får Næstved Storcenter lov at udvide?

 

 
 

Nabokommune frygter øget konkurrence

Planerne har fået nabokommunen Faxe op i det røde felt. Kommunen frygter, konkurrencen fra det nye, større center med endnu flere små butikker vil gøre det svært for forretninger i Faxe og Haslev.

Også Næstved Cityforening er bekymret ved udsigten til, at der kommer både biograf og flere små butikker i storcentret. Det vil gå ud over handlen i bymidten, skriver foreningen i sit høringssvar. Enhedslisten delte som det eneste parti bekymringen ved byrådsmødet tirsdag aften.

- Vi skal ikke udvide storcentret. Det vil betyde butiksdød ude i landdistrikterne. Vi har jo allerede set en række forretninger lukke. Det har også store konsekvenser for de omliggende provinsbyer. Næstved forsøger jo med den her lokalplan at gøre sig til centeret for hele området. Haslev og Faxe har allerede advaret os imod, at udvidelsen kan betyde, at butikker lukker i de to byer, sagde Thor Temte (EL).

quote Vi skal ikke udvide storcentret. Det vil betyde butiksdød ude i landdistrikterne

Thor Temte (EL)

Det fik den konservative veteran, Helge Adam Møller, på banen:

- Thor Temte fra Enhedslisten siger, at hvis det her forslag bliver vedtaget, så vil folk tage til Næstved. Det har han ret i. Der vil komme mange flere mennesker til Næstved. Det synes vi konservative, er en god ting. Hvis vi siger nej, så kommer der andre storcentre i Roskilde, Slagelse eller Ringsted, hvor kunderne søger hen. Det har Næstved ikke ret meget gavn af, sagde Helge Adam Møller.

Illustration af Næstved Storcenters mulige fremtræden.
Illustration af Næstved Storcenters mulige fremtræden.

Politikerne har lyttet til kritikken

Politikerne har imødekommet noget af kritikken. 

I den nye lokalplan bliver det ikke muligt at have udeservering i storcentret. I forhold til det oprindelige lokalplansforslag, så bliver højden på en del af byggeriet begrænset fra 18 til 12 meter af hensyn de nærliggende boliger. Facadebelysningen om natten bliver også begrænset af hensyn til naboerne.

- Noget af det, vi har snakket om, er udendørsserveringen. Her var vi lyttet til kritikken. Det ønsker vi ikke. Det hører til inde i byen, sagde Daniel Lillerøi.

Næstved by
Læs også
Butiksejere i Næstveds bymidte frygter for storcenter-udvidelse
Næstved by
Læs også
Butiksejere i Næstveds bymidte frygter for storcenter-udvidelse

Den amerikanske kapitalfond BlackRock købte Næstved Storcenter sidste år. Storcenteret rummer i dag godt 65 specialbutikker og varehuset Bilka fordelt over 43.000 kvadratmeter. Der er årligt fem millioner besøgende. Målt på omsætning er det Danmarks 9. største shoppingcenter, ifølge ejeren BlackRock.


Nyhedsoverblik