Stor kunstfestival giver Lys over Lolland

I aften bliver kunstfestivalen Lys over Lolland skudt i gang i den gamle sukkerfabrik i Sakskøbing. Årets tema er ’Sprækker i lyset’.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvordan gik det for sig, da de tre små grise (de svin) forsøgte at narre den rare og venlige ulv? Og hvad går egentlig gennem hovedet på dig, når du er på flugt?

Det er bare nogle af de ting, du kan få svar på under kunstfestivalen Lys over Lolland i år.

På søndag er der nemlig et dukketeater, der viser ”den sandfærdige beretning om de tre små grise”, og mandag fortæller den norske kunstner Shaw Dler Qaradahi om sin flugt fra Kurdistan til Norge.

Sprækker i lyset

Festivalen begynder i dag med en åbning for inviterede gæster i den gamle, nedlagte sukkerfabrik i Sakskøbing.

Årets tema er ’Sprækker i lyset’, og håbet er, at det skaber refleksion hos festivalens besøgende. 

Der er blandt andet dukketeater på festivalen, hvor man kan se "den sandfærdige beretning" om de tre små grise og ulven.
Der er blandt andet dukketeater på festivalen, hvor man kan se "den sandfærdige beretning" om de tre små grise og ulven.

- I en tid, hvor vi lever i overhalingsbanen, og vi bliver bombarderet med nyheder, er det rart for en stund lige at stoppe op og reflektere lidt. Når man hører navnet ’Sprækker i lyset’, stopper man lige op og tænker over, hvad det betyder, siger festivalens kunstneriske leder, Susanne Grue Jørgensen.

quote Sprækker i lyset kan være både negativt og positivt. Det er kun ved sprækker, lyset kan komme ind, og man kan også sige, at sprækkerne giver mørke i lyset

Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder

- Sprækker i lyset kan være både negativt og positivt. Det er kun ved sprækker, lyset kan komme ind, og man kan også sige, at sprækkerne giver mørke i lyset.

Besøg fra Norge

I år er Norge gæsteland til festivalen, og gæsterne vil derfor kunne opleve mange norske kunstnere på Lolland i de næste ti dage.

Blandt andre vil Susanne Grue Jørgensen fremhæve kunstmaleren Odd Nerdrum, som blandt andet er kendt for maleriet ”Selvportræt i gylden skrud” fra 1998.

Her har nordmanden portrætteret sig selv med erigeret penis. 

Yelling Kitchen prince, Waves 2017
Læs også
International teaterfestival indtager Vordingborgs gader
Yelling Kitchen prince, Waves 2017
Læs også
International teaterfestival indtager Vordingborgs gader

- Hans udstilling bliver meget spændende at opleve. Men der kommer også til at ske en masse ting og sager. Vi har kunstudstillinger i sukkerfabrikkens rå rum, og vi har koncerter og events, siger den kunstneriske leder.

Et helt særligt lys

Lys over Lolland har eksisteret i 18 år, og årsagen til festivalens navn skal findes i de særlige omgivelser på sydhavsøen.

- Der er et helt særligt lys på Lolland-Falster, som kunstnere har været bevidste om i mange år. Samtidig vil vi gerne sætte fokus på området, så på den måde har navnet dobbeltbetydning, siger Susanne Grue Jørgensen. 

Festivalen slutter med en stor hyldestkoncert for Leonard Cohen. Her synger blandt andet Steen Jørgensen fra Sort Sol.
Festivalen slutter med en stor hyldestkoncert for Leonard Cohen. Her synger blandt andet Steen Jørgensen fra Sort Sol. Foto: Lys Over Lolland

Den kunstneriske leder er især glad for festivalens evne til at samle folk.

- Der er en utrolig opbakning på kryds og tværs. Der er rigtig mange frivillige, erhvervslivet deltager, og kommunen er med. Det giver i hvert fald et sammenhold om projektet, siger hun.

Festivalen slutter den 3. september med en hyldestkoncert til den afdøde musiker Leonard Cohen. Du kan se hele programmet her.


Nyhedsoverblik