Stor flok hvaler er spottet i Smålandsfarvandet

Hvis man gerne vil have et glimt af et marsvin, kan det godt svare sig at slå vejen forbi Smålandsfarvandet, hvor en stor flok svømmer rundt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal du på gåtur ved Smålandsfarvandets kyster, kan det i disse dage betale sig at holde ekstra godt øje med havoverfladen.

Her kan man være heldig at komme til at se marsvin.

Lørdag blev en flok på otte-ti marsvin set ved Vordingborg Sydhavn, og ifølge Carl Kinze, der forsker i havpattedyr og står bag hjemmesiden hvaler.dk, kan marsvin sagtens blive i det samme område i flere dage, hvis der er føde nok.

per_hval1.jpg
Læs også
Kajakroer mødte 10 marsvin på morgentur
per_hval1.jpg
Læs også
Kajakroer mødte 10 marsvin på morgentur

Svømmer gerne ind i havneanlæg 

Fotograf Per Rasmussen fangede flokken af marsvin, da han var ude at sejle i kajak lørdag morgen.

Marsvinene var på det tidspunkt helt inde i Vordingborg Sydhavn, men selv om det måske kan lyde usædvanligt, at de små hvaler svømmer så tæt på bebyggelse, er det det faktisk ikke.

- Det er ikke ualmindeligt. De hedder jo harbour porpoise på engelsk, så det ligger lidt i navnet. Marsvin er det, man kalder en kysthval, siger Carl Kinze og fortæller, at marsvin faktisk kan svømme på vand, der ikke er dybere end en halv meter.  

Marsvin kan altså godt finde på at søge ind i havnene, da der ofte er føde at komme efter her.

- Havneanlæg er naturlige ruser, så der er ofte mange fisk, marsvinene kan spise der, siger Carl Kinze.

Usædvanligt stor flok

Placeringen af flokken undrer havpattedyrsforskeren sig altså ikke over – men med hensyn til størrelsen af den er det en anden sag.

- At der er så mange, det er usædvanligt. Normalt er der kun to-tre stykker sammen. Her i november kan man for eksempel se mor/unge-par, fortæller Carl Kinze. 

20170718_214718.jpg
Læs også
Finder død hval med unge på badestrand: Det er meget sjældent
20170718_214718.jpg
Læs også
Finder død hval med unge på badestrand: Det er meget sjældent

Bedst i vindstille vejr

Hvis du har fået lyst til at gå på jagt efter et glimt af marsvinene, er det nemmest en dag, hvor vandet er stille og ikke har for mange krusninger.

Marsvin springer nemlig ikke op af vandet på samme måde som eksempelvis delfiner, og derfor kan de nemt blive skjult af bølgerne.

Marsvinene dykker dog ikke så længe ad gangen som delfiner, og de holder sig som regel i overfladen. Derfor burde det alligevel være til at kunne få øje på dem. 


Nyhedsoverblik