Støjberg inden debatmøde: Lindholm er den optimale placering til et udrejsecenter

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er ikke til at rokke, når det kommer til placeringen af et nyt udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beslutningen er truffet, og den står ikke til at ændre.

Så klar er meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forud for et borgermøde om placeringen af et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt.

Debatmødet finder sted i DGI-Huset i Vordingborg og alle 430 stole til interesserede borgere er fyldt op. Derudover deltager ni folketingspolitikere i mødet, blandt andet Magnus Heunicke (S), Zenia Stampe (R) og René Christensen (DF).

quote Jeg har en forventning om, at der vil være meget stor uenighed med mig, men også at der kommer nogle ideer og løsningsforslag i forhold til, hvordan vi kan skabe noget tryghed i området

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister

Men selvom både lokale politikere, det lokale erhvervsliv og borgere i og omkring Lindholm og Kalvehave har råbt op og udtrykt deres bekymring for at placere udrejsecentret på Lindholm, så er regeringens beslutning altså endelig, gentog ministeren mandag aften: Øen skal fra 2021 huse udviste udlændinge, som er dømt for kriminalitet eller som er på tålt ophold.

Du har været stålsat hele vejen igennem i forhold til beslutningen om at placere udrejsecentret på Lindholm, så hvorfor er du her overhovedet?

- Jeg kommer her for at selvfølgelig debattere og lytte til dem, der nu skal være naboer til centret, sagde Inger Støjberg, inden mødet gik i gang.

Lindholm.jpg
Læs også
Forstå sagen om det omstridte udrejsecenter på øen i Stege Bugt
Lindholm.jpg
Læs også
Forstå sagen om det omstridte udrejsecenter på øen i Stege Bugt

Vil først og fremmest lytte

Hvilke forventninger har du til mødet?

- Jeg har en forventning om, at der vil være meget stor uenighed med mig, men også at der kommer nogle ideer og løsningsforslag i forhold til, hvordan vi kan skabe noget tryghed i området. Det er jeg meget lyttende overfor.

Kan regeringens beslutning om placeringen af udrejsecentret rykkes?

- Nej. Det ligger helt fast, at udrejsecentret kommer til at ligge på Lindholm. Men det er klart, at diskussionen omkring politidækning, hvordan får vi kommunikeret tingene, hvordan skal kontakten være mellem myndighederne og naboer – det er noget af det, vi kan rykke på.

quote Vi ville rigtig gerne have et udrejsecenter på en ø, og der må man sige, at der er Lindholm i min optik noget nær optimal

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister

Du venter en del debatmodstand her i dag. Hvordan vil du imødekomme dine kritikere?

- Jeg vil først og fremmest lytte, og så vil jeg forsøge at besvare de spørgsmål, som jeg får, på den bedst mulige måde. Det er ikke sikkert, at folk får præcis det svar, de gerne vil have, men jeg vil forsøge at give så godt et svar som muligt.

Afviser kritik af forarbejde

Hvilke alternative placeringer har der været i spil?

- Der har sådan set ikke været andre placeringer i spil i selve forhandlingsfasen, men det er klart, at vi har sonderet terrænet. Vi ville rigtig gerne have et udrejsecenter på en ø, og der må man sige, at der er Lindholm i min optik noget nær optimal.

Har I gjort jeres forarbejde godt nok, hvis der ikke har været andre placeringer i spil i forhandlingsfasen?

- Det har vi, for vi har netop sonderet terrænet. Og det, der gør Lindholm til et rigtig godt sted til et udrejsecenter, er, at det er statsejet, at staten har haft nogle aktiviteter i form af forskning, som ophører, og at det ligger i en afstand til om ikke fastland, så i hvert fald til Sjælland, der gør, at det hverken ligger for langt væk og heller ikke helt tæt på.

Sofie Schmidt, Kalvehave
Læs også
Sofie deltager i debatmøde om udrejsecenteret – håber at høre Støjbergs gode argumenter
Sofie Schmidt, Kalvehave
Læs også
Sofie deltager i debatmøde om udrejsecenteret – håber at høre Støjbergs gode argumenter

Kan du forstå, at der er nogen, der synes, det er en meget dyr løsning?

- Det kan jeg sådan set godt forstå. Det ligger på en ø, og det er der nogle omkostninger forbundet med. Der er noget ekstra politiberedskab, fordi der skal være politi på begge sider af vandet og så en færge. Men derudover er der ikke så mange flere omkostninger ved at ligge det på en ø, sagde ministeren.

DTU, som i øjeblikket holder til på øen, fraflytter næste år. Herefter begynder arbejdet med at etablere udrejsecenteret. Det forventes, at de udviste udlændinge skal flytte ind i 2021.

Udrejsecenteret kommer til at koste 759 millioner kroner.  


Nyhedsoverblik