Stevns vil opføre stort sommerhusområde ved Rødvig: Nabo frygter for freden

Stevns Kommune indkalder til borgermøde om et nyt sommerhusområde, der skal efterkomme en stigende efterspørgsel på overnatningsmuligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et helt nyt sommerhusområde kan være på vej på Stevns.

På et ekstraordinært møde i Stevns Kommune torsdag besluttede kommunalbestyrelsen nemlig at ansøge Erhvervsministeriet om tilladelse til at opføre nye sommerhuse i Rødvig.

quote Vi har oplevet en stigende efterspørgsel på overnatningsmuligheder de seneste år

Mogens Haugaard Nielsen, borgmester i Stevns Kommune

Efter mødet sendte kommunalbestyrelsen et tillæg i høring i otte uger. Tillægget beskriver udviklingen af et sommerhusområde i Rødvig, hvor der i dag er plads til 25 nye sommerhuse. Men med tillægget ønsker Stevns Kommune at søge om at udvide området og øge antallet med 50, så det i alt bliver muligt at bygge 75 nye sommerhuse. 

 - Vi har oplevet en stigende efterspørgsel på overnatningsmuligheder de seneste år, udtaler borgmester Mogens Haugaard Nielsen til TV ØST og tilføjer: 

Det er området her ved Rødvig, der er udpeget til sommerhusområde
Det er området her ved Rødvig, der er udpeget til sommerhusområde

- Så når vi nu vil søge om at kunne opføre 50 ekstra sommerhuse, så er det for at kunne imødekomme den efterspørgsel i fremtiden. Med Stevns Klint som verdensarv, er Stevns blevet endnu mere attraktiv for turister, og hvis vi gerne vil have en større del af den omsætning, turisterne kommer med, til at forblive i kommunen, så skal vi have flere muligheder for at overnatte. I dag er der faktisk mangel på overnatningsmuligheder, Turistbureauet leder direkte efter senge til turisterne, og sommerhuse sat til salg bliver revet væk, siger borgmesteren. 

Omringet af udlejningshuse

Ralf Børge Hansen ejer den grund i Rødvig, der er blevet udpeget som nyt potentielt sommerhusområde. Han er stadig overvældet, da TV ØST møder ham ved grunden.

quote Det var lidt af en bombe, der sprang

Ralf Børge Hansen, grundejer

- Ja, det var lidt af en bombe, der sprang, det må jeg nok sige. Min familie og jeg er lidt omtumlede. Da vi flyttede hertil i 2004 var det for at få luft om ørerne og plads til både os og de heste, vi har. Nu risikerer vi, at vores gård bliver omringet af udlejningssommerhuse, hvor tyske, norske og svenske turister ferierer. Det vil tage vores udsigt, og det vil utvivlsomt gøre noget ved vores stille miljø herude, siger Ralf Børge Hansen til TV ØST. 

Omvendt kan Ralf Børge Hansen sagtens se, at det vil være godt for området med flere turister, og han anerkender de udviklingsområder, der er.

Det er i dette område ved Rødvig, Stevns Kommune ønsker at opføre et nyt sommerhusområde. 
Det er i dette område ved Rødvig, Stevns Kommune ønsker at opføre et nyt sommerhusområde.  Foto: Lars P. Larsen

- Vi tænker og tænker, men vi har brug for at tænke os rigtigt godt om, før vi beslutter os for, om vi vil gøre indsigelse mod planen, siger han. 

Anderledes indstillet er naboen Peer Nørgaard.

- En del af grunden til at vi købte huset i sin tid var, at vi gerne ville nyde naturen og udsigten, og vi ville heller ikke have for mange naboer. Vi har allerede et sommerhusområde bagved huset, og hvis vi også får et foran, er vi omringet af sommerhuse. Det vil forringe vores livsværdi, så vi vil bestemt gøre indsigelse, selvom det vil være af rent egoistiske grunde. Det ligger godt sammen med det andet sommerhusområde, det kan jeg sagtens se, siger den tidligere naturvejleder til TV ØST. 

Venter på godkendelse fra ministeriet

Det er Erhvervsministeren, som udlægger sommerhusområder, hvilket sker med et landsplandirektiv. For at søge om et sommerhusområde skal området fremgå af en planstrategi, hvilket er grunden til, at politikerne i Stevns Kommune har haft sagen til behandling nu. 

mormor-sommerhus.jpg
Læs også
Stor fremgang i salget af sommerhuse
mormor-sommerhus.jpg
Læs også
Stor fremgang i salget af sommerhuse

Der er ansøgningsfrist i Erhvervsministeriet den 15. oktober 2017.

Man har fra kommunalbestyrelsens side valgt at afholde et borgermøde den 26. september klokken 19.00-21.00 om det nye sommerhusområde.

Kriterier for nye sommerhusområder

  1. Sommerhusene skal være beliggende i sammenhængende områder, og sommerhusområderne skal placeres i tilknytning til eksisterende eller planlagte bysamfund, feriecentre eller sommerhusområder, hvor der er et turistmæssigt potentiale.
     
  2. Den enkelte kommune skal anvise, hvilke ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen, der evt. kan tilbageføres, så der byttes eksisterende ubebyggede sommerhusområder med nye i forholdet 1:1 i de kommuner, hvor det er muligt.
     
  3. Offentlighedens adgang til kysten skal sikres og udbygges, således at både borgere og turister også fremadrettet kan have glæde af de åbne kyster.
     
  4. Der kan ikke udlægges nye sommerhusgrunde inden for områder beskyttet af naturbeskyttelsesloven, strandbeskyttelseslinjen eller i klitfredede områder.
     
  5. Nye sommerhusområder skal placeres uden for områder med særlige landskabsinteresser og naturbeskyttelsesinteresser og må ikke være i strid med væsentlige nationale interesser.
     
  6. Kommunerne skal i kommuneplanstrategien beskrive, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt. Som led i strategien skal kommunerne også gennemgå eksisterende ubebyggede sommerhusområder og vurdere, om de kan tilbageføres.

Kilde: Stevns Kommune

Nyhedsoverblik