Stædig pianist brugte klaveret til at overvinde lammelse

Rasmus Hedegård Hansens vej til klaverbænken - er fortællingen om fire års indædt kamp mod en medfødt skavank.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da 24-årige Rasmus Hedegård fra Kalundborg for fire år siden meldte sig til på et af Bjergsted Rytmiske Musikskoles samspilshold, havde han sin mundharmonika med i lommen. Men musikskolens leder, Jens Jeep, havde en anden rolle klar til ham:

- Det er svært at forklare, siger Jens Jeep, men jeg kunne se, at der var mere i Rasmus end bare at spille mundharmonika.

Tilbudet gik ud på, at Rasmus Hedegård skulle lære at spille klaver. I første omgang blev der takket nej, men musikskolens leder er ikke sådan at komme udenom, når han har en ide:

- Så siger Jens: "Skulle vi ikke bare prøve, med en enkelt akkord eller en enkelt tangent", fortæller Rasmus Hedegård.

Var spastisk lammet

Grunden til at Rasmus Hedegård Hansen ikke umiddelbart takkede ja til at lære at spille klaver, var at hans hænder på det tidspunkt ikke kunne bruges til ret meget. Han er handikappet (spastiker) og for fire år siden kunne han knapt bruge sine fingre. Men det afholdt ikke Jens Jeep fra at lokke den unge mand til tangenterne, og nu er der både Bach og Kim Larsen på reportoiret. Men det har ikke være let at nå så langt:

- At vi er kommet dertil i dag, at han sidder og spiller Bach to-hændigt har været en meget, meget lang vej, siger Jens Jeep. 

Men det har ikke været kedeligt for musiklæreren og hans elev, at de har måtte kæmpe for at nå deres mål. De to har nemlig hele vejen gennem processen hygget og pjattet sig gennem udfordringerne. Sådan neget her kan ikke lade sig gøre, hvis man ikke hygger sig og har det sjovt sammen,  siger han.

Den forklaring bliver der nikket ja til, fra klaverbænken, men hvad siger Rasmus Hedegård til at få hæftet betegnelsen "stædig" på sig? Jo, det har han det fint med:

- Der er nogen, der siger, at stædighed er noget negativt. Men det er det bestemt ikke for mig. Jeg har det rigtigt godt med det ord. At være stædig betyder at man kan opnå noget, og det har jeg jo bestemt gjort her, siger Rasmus Hedegård Hansen.


Nyhedsoverblik