Stadig flere bruger skovene: Her mødes de for at undgå misforståelser

Flere forskellige grupper bruger skovene. I Bidstrup mødes både ryttere, løbere og MTB-folk én gang om året for at undgå misforståelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er helt normal aktivitet sådan en søndag formiddag, når jeg er herude i weekenden, så er det faktisk nogen gange svært at få plads til bil og hestetrailer.

Jette Saltoft Gram ankommer til Bidstrup Skoven nord for Ringsted, hvor hun har redet i mere end ti år.

quote Man bliver opmærksom på, at de andre er nogen lige som mig, der har en passion

André Andersen, MTB-rytter, Bidstrup Skoven

Hvor hun før hen havde skovstierne mere eller mindre for sig selv, skal hun nu dele pladsen med andre. Mountainbikeryttere, hundefolk, løbere og gående har alle lyst til at nyde skoven.

Men det kan give konflikter. Det har vi også på TV ØST kunne fortælle om tidligere. Blandt andet har ukendte personer sat et skilt op for at advare mountainbikere mod at færdes i Grydebjerg Skov ved Sorø.

Kenneth Jørgensen føler sig utryg efter skilt i Grydebjerg Skov
Læs også
Mountainbikere føler sig utrygge i skoven: Melder truende skilt til politiet
Kenneth Jørgensen føler sig utryg efter skilt i Grydebjerg Skov
Læs også
Mountainbikere føler sig utrygge i skoven: Melder truende skilt til politiet

De konflikter oplevede skovfoged Hans Jessen også i Bidstrup Skoven. Derfor arrangerede han, at grupperne kunne mødes.

- Vi havde en del konflikter, og derfor bragte vi folk sammen, så vi kunne få snakket om dem, for mange af dem de bestod af misforståelser. Vi fandt ud af, at hvis man talte sammen, så kunne problemerne let løses, lyder det fra skovfogeden.

De andre er ligesom mig

På en søndag har repræsentanterne fra de forskellige skovnydere sat hinanden i stævne på stien. På mødet taler de om, hvordan de viser hensyn, og de taler om oplevelser med at møde hinandens sportsgrene i skoven.

Det betyder meget at se hinanden i øjnene, mener André Andersen, der er MTB-rytter.

- Man bliver opmærksom på, at de andre er nogen lige som mig, der har en passion, og hvis vi bare tager et lille skridt mod hinanden, hvordan man kunne tænke sig, vi kunne gøre det, og så får vi en dialog, og pludselig kommer der også nogle idéer, som vi ikke havde set komme, fordi vi mødes, siger André Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

André Andersen er MTB-rytter i skoven og mener, det er vigtigt at mødes med andre brugergrupper.
André Andersen er MTB-rytter i skoven og mener, det er vigtigt at mødes med andre brugergrupper. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Men det er ikke kun snak, man hjælper også hinanden aktivt. For eksempel hjalp MTB-ryttere og trail-løbere for nyligt hestefolkene med at lave spring.

Generelt besøger flere skovene

Men det er langt fra kun i Bidstrup Skoven ved Ringsted, at flere forskellige grupper nyder skoven på hver deres måder.

Ifølge skovrider Jens Peter Simonsen fra Vestsjællands Skovdistrikt er der stadigt flere grupper, der bruger skovene. Det er dog svært at sætte konkrete tal på.

- Vi har jo ikke billetluger ved indgangen til skoven. Men de sidste ti til femten år er mountainbikerne kommet til, så det er en sport der er steget eksplosivt, fortæller Jens Peter Simonsen.

Ét sted kan man dog måle en fremgang i besøgende i rene tal. For de større statsskoves sheltere booker man online. Og her har flere booket sig ind, ifølge skovrideren.

Sådan må man færdes i statsejede skove:

- Man må færdes hele døgnet i Naturstyrelsens skove og i skove ejet af offentlige stiftelser, kommuner, andre statsinstitutioner eller folkekirken.

- Er man til fods, må man gerne færdes uden for veje og stier.

- Er man på cykel skal man holde sig på veje og stier. 

- Al motorkørsel i skoven er forbudt.

- Man skal rette sig efter skiltningen.

- Ridning er kun tilladt på asfalterede veje, stenlagte veje og på grusveje over 2,5 m., på andre veje og stier, hvor ejeren har til kendegivet, at ridning er tilladt.

Kilde: Miljøstyrelsen

- Hvis vi ser på vores shelterbookinger, så er der over de sidste tre til fire år 25 procent flere bookinger, fortæller han. 

Samme billede tegner sig i Storstrøms Skovdistrikt, som TV ØST også har været i kontakt med. Spørger man Naturstyrelsen, vurderer de, at op mod 100 millioner gæster besøger de danske skove på landsplan hvert år. Tallet gælder dog kun for de statsejede skove.

Skovfoged i Bidstrup Skoven kan kun opfordre til, at man mødes sammen på tværs af interesser i skoven og taler om tingene.

- Man får ryddet nogle misforståelser af vejen, og så finder man ud af at det faktisk er rare og flinke mennesker, der brænder for det, de laver, siger han.

Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen
Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen

Nyhedsoverblik