Spiseven hjælper Hanne: - Pludselig er maden væk

Mange enlige ældre får for lidt at spise, og det kan gøre dem svage og syge. Et problem, særlige spisevenner kan være med til at afhjælpe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt har Hanne Haubroe Clausen fra Slagelse kun brug for én tallerken, når det er spisetid. Men hver torsdag dækker hun op til to, for da kommer hendes spiseven på besøg.

- Jeg er glad for, at han kommer. Normalt er jeg aldrig sulten, så jeg spiser ikke ret meget. Men det er som om, maden glider nemmere ned, når man spiser sammen med nogen. Pludselig er den væk. Så har man spist den, fortæller 79-årige Hanne Haubroe Clausen.

quote Det er som om, maden glider nemmere ned, når man spiser sammen med nogen

Hanne Haubroe Clausen, 79 år, Slagelse

Spisevennen hedder Jan Hansen. Han kommer på det ugentlige besøg i ældreboligen i Alliancehaven i Slagelse.

- Man får det godt af at gøre noget godt for andre. Det giver en god følelse, at man kan hjælpe, siger Jan Hansen, der også er frivillig rickshaw-chauffør og altså jævnligt cykler rundt i byen med de ældre.

Hanne Clausen har ofte ingen appetit. Men socialt samvær hjælper.
Hanne Clausen har ofte ingen appetit. Men socialt samvær hjælper. Foto: TV2 ØST

Ældre er enlige ved måltiderne

Bag projektet står Slagelse Kommune og frivillige fra Foreningen Spisevenner. Spisevennen får den samme ret, som den ældre får leveret udefra. Kommunen betaler spisevennens måltid.

Det er Slagelse Kommune, der visiterer den ældre til at få en spiseven, og Foreningen Spisevenner, der finder en frivillig spiseven.

Jan Hansen håber, at flere vil melde sig som spiseven. Det hjælper nemlig også mod ensomhed.
Jan Hansen håber, at flere vil melde sig som spiseven. Det hjælper nemlig også mod ensomhed.

- Mange ældre er enlige, også omkring måltiderne. Hvis de ikke får nok at spise, bliver de svage og meget ofte syge. Så det er vigtigt, at vi får gjort noget ved det problem, mener Bente Würtz Nørgaard, der er konsulent i Slagelse Kommune.

Kommunen søger både flere ældre og borgere, der er interesseret i at blive spiseven, til projektet. Alle over 18 år, der kan fremvise en ren straffeattest, kan blive spiseven.

Enlige ældre, som er omfattet af kommunens madordning, der ønsker en spiseven, kan ansøge Slagelse Kommune om at få en spiseven gennem et ansøgningsskema.

Du kan læse mere om spisevenne-ordningen på Slagelse Kommunes hjemmeside.

Kalundborg Madservice
Læs også
Ældremad: Penge på vej til køkkener på plejehjem
Kalundborg Madservice
Læs også
Ældremad: Penge på vej til køkkener på plejehjem

Nyhedsoverblik