Spidskandidater strides om livet i de mindre bysamfund

En sær trio kan sikre Thomas Adelskov (S) sin tredje periode som borgmester. TV ØST giver dig overblikket i Odsherred Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Vælgerne i Odsherred elsker Socialdemokratiet og borgmester Thomas Adelskov (S).

Det gjorde de i hvert fald ved kommunalvalget i 2013, hor hver fjerde kryds blev sat ud for Thomas Adelskovs navn. I alt 5.174 personlige stemmer.

quote Hvis alliancen med Dansk Folkeparti og den store opbakning holder, så ligner det en sikker tredje periode som borgmester for Thomas Adelskov

 

Borgmesterens parti fik lige over 40 procent af stemmerne. Det er den slags tal, der skaber bykonger.

Og hvis alliancen med Dansk Folkeparti og den store opbakning holder, så ligner det en sikker tredje periode som borgmester for Thomas Adelskov.

Men borgmesteren kan naturligvis ikke vide sig sikker. Det er jo politik.

Parløb med Dansk Folkeparti

Thomas Adelskov og Steen Egede Jensen fra Dansk Folkeparti har kørt et usædvanlig parløb de seneste to valgperioder.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Det var byrødderne fra Dansk Folkeparti, der gjorde socialdemokraten til borgmester på den dramatisk valgaften tilbage i 2009, hvor der var håndgemæng hos Dansk Folkeparti på grund af aftalen med Socialdemokratiet.

Men nu stopper Steen Egede Jensen på grund af sygdom. Den nye spidskandidat er Paw Pedersen, og han har bedyret, at han vil fortsætte samarbejde med Socialdemokratiet. Partierne er jo i valgforbund.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Odsherred har i to perioder haft Thomas Adelskov (S) som borgmester, og han skal forsøge at vinde posten for tredje gang. På forhånd ser det lovende ud, da han også har støtte fra Dansk Folkeparti.
     
  • Ved det seneste kommunalvalg i 2013 gik Socialdemokratiet frem med to mandater til 11. Her fik Thomas Adelskov hurtigt en bred konstituering på plads i byrådet. I valgperioden har partiet dog måttet afgive et medlem til SF.
     
  • Dansk Folkeparti er i valgforbund med Socialdemokratiet, mens der også er valgforbund mellem Nye Borgerlige, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Odsherred Listen og Liberal Alliance.
     
  • På grund af sygdom har Dansk Folkepartis 1. viceborgmester, Steen Egede Jensen, valgt at trække sig som spidskandidat, og det bliver Paw Pedersen, der overtager hans plads. I den anden lejr er Morten Egeskov Venstres borgmesterkandidat.

Kilde: Ritzau

Pedersen er dog tydeligt en mere traditionel DF’er med sine markeringer på udlændingeområdet. Dansk Folkeparti har også potentiale til mere end de nuværende to mandater i byrådet.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet over 27 procent af stemmerne. Det tal var noget lavere ved kommunalvalget i 2013, hvor partiet snuppede små 10 procent. Der er altså plads til forbedringer.

Sær trio kan sikre borgmester genvalg

Man skal især lægge mærke til valgforbundene i Odsherred Kommune.

Borgmester Thomas Adelskov har nemlig samlet en sær trio. Socialdemokratiet er ikke bare i valgforbund med Dansk Folkeparti, de har også inviteret Alternativet med til festen.

En vælger, der sætter kryds ved liste Å, kan altså være med til at vælge en kandidat fra Dansk Folkeparti ind i byrådet.

Er tredje gang virkelig lykkens gang?

Det er tredje gang, at Venstres Morten Egeskov udfordrer Thomas Adelskov, og det bliver mere end svært.

Byrådet i Odsherred Kommune 

De 25 byrådsmedlemmer er fordelt sådan:
 
  • Socialdemokratiet: 10
  • Venstre: 8
  • SF: 2
  • DF: 2
  • Odsherred Listen: 2
  • Enhedslisten: 1

Kilde: Odsherred Kommune

Men venstremanden er skarp. Det demonstrerede han senest i debatten om udvidelsen af medicinalvirksomheden Lundbeck i Lumsås, hvor han klokkeklart fik fremlagt kommunens argumenter over for de oprørte sommerhusejere. 

Det er på erhvervsområdet, at Morten Egeskov har en chance for at udfordre Thomas Adelskov. Odsherred Kommune endte på 96. pladsen i Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet. Kommunen endte også på sidstepladsen året før.

Der bliver tænkt for meget pottemager og økoromantik og for lidt håndværksmester, lyder kritikken i krogene.

Søvndyssende omgang

Men valgkampen i Odsherred Kommune kan sagtens gå hen at blive en søvndyssende affære.

Der er ikke så meget at skændes om. Partierne har faktisk været enige om det meste.

Senest blev der lavet forlig om budgettet med alle seks partier i byrådssalen bag.

Det er godt klaret af Thomas Adelskov i et valgår, hvor andre byråd har været præget af ballade og flere partihoppere, så er der kun sket et enkelt partiskifte i Odsherred.

Der er ro på.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

  • For tredje gang udfordrer Morten Egeskov (S) borgmester Thomas Adelskov (S). Det ligner en svær opgave set i forhold til sidste valg, hvor hver fjerde kryds blev sat ved Thomas Adelskovs navn. Men Morten Egeskov er klar til at tage kampen op. Det demonstrerede han i debatten om udvidelsen af medicinalvirksomheden Lundbeck i Lumsås, der har skabt strid om lokalplanen. Her fremlagde venstremanden sikkert kommunens argumenter overfor de berørte sommerhusejere. Det er på erhvervsområdet, at Morten Egeskov kan udfordre den siddende borgmester.
     
  • Striden om kommunens skolestruktur kommer til at fylde i valgdebatten. I stedet for lukninger af folkeskoler rundt omkring i den nordvestsjællandske kommune diskuterer byrådspolitikerne, om man skal have mere lokal ledelse og iværksætte en større decentralisering.
     
  • Livet i kommunens mindre bysamfund er på dagsordenen i valgkampen. Det sker efter den heftige debat om, hvorvidt der skulle opføres endnu en dagligvareforretning i Fårevejle Kirkeby. Venstre mente, det var en fordel for kommunen. Men økonomiudvalget vendte i marts tomlen nedad til byggeplanerne, og borgmester Thomas Adelskov forklarede, at kommunen skulle passe på sine bycentre og udvikle de muligheder.

Nyhedsoverblik