Spareplaner i Sorø mødes med demonstrationer: Politikere står overfor svær spareopgave

Politikerne i Sorø skal onsdag for første gang forholde sig til en omfattende spareplan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kortere åbningstid i daginstitutionerne, en højere normering, to ugers tvungen lukning i sommerferien, børnehavebørn tidligere i skole og lavere normering for børnehavebørn.

Det er blandt de spareforslag, der er oppe i luften i Sorø Kommune. Alt i alt skal politikerne nu drøfte 81 konkrete spareforslag i kommunen til sammenlagt 44 millioner kroner.

Og besparelserne er alt andet end populære blandt især de forældre, der onsdag planlægger at demonstrere foran kommunens rådhus.

quote Der er blevet flere plejekrævende ældre i kommunen – og samtidig 60 flere vuggestuebørn, end de selv allermest optimistiske fremskrivninger lovede

Gert Jørgensen (K), borgmester

- Vi synes, at det er rigtig vigtigt, at vi viser vores modstand allerede første gang, at politikerne skal forholde sig til forslagene. En hel række spørgsmål vil skære ansatte væk i forhold til antallet af børn i daginstitutionerne, og der er allerede nu for få til børnene, siger Kristina Johansen Forshaw, der er en del af forældreinitiativet bag protesterne.

Børn
Læs også
Kritik af besparelser på børnepasning: - Vi er bekymrede for vores børn
Børn
Læs også
Kritik af besparelser på børnepasning: - Vi er bekymrede for vores børn

Onsdag aften er første gang, at politikerne skal forholde sig til de mange spareforslag, og det er noget, der skaber oprør blandt forældrene.

- Børn har brug for voksne til at trøste, når de er kede af det – og til at hjælpe dem i deres udvikling og er der ikke nok voksne, så er det børnene, det går ud over, siger Kristina Johansen Forshaw.

Borgmester ked af besparelser

Ikke kun forældrene men også Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K) er ked af besparelserne.

- Det er ærgerligt, men vi er nødt til at justere vores økonomiske prioriteringer. Men vi er nødt til at justere ind overfor den økonomiske virkelighed, som vi står overfor, siger borgmester Gert Jørgensen (K) til TV ØST.

Årsagen til underskuddet i kommunen er mange – men blandt andet flere ældre og et stigende antal tilflyttere med små børn er årsagen til de øgede udgifter.

- Der er blevet flere plejekrævende ældre i kommunen – og samtidig 60 flere vuggestuebørn, end de selv allermest optimistiske fremskrivninger lovede. Det er klart, at det er noget, som vi må justere efter, siger Gert Jørgensen.

Sorø Kommune har ellers arbejdet hårdt på at tiltrække børnefamilier til kommunen. Visionsplanen fra 2014 hed ”Sorø Kommune vil være Danmarks bedste sted at bo for børn”. Borgmesteren erkender da også, at planen nok må skrues lidt ned. Han mener dog ikke, at de nye borgere i kommunen har købt katten i sækken.

- Nej, vi er stadig langt bedre for børnefamilierne end vores nabokommuner. Vi har kun fire lukkedage i daginstitutionerne om året, hvor de i nogle af vores nabokommuner har flere end 20. Men vi er naturligvis nødt til at prioritere, hvor meget bedre end nabokommunerne vi har råd til at være, siger borgmesteren.

Omfartsvej kan blive Columbusæg

En af de muligheder, som politikerne har for at undgå besparelser på socialområdet og på børnene er at udskyde byggeriet af en planlagt omfartsvej omkring Tersløse.

Det vil reducere besparelserne med 24 millioner kroner alene i 2019. Sammen med et lån til overtagelse af kommunens gadebelysning vil det dramatisk kunne reducere sparebehovet i kommunen.

- Det er klart, at det vil kunne hjælpe økonomien, hvis vi udskyder byggeriet af omfartsvejen fra 2019 til 2021. Det er et af de håndtag, som vi har. Og det er en af de ting, som vi skal se på som en mulighed på mødet, siger han.

Gert Jørgensen
Læs også
Sorø Kommune får lov til at låne millioner af staten
Gert Jørgensen
Læs også
Sorø Kommune får lov til at låne millioner af staten

Og blandt forældrene håber de, at kommunen kan reducere spareforslagene drastisk.

- Jeg tror, at politikerne ved selvsyn kan se, at der allerede er pres på nu. Jeg tror, at de vil lytte og forstå. Og vi giver altså ikke op her, siger Kristina Johansen Forshaw.


Nyhedsoverblik