Sorø har fået en helt særlig medarbejder – skal bekæmpe loddent skadedyr

På ti år har Sorø Kommune oplevet en markant stigning af rotteanmeldelser. Rottehunden Alfred skal være med til at komme skadedyrene til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rottefænger René Lund fra Sorø Kommune har fået en ny medarbejder i oplæring.

Og det er ikke en hvilken som helst medarbejder – det er nemlig en dansk-svensk gårdhund ved navn Alfred, som nu skal trænes til at blive rottehund.

- Han kan lokalisere rotterne meget hurtigt, og hvis vi har nogle indenfor, så kan han snuse sig frem til og markere, hvor de er. Han kan forhåbentlig også tage dem, så vi ikke behøver at komme flere gange, og så borgeren kan se, at den er væk med det samme. Så de kan føle sig tryg, når vi er gået, siger René Lund til TV ØST.

Artiklen fortsætter under billedet...

Alfred er bare tre måneder gammel.
Alfred er bare tre måneder gammel. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

En central del af planen

I Sorø Kommune er antallet af rotteanmeldelser steget fra 1869 i 2007 til 3058 om året i 2017. Det er en stigning på 64 procent, og det er samtidig betydeligt over landsgennemsnittet. Stigningen og nye regler på området har betydet, at Sorø Kommune øger rotteindsatsen.

quote Han kan lokalisere rotterne meget hurtigt, og hvis vi har nogle indenfor, så kan han snuse sig frem til og markere, hvor de er

René Lund, rottefænger, Sorø Kommune

Og her er tre måneder gamle Alfred altså en central del af planen. René Lund skal nu træne hunden i at opspore og dræbe rotter.

- Jeg forventer, at Alfred og jeg kommer til at blive et perfekt team, siger han.

Sætter ynglekasser op til ugler

Siden 1. januar 2018 har Sorø Kommune haft to fuldtidsmedarbejdere beskæftiget med at bekæmpe rotter, og derudover er to andre blevet efteruddannede til at kæmpe mod skadedyret. Fra og med 1. juli i år har det været muligt at få rottefængerne ud i weekenden og på helligdage mellem klokken 8-16.

150128_rotter_regerer.jpg
Læs også
Kommune voldsomt plaget af rotter
150128_rotter_regerer.jpg
Læs også
Kommune voldsomt plaget af rotter

Foruden Alfred og de ekstra rottefængere forsøger kommunen også at komme rotterne til livs ved blandt andet at sætte ynglekasser op for ugler og rotter. Det er rotternes naturlige fjender.


Nyhedsoverblik