Søren Pape: Kvindefængsel skal sikre indsatte mod overgreb

Regeringen vil omdanne Jyderup Fængsel til et kvindefængsel. Kønsopdeling skal sikre kvindelige indsatte mod overgreb og seksuelle krænkelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark får højst sandsandligt snart et kvindefængsel.

Det er i hvert fald et af punkterne på dagsordenen i regeringens udspil, når Kriminalforsorgens økonomi og struktur skal diskuteres.

Et fængsel kun for kvinder skal minimere overgreb og sager om sexchikane, og ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er Jyderup Fængsel et godt bud på et fængsel, der kun skal huse kvindelige indsatte.

071007AD_Ungdomsfaengsel.jpg
Læs også
Regeringen vil omdanne Jyderup Fængsel til kvindefængsel
071007AD_Ungdomsfaengsel.jpg
Læs også
Regeringen vil omdanne Jyderup Fængsel til kvindefængsel

I 2015 foretog Kriminalforsorgen en undersøgelse, der viste, at 18 procent af de kvindelige indsatte var blevet udsat for seksuel chikane fra medindsatte, mens ni procent var blevet udsat for seksuelle overgreb.

- Jeg synes, tiden er til det i 2017, at man har et kvindefængsel. Vi har forpligtelse til at undgå overgreb og voldtægter, det er jo helt skrækkeligt, hvis vi ser den slags ting, siger Søren Pape Poulsen til TV ØST.

Jyderup har faciliteterne

I både Sverige og Norge er der kvindefængsler, og ifølge justitsministeren bør Danmark følge trop. Han mener, at ved at skille kønne ad kan man undgå overgreb og seksuelle krænkelser fra mandlige medfanger.

- Det bliver en del af vores udspil. Det bliver det ved at se på, at man omdanner Jyderup til et kvindefængsel, hvor vi både gerne vil have åbne og lukkede pladser som arrest, så vi kan samle det et sted. Det er jeg overbevist om vil være det bedste, også af hensyn til de indsattes sikkerhed, siger Søren Pape Poulsen.

Regeringens forslag med at omdanne Jyderup Fængsel til et kvindefængsel skyldes, at fængslet har faciliteterne og kan rumme 150 kvinder med 72 åbne pladser, 38 lukkede pladser og 40 arrestpladser.

Sidste år sad der i gennemsnit 148 kvinder i landets arresthuse og fængsler om dagen. Det samlede tal for alle fængslede var 3.421.


Nyhedsoverblik