Socialt medie trender blandt unge: Nøgne mænd onanerer og forgriber sig på børn anonymt

Lærer og eksperter advarer mod videochat, hvor børn og unge kan støde på liveoptagelser af mænd, der onanerer og forgriber sig på børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var noget af en oplevelse, Cecilie Roland fik, da hendes elever i 8. klasse på Broskolen i Korsør præsenterede hende for det sociale medie, Ome TV.

Den populære app går ud på, at man helt anonymt kan være i direkte videoforbindelse med folk fra hele verden.

Her kan der oprettes forbindelse med det samme, hvilket betyder, at man med ganske få klik kan have direkte videokontakt med personer, man ikke ved, hvem er. Samtidig kan børn og unge støde ind i videoer, der er uegnet for børn. Sådanne videoer stødte Cecilie Roland og hendes elever på efter ganske få klik.

- Jeg tror ikke, eleverne bladrer mere end tre gange, før der kommer en midaldrende mand, der sagtens kan se, der er børn, som flytter kameraet ned til det område, man ikke har lyst til at se, siger Cecilie Roland og henviser til mandens kønsdele.

quote De sidder bare og venter på, børnene kigger på

Cecilie Roland, Skolelærer

Nøgne mænd sidder klar og venter

Cecilie Roland undersøgte mediet nærmere for at finde ud af, om det er et generelt problem, og det var det, fandt hun ud af.

- I løbet af 15 videoforbindelser oplevede jeg tre-fire nøgne mænd, der enten filmede, mens de var i bad eller sad og filmede deres kønsdele, siger lærerinden og fortsætter:

- Det er også danske mænd, og de sidder bare og venter på, børnene kigger på.

Det fik hende til at skrive et opslag i Facebookgruppen 4200 Slagelse, hvor hun fortæller om sin oplevelse med Ome TV, og hvor hun advarer andre om det populære sociale medie.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Også et problem på det det nye arbejde

For nylig har Cecilie Roland byttet 8. klasse på Broskolen i Korsør ud med 5. klasse på Eskilstrup Skole i Guldborgsund Kommune. Også her oplever hun, at eleverne er særligt aktive på Ome TV.

Efter mange negative kommentarer på sit Facebook-opslag for borgerne i Slagelse Kommune, har hun dog valgt at undlade at handle på problemet i Guldborgsund Kommune.

- Men jeg kan se, det er noget, der bliver brugt, og jeg ved det, fordi eleverne fnidrer omkring det, siger Cecilie Roland, som er meget bekymret for den nye trend. Derfor opfordrer hun forældre til at tage en snak om, hvilke konsekvenser det kan have.

quote Børnene sidder jo med navn og ansigt, så man kan hurtigt blive genkendt

Cecilie Roland, Skolelærer

- Selvom man ikke tager det til sig, når man ser en nøgen mand, så kan det have konsekvenser, for de kan opsøge dem efterfølgende. Børnene sidder jo med navn og ansigt, så man kan hurtigt blive genkendt, lyder det fra Cecilie Roland.

Hun oplever primært, at det er børn i alderen 10-14 år, der benytter sig af Ome TV, men er ikke i tvivl om, at yngre børn også kender til den nye digitale trend.

Mange henvendelser

Hos Center for Digital pædagogik bekræfter de, at Ome TV er en ny trend, som de på det seneste har fået mange henvendelser om.

- Det er lidt udover det hele lige for tiden, siger Jonas Ravn, der er foredragsholder og projektleder.

Jakob Schmidt synes tonen er hård
Læs også
Hård tone på sociale medier - hver syvende kommentar er hadefuld
Jakob Schmidt synes tonen er hård
Læs også
Hård tone på sociale medier - hver syvende kommentar er hadefuld

Jonas Ravn beskriver ikke problemerne med Ome TV som noget nyt, men noget der har stået på i flere år.

- I dag er det bare Ome TV, der er populært, siger han.

Ved ikke hvor man ender

Ifølge Jonas Ravn er det interessante i Ome TV, at man som ung kan komme i kontakt med en anden ung fra eksempelvis Mexico, lige som det tiltrækker de unge, at de ikke ved, hvor man kommer hen. Og netop dét at man ikke kan screene, hvor man ender, mener Jonas Ravn er bekymrende:

quote Det kan for eksempel være en mand, der onanerer eller en mand, der overgriber et barn

Jonas Ravn, Center for Digital pædagogik

- Du har dit webcam stående åben, og så trykker du next. Så kommer du hen til én af de 100.000 andre, der er online, men du ved ikke, hvem det er. Det kan for eksempel være en mand, der onanerer eller en mand, der overgriber et barn, siger han.

Sidstnævnte eksempel er noget, Center for Digital pædagogik tidligere har fået henvendelser om, hvilket han fortæller man også kan støde ind i på Ome TV.

- Almindelig nøgenhed skal unge nok støde på, men det er ikke det, der er det mest uhyggelige. Det er, når der er overgreb mod nogle, der ikke har bedt om at være med, siger han.

Som bruger af Ome TV kan man altså ikke selv styre, hvilke videoer, man bliver mødt af.

Frabeder børn Ome TV

Ligesom skolelærer Cecilie Roland opfordrer Jonas Ravn fra Center for Digital pædagogik derfor forældre til at frabede deres børn om at befinde sig på Ome TV.

quote Det kan betyde, man skal gå rundt med en traumatisk oplevelse resten af livet

Jonas Ravn, Center for Digital pædagogik

- Man skal fortælle, man godt kan synes, det er sjovt eller vil have en chokeffekt, men at det kan betyde, man skal gå rundt med en traumatisk oplevelse resten af livet, siger han.

Han påpeger desuden, at lærere og SSP-medarbejdere bør advare forældrene, ligesom han mener, at Youtubere, der reklamerer for det sociale medie, har et ansvar over for deres følgere.

- De er med til at promovere en platform, som giver plads til overgreb og mænd, der sidder og onanerer, siger Jonas Ravn.


Nyhedsoverblik