Socialdemokrater: Tyskerne skal ikke købe vores sommerhuse

Den nye regeringen har meldt ud, at den vil have en forsøgsordning, der går uden om sommerhusreglen. En ordning, som Socialdemokraterne stemmer imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tyskerne har længe stået i kø for at købe sommerhuse i de kystnære områder i Danmark. Og med den nye regeringen kan deres drøm nu gå i opfyldelse.

Da den nye VLAK-regering trådte til, blev det meldt ud, at den ville arbejde på en forsøgsordning, hvor det bliver muligt for borgere i EU at købe sommerhuse i Danmark.

Regeringen har allerede indledt en dialog med EU-Kommissionen, om der inden for rammerne af den såkaldte sommerhusprotokol kunne etableres en forsøgsordning, der gør det muligt for udenlandske borgere at købe sommerhuse i udvalgte områder.  

Socialdemokraterne vil ikke være med

Nu melder Socialdemokraterne dog pas til forslaget.

- Regeringen kan selvfølgelig gøre det ved hjælp af deres flertal. Og så er der ikke meget, vi kan gøre ved det. Men vi håber, at vi kan lægge et pres på regeringen, så forslaget ikke gennemføres, siger Rasmus Horn Langhoff (S), der er medlem af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, til TV ØST.

- Forslaget udfordrer jo de forbehold, vi har haft i så mange år; vi kan jo ikke have, at hele Danmark bliver opkøbt, siger politikeren.

Borgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S), har tidligere sagt til TV ØST, at han frygter, at det vil skade kommunen, hvis udlændinge kan købe sommerhuse i Danmark.

Skader lokalsamfundene

Socialdemokratiet frygter, at områder med mange sommerhuse på udenlandske hænder vil ende som spøgelsesbyer, hvor hovedparten af husene vil stå tomme hen det meste af året.

- Vi risikerer at store områder bliver opkøbt af for eksempel virksomheder, og ikke privatpersoner. Og selvom husene bliver købt af private, så er der ingen garanti for, at ejerne er i husene mere end to uger om året. Det er noget der vil ramme købmændene og spisestedrene; det er jo vigtigt, at der bliver lagt penge i områderne, og at der er liv, siger Rasmus Horn Langhoff.

Falster vil gerne være med

I Guldborgsund Kommune er de anderledes positive overfor forslaget om at se på sommerhusreglen.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, som vi har efterspurgt i mange år. Vi er jo meget glade for vores turister hele sommeren, og det ville da være rart, hvis folk kom herned hele året rundt, har Ebbe Edvardsen, der er formand for Marielyst Grundejerforening, tidligere sagt til TV ØST.


Nyhedsoverblik