SMS’er til træneren under kamp: Klubformænd med opsang til fodboldforældre

Forældre skal blande sig mindre i fodboldtrænerens arbejde og i stedet gøre mere ud af at rose de frivillige indsatser, mener klubformænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Burde vi ikke alle sammen blive enige om, at vi vil være med til at ændre den dårlige udvikling til glæde og gavn for vores allesammens guld, nemlig vores dejlige og uskyldige børn.

Sådan skriver formanden i fodboldklubben Nykøbing FC, René Fjeldsøe Sørensen, i et Facebook-opslag, hvor han opfordrer forældre til at huske respekten på sidelinjen.

quote Mine trænere bruger rigtig meget energi på forældre, der stiller spørgsmål ved det ene, det andet og det tredje

René Fjeldsøe Sørensen, formand, Nykøbing FC

Der er nemlig tale om et regulært selvmål, når forældre blander sig i, hvordan den lokale fodboldtræner udfører sit arbejde, mener han.

Og det sker desværre alt for tit i hans klub.

- Vi oplever det hver dag. Der er ikke nok respekt for, at det er træneren, der sætter holdet til kampen. Mine trænere bruger rigtig meget energi på forældre, der stiller spørgsmål ved det ene, det andet og det tredje i forhold til hvem, der skal være med på hold og hvordan man gør tingene, siger klubformanden, som også kan fortælle, at det gør det sværere at bevare klubbens træninger.

Vold på fodboldbanen
Læs også
Vold på banen: Fik knytnæveslag efter fodboldkamp
Vold på fodboldbanen
Læs også
Vold på banen: Fik knytnæveslag efter fodboldkamp

- Nogen gider ikke være trænere, fordi de bruger 60 procent af deres tid på administration og forældre, og kun 40 procent på det, de egentlig skal lave, lyder det.

Sms'er træneren under kamp

I Nykøbing FC er der mange eksempler på, at forældre konfronterer trænerne, fordi de er utilfredse med taktik, ind- og udskiftninger og holdudtagelser.

Han mener, at problemet skyldes, at der med årene er opstået en langt mere omfattende konkurrencekultur blandt forældre, der forsøger at fremme sine børns fodbold. Derudover påpeger han, at det med nutidens mange kommunikationsmidler er blevet 'for let' at kontakte træneren. 

DBU's 10 bud til forældre

  1. Mød op til træning og kamp – dit barn sætter pris på det
  2. Forhold dig i ro på sidelinjen – lad børnene spille
  3. Ophold dig kun langs den ene sidelinje – og i god afstand til trænere og spillere
  4. Respekter trænerens beslutninger – vær positiv og støttende
  5. Respekter dommerens beslutninger - se på dommeren som en vejleder
  6. Skab god stemning ved kampene – byd fx. udeholdets forældre på kaffe
  7. Spørg om kampen var spændende og sjov – ikke om resultatet
  8. Sørg for rigtigt og fornuftigt udstyr – overdriv ikke
  9. Bak op om holdets og klubbens arbejde – din indsats bliver værdsat, ikke mindst af dit barn
  10. Husk på, at det er dit barn som spiller fodbold - ikke dig!
Kilde: DBU

- I dag er det nemmere at skrive til træneren via sms eller e-mail, hvor det var mere vanskeligt før i tiden, hvor man skulle skrive et brev eller dukke op på træningsbanen.

- Vi har eksempler, hvor forældre har sms'et til træneren under kamp, fortæller René Fjeldsøe Sørensen.

Brian Larsen, der er klubformand i Ringsted IF indleder sit syn på problemet med at fastslå, at langt størstedelen af forældrene er gode til bakke op om trænerne, men at der også er tilfælde, hvor forældre blander sig for meget i trænernes arbejde. Det finder han heller ikke unormalt.

- Jeg tror, man kan finde eksempler i alle klubber, siger han.

Brian Larsen synes dog, at fokusset i højere grad skal være på, at forældrene skal huske på, at trænerne yder en frivillig indsats, når de træner børn og unge.

- Noget, jeg som klubmand godt kan savne er, at, vi skal huske at rose. Man skal passe på de frivillige, og derfor skal vi huske at rose dem, siger han.

DBU ruller kampagne ud - igen

I Dansk Boldspils Union har man genlanceret en kampagnen 'Husk Respekten', som blev rullet ud i 2016, men som DBU har fundet relevant at køre igen.

Det skyldes, at en ny undersøgelse viser, at dårlig opførsel på sidelinjen er så stort, at hver femte oplever, at det er blevet værre over det seneste års tid. Undersøgelsen har især fokuseret på, hvordan forældre overfuser børnespillere og dommere med ubehagelige tilråb.

DBU har i den anledning lavet plakater og skilte, som de håber fodboldklubberne vil bruge til at sætte fokus på respekt og fair play i klubberne.


Nyhedsoverblik