Småøerne kæmper fortsat med faldende indbyggertal

Indbyggertallet på de danske småøer fortsætter med at falde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tallene pr. 1. januar 2016 er netop offentliggjort, og mens der fra 2014 til 2015 skete et fald i tilbagegangen, er den fra 2015 til 2016 oppe på det kendte niveau fra de senere år, skriver dknyt.

Småøerne defineres som de øer der ikke er landfaste og ikke er selvstændige kommuner, men er helårssamfund. Dem er der 27 af, organiseret i Sammenslutningen af Danske Småøer.

Flest oplever tilbagegang

Ingen af dem har fra 2011 til 2016 oplevet fremgang alle årene, viser et udtræk af statistikken, som dknyt har foretaget. Nærmest kommer Askø, der fik to nye indbyggere i 2015 og beholdt dem i 2016, mens de øvrige år var uændrede.

Det flytter dog ikke meget i det store spil. Askø har i år 39 indbyggere. Under et er de 27 småøers indbyggertal over de seneste år faldet fra 4.811 i 2011 til 4.476 i 2016.

Værst er det gået på Fur, der som den eneste har oplevet tilbagegang alle årene i perioden, skriver dknyt. Det er også her den samlede tilbagegang i perioden er størst med 90 indbyggere færre. Tallet i år er 765 mod 855 i 2011.

Tre øer oplever fremgang

Blandt de 15 øer med trecifrede indbyggertal har blot tre oplevet en samlet fremgang fra 2011 til 2016: Venø og Avernakø med 10 hver til henholdsvis 195 og 114, og Hjarnø med 8 til 106. Derudover har Birkholm og som nævnt Askø haft en fremgang på 2 hver til henholdsvis 12 og 39.

Dødsfald, ikke fraflytninger er problemet

- Det ser ud til vendingen i flytningen fra land til by ikke er nået helt ud til os, lyder den tørre kommentar fra formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, Omø. Hun tilføjer dog, at hun tror på, at det kommer:

- Vi ser en tendens til at folk gerne vil flytte fra byen ud på landet, og jeg tror på at attraktive botilbud kan få nogle til at overveje at flytte til en af småøerne. Vi har unikke muligheder med natur og tid til børnene, og mange øer har fibernet så man uden problemer kan arbejde fra en hjemmearbejdsplads, siger Dorthe Winther til dknyt.

Hun bemærker i den forbindelse, at småøernes største problem ikke er fraflytning, men dødsfald. Eksempelvis har statistikkens bundskraber, Fur, for et af de tidlige år påvist, at den faktik havde en nettotilflytning, men alligevel oplevede et fald på grund af flere dødsfald end fødsler.

- Der er fortsat en kamp der skal kæmpes for at opretholde de basale rammevilkår for småøerne, konstaterer Dorthe Winther.

/ritzau


Nyhedsoverblik