Små smede i aktion

Børn kan sagtens styre at arbejde med rødglødende jern i en smedje. Det beviste fire kvikke børn mandag da de indviede Slagelses Museums nye smedje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Takket være en donation på 75.000 kroner fra Trelleborgfonden, samt støtte fra Slagelse Kommune og private givere, råder Slagelse Museum nu over en veludstyret smedje med esse, ambolte og forhammere i børnestørrelse.

De to frivillige museumshjælpere, Niels Jannerup og Svend Heding, der står for at arrangere demonstrationer af smedefagets muligheder, har erfaring med at styre børn og rødglødende jern fra museets udendørs esse, men med den nye indendørs smedie kan der hamres og bankes hele året. 

Skal være otte år

Den nedre aldersgrænse for at få lov at svinge rundt værktøj i smedjen er sat til otte år, men ifølge Niels Jannerup er det ikke farligt at lade børn boltre sig med rødglødende jern og tunge hamrer.

- Man bliver dybt overrasket hvor gode børnene faktisk er til det, siger den autodidakte smed, Niels Jannerup.

Den officielle indvielse af den nye smedie, og flere andre nyheder, bliver fejret lørdag d. 22 klokken 10-11 , men for at glæde byens oplevelseshungrende feriebørn valgte museet at tage mod de første to hold smede-elever mandag eftermiddag. 

Tøj og træarbejde

Det var kun mandag der var mulighed for at smede på museet, men aktiviteterne fortsætter torsdag eftermiddag med re-design af brugt tøj ved hjælp af farvede bånd, perler og broderi. Fredag står der snedkerier på programmet når der laves foderbrætter til havens fugle i Træværkstedet.

Begge arrangementer forgår mellem 13-16 (tilmelding er nødvendig) og børn under otte år skal have en voksen ledsager med.

 

 


Nyhedsoverblik