Slut med uromagere på biblioteker: Nu hyrer Næstved Kommune vagter

For at komme uromagere til livs, der har plaget flere af Næstved Kommunes biblioteker, indsættes der nu vagter i den selvbetjente åbningstid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vagter skal fremover holde øje med uromagere og forhindre, at der opstår hærværk og ballade, når den selvbetjente åbningstid på bibliotekerne i Næstved Kommune genåbnes.

Det skriver Sjællandske.

Det er Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune, der på deres udvalgsmøde mandag tog beslutningen, som glæder biblioteks- og borgerservicechef Karen Delfs.

- Det er vi lykkelige for. Vi ved fra vores brugere, at de efterspørger den længere åbningstid. Det er den bedst mulige løsning. Selvfølgelig ville det være bedst, hvis der ikke var ballade, siger Karen Delfs til Sjællandske.

Røg og drak på biblioteket

Den selvbetjente åbningstid på bibliotekerne i Næstved og Fuglebjerg har været lukket siden den 1. december, og fra januar blev det også nødvendigt at lukke i Fensmark.

Årsagen er, at der i flere måneder har været hærværk og ballade på bibliotekerne, hvor en flok unge drenge på mellem 12 og 17 år har brugt bibliotekerne som opholds- og- værested.

111109_bibliotek_bog_3.jpg
Læs også
Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening
111109_bibliotek_bog_3.jpg
Læs også
Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening

De unge har, ifølge Sjællandske, blandt andet larmet, været dominerende, truet, generet og skræmt de øvrige brugere væk, røget, drukket og smidt affald samt ødelagt møbler, lamper og andet inventar.

Lokalbibliotekerne i Fuglebjerg, Glumsø og Fensmark får nu sat overvågningskameraer og højtalere op.

Der ansættes vagter på Næstved Bibliotek i den selvbetjente åbningstid, som skal holde øje med overvågningen af lokalbibliotekerne og rykke ud, hvis der opstår uro eller ballade, skriver Sjællandske.

Uromagere findes flere steder

Ikke alle steder oplever man uro i den selvbetjente åbningstid i samme alvorlige grad som på Næstveds biblioteker. Men man har dog også haft besøg af en vagt på bibliotekerne i Vordingborg Kommune, lød det fra souschefen for Vordingborg Bibliotekerne i starten af året i en pressemeddelelse.

- Vi har ikke undgået, at der har været en smule, som har krævet besøg af vores vagt. Men alt i alt drengestreger har det været, der stoppede, da ”gerningsmændene” blev kontaktet, siger souschef hos Vordingborg Bibliotekerne, Jane Grønbech Poulsen, i en pressemeddelelse.

I december udkom Bibliotekarforbundet med rapporten 'Uro på folkebibliotekerne', og her svarede 73 af forbundets tillidsrepræsentanter på spørgsmål om omfanget af uro og konflikter på de danske biblioteker i perioden august 2016 til august 2017.

I rapporten kan man læse, at 68 procent har oplevet hærværk eller uro i den ubemandede åbningstid, og heraf har 36 procent oplevet en stigning i antallet af episoder.

Hos Danmarks Biblioteksforening mener man dog ikke, at der er et nævneværdigt problem, når det drejer sig om på de ubemandede biblioteker. For selvbetjent åbningstid er populær som aldrig før, melder formanden for Danmarks Biblioteksforening.

- Snart trefjerdedele af vores biblioteker er selvbetjent, og den trend er simpelthen vokset gevaldigt indenfor de sidste fire-fem år. Vi har haft en rigtig god respons fra vores brugergrupper, som er glade for, den fleksible mulighed det er, siger Steen Bording Andersen til TV ØST.

08022925_bibliotek.jpg
Læs også
Biblioteker lukker for selvbetjening: Men tjenesten er populær som aldrig før
08022925_bibliotek.jpg
Læs også
Biblioteker lukker for selvbetjening: Men tjenesten er populær som aldrig før

Nyhedsoverblik