Hundredvis af svaner mistede livet på Dødens Mark: Nu skal det være slut

Dansk Ornitologisk Forening er sikker på, at den markering, der i dag blev sat op ved Dybsø Fjord, vil løse problemet med dræbte svaner markant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var onsdag hektisk liv på den mark ved Dybsø Fjord mellem Næstved og Vordingborg, der har fået det famøse kaldenavn Dødens Mark.

En stor drone blev sendt i luften mod de højspændingsledninger, som denne vinter har kostet flere hundrede svaner livet.

Med sig havde den små reflekterende skilte, der blev sat på ledningerne for fremover at skræmme de store fugle væk.

Det glæder Dansk Ornitologisk Forening, der sammen med Energinet.dk, som ejer højspændingsledningerne, fandt frem til netop denne løsning.

quote Vi har en stor tiltro til, at det her kommer til at virke

Henrik Dahl, ornitolog

- Vi har en stor tiltro til, at det her kommer til at virke. De andre steder i Europa, hvor det er blevet lavet, har det vist sig at have en stor effekt i forhold til at undgå, at fuglene flyver ind i ledningerne, siger ornitolog Henrik Dahl til TV ØST.

Krævede at ledningerne blev gravet ned

Da Henrik Dahl tilbage i januar så, hvor mange svaner, der brutalt døde ved at flyve direkte ind i højspændingsledningerne, vidste han, at der måtte gøres noget. 

En kæmpe drone stod for det hårde arbejde ved Dybsø Fjord. 
En kæmpe drone stod for det hårde arbejde ved Dybsø Fjord.  Foto: Morten Spuhr
 
  Foto: TV2 ØST
Læs også
DOF: 180 svaner har mistet livet ved Dybsø Fjord
Læs også
DOF: 180 svaner har mistet livet ved Dybsø Fjord

- Når de her store, tunge fugle falder ned med 70 kilometer i timen fra ledningerne er det meget voldsomt, siger Henrik Dahl.

I første omgang mente Dansk Ornitologisk Forening, at el-selskabet burde grave ledningerne ned, hvilket Næstved Kommune også krævede. Men løsningen blev altså en anden.

- Vi er tilfredse på den måde, at det her jo er en billigere løsning. Det betyder, at vi kan få markeringerne på mange flere kilometer ledning. Der er 4000 kilometer ledning af den slags i Danmark, siger Henrik Dahl.

De små reflekterende skilte står først sin prøve til efteråret, hvor træk af svaner igen vil flyve over området ved Dybsø fjord. 

 
  Foto: TV2 ØST
Læs også
Svanerne flyver lige i døden ved Dybsø Fjord
Læs også
Svanerne flyver lige i døden ved Dybsø Fjord

Nyhedsoverblik