Sluse mod oversvømmelser skaber debat - hvem skal betale?

En sluse i Sakskøbing skal sikre byen mod oversvømmelser. Men nu er der tvivl om, hvem der skal betale for byggeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ideen er sådan set god nok.

Men hvem skal betale? Og hvor meget skal der betales?

Det hele drejer sig om en fremtidig sluse i Sakskøbing, som skal sikre byen mod oversvømmelser, som man onsdag oplevede som følge af stormen Alfrida.

Det er Sakskøbing Fællesråd og Guldborgsund Kommune, der står bag projektet, men hvem der ender med at betale gildet, er usikkert. Og det frustrerer nogle borgere i området, som ikke føler sig berørte af vandet.

Kjeld Wagner
Læs også
Pensioneret ingeniør var træt af oversvømmelser – nu har han udtænkt en løsning 
Kjeld Wagner
Læs også
Pensioneret ingeniør var træt af oversvømmelser – nu har han udtænkt en løsning 

Carsten Petersen er én af de borgere. For selvom hans grund kan stå under vand, så bliver hans hus, der ligger højt, ikke mærket af det. 

quote Det er ikke, fordi jeg er bange for vandet, at jeg har bosat mig ved fjorden

Carsten Petersen, Sakskøbing

- Jeg er jo ikke berørt af vandet. For min skyld må det komme helt op til campingvognen, som står oppe ved huset. Så kan jeg stå og fiske deroppe, så skal jeg ikke gå så langt. Det betyder ikke noget for mig, siger Carsten Petersen.

- Det er ikke, fordi jeg er bange for vandet, at jeg har bosat mig ved fjorden. Man ligger lidt, som man har redt, synes jeg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud i Sakskøbing, efter stormen Alfrida rasede efter nytår.
Sådan så det ud i Sakskøbing, efter stormen Alfrida rasede efter nytår. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Slusen blev udtænkt efter Bodil

Planen om slusen blev udtænkt tilbage i 2014, efter stormen Bodil rasede over landet. Siden har både Guldborgsund Kommune og Kystdirektorat bakket op om planen, men Carsten Petersen savner svar på konkrete spørgsmål.

- Det er en kombination af, at der bliver lagt nogle oplysninger ud, som vi ikke rigtig kan få vished om, hvorvidt vi er berørte. Vi ved ikke, hvad det vil komme til at koste os, hvis vi bliver berørte. Og så tænker jeg også, at det må være en opgave for os alle sammen. Det er jo ikke fællesskabet, hvis man plukker nogle ud og siger, at det er jer – og ikke et fælles problem, vi har, siger Carsten Petersen.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Onsdagens stormflod har endnu engang sparket gang i debatten om sikring af havne og kystområder. Særligt den sydlige del af regionen blev ramt af vandmasserne. Men her er de flere steder i gang med at finde en løsning på problemet.

En usikker økonomi

Så sent som den 19. december skrev kommunen på sin hjemmeside, at man arbejdede på at finde den bedste måde at finansiere projektet på. Samtidig skulle løsningen være så billig som muligt for den enkelte ejendomsejer.

Samtidig står der, at i henhold til kystbeskyttelsesloven, skal ejendomssejere, der beskyttes af anlægget, finansiere anlægget. Og her kan Carsten Petersen komme i klemme.

For ifølge den foreløbige skitse fra kommunen, så skal slusen bygges i kvote 2,2 over dagligt vande. Hvis dem, der har ejendom under den kvote, som udgangspunkt skal være med til at betale, så bliver Carsten Petersens strandgrund berørt. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her, man vil bygge en sluse for at undgå oversvømmelser.
Det er her, man vil bygge en sluse for at undgå oversvømmelser. Foto: TV2 ØST

- Jeg synes, det stiller mig som almindelig borger med en vis usikkerhed omkring økonomien med det her, siger Carsten Petersen.

Slusen bliver sendt i høring

quote En motorvejsudvidelse i Jylland er jeg også med til at betale, men jeg kører der jo aldrig

Carsten Petersen, Sakskøbing

Til foråret kommer der en høring i sagen, som Carsten Petersen har tænkt sig at svare på.

- Og jeg er ikke modstander af, at der kommer en sluse, men jeg er modstander af, at det er en lille del af fællesskabet, der skal betale for noget, som jeg egentlig synes, vedkommer os alle sammen, siger Carsten Petersen.

Så hvem skulle betale?

- Jeg synes jo, at så må det gå over skattebilletten ligesom mange andre ting. En motorvejsudvidelse i Jylland er jeg også med til at betale, men jeg kører der jo aldrig. Jeg synes ikke, at vi kan lægge det ud til den enkelte og sige, at det her er en ekstra skat for dig. Det næste bliver jo, at jeg selv skal betale for at få rør ned i under vejen eller ny asfalt på, siger Carsten Petersen.

Slusen er til behandling på Teknik- og Miljøudvalgets møde i februar og planen er at projektet skal i høring i løbet af foråret. Ved den lejlighed kender Carsten Petersen og de andre naboer både, hvem der bliver berørt, og hvor meget det koster.

Udvalgsformanden for Teknik- og Miljøudvalget Peter Bring-Larsen ønsker ikke at udtale sig før mødet i februar, hvor man mere præcist ved, hvordan udgifterne til slusen skal fordeles.


Nyhedsoverblik