Slagteri meldes til politiet for at vildlede kunderne

00:52

Hvidebæk Slagteri syd for Ubby bliver politianmeldt for at vildlede kunderne. Fødevarestyrelsen mener, slagteriet har mærket grise for at være noget helt særligt, selvom der var tale om almindelige slagtesvin. Video: TV ØST

Henrik Mortensen, produktions- og kvalitetschef ved Hvidebæk Slagteri. Foto: TV ØST

1 af 2

​Fødevarestyrelsen har besluttet at melde Hvidebæk Slagteri på Vestsjælland til politiet.

Det vestsjællandske slagteri Hvidebæk Slagteri bliver nu meldt til politiet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen til TV ØST.

Slagteriet har ifølge Michael Rosenmark, leder af Fødevarekontrollens Rejsehold under Fødevarestyrelsen, vildledt kunderne ved at sælge på papiret særlige grise til den københavnsk kødgrossist Genz Kød.

Men der er angiveligt tale om ganske almindelige grise, der er blevet markedsført som såkaldte Genz Grise.

Der er tale om vildledning, når man vildleder sine kunder ved at påstå, at ens produkt er noget særligt

Michael Rosenmark, leder af Fødevarekontrollens Rejsehold under Fødevarestyrelsen

- Vi lavede en kontrol på slagteriet, fordi de leverer Genz Grise, som forhandleren sælger som sit eget vældfærdsmærke, hvor dyrene skulle have haft det ekstra godt i forhold til andre grise blandt andet med mere halm i boksene, ligesom de først bliver taget fra deres mor, når de er fem uger gamle, som er lidt senere end normalt, siger Michael Rosenmark.

Men da Fødevarekontrollens Rejsehold begyndte at undersøge de svineproducenter, som leverer slagtesvin til Hvidebæk Slagteri, opdagende man, at der var tale om ganske almindelige grise. 

Henrik Mortensen, produktions- og kvalitetschef ved Hvidebæk Slagteri. Foto: TV ØST

- Det kendte de (svineproducenterne red.) ikke noget til, de leverede ikke nogen særlige grise, siger Michael Rosenmark og fortsætter:

- Derfor har vi konkluderet, at der er tale om vildledning, når man vildleder sine kunder ved at påstå, at ens produkt er noget særligt. Vi laver først politianmeldelsen af slagteriet og grossisten inde i København i løbet af denne eller næste uge, men beslutningen er taget.

Genz Kød har siden 2016 forsynet kantiner, restauranter og cateringvirksomheder i København med store mængder svinekød fra det, der hævdes at være velfærdsgrise.

Slagteri håber at komme til bunds i sagen

Hos Hvidebæk Slagteri håber man, at politianmeldelsen kan bringe klarhed over sagen.

- Vi har ikke noget at skjule, siger Henrik Mortensen, produktions- og kvalitetschef ved Hvidebæk Slagteri, til TV ØST.

- Vi synes grundlæggende set, det er en god idé, fordi vi kan komme til bunds i det her og får belyst sagen bedst sagen. Så det bakker vi fuldt op om. 

Vi har bedt Fødevarestyrelsen om at komme ud til et ekstra kontrolbesøg, så vi kan komme helt til bunds i det her

Henrik Mortensen, produktions- og kvalitetschef ved Hvidebæk Slagteri.

Har I vildledt kunderne?

- Det er noget, som Fødevarestyrelsen tager stilling til. Det er vi ikke i stand til at vurdere lige nu. Men vi har bedt Fødevarestyrelsen om at komme ud til et ekstra kontrolbesøg, så vi kan komme helt til bunds i det her i den kommende uge, svarer Henrik Mortensen.

Henrik Mortensen forsikrer, at det udsendte markedsføringsmateriale om grisene fra Hvidebæk Slagteri fuldstændig korrekt.

Hos Hvidebæk Slagteri peger man dog på, at der optræder to faktuelle fejl om grisene fra Vestsjælland i materialet fra Genz Kød.

De to fejl er ifølge Henrik Mortensen, at grisen ikke har strøelse på indearealet, ligesom de tages en uge tidligere fra deres mor end angivet. Her erkender slagteriet, at man ikke har krydstjekket disse oplysninger. 

Læs også Danish Crown lukker nathold - færre bliver fyret end ventet

Hvor ligger ansvaret for den eventuelle vildledning?

- Nu ved jeg ikke, om det er en vildledning. Det har vi ikke fået slået fast af Fødevarestyrelsen, siger Henrik Mortensen.

Genz Kød ønskede ifølge Henrik Mortensen et specialkoncept fra Hvidebæk. 

- Vi har nogle lokale leverandører, hvis produktionsmetoder adskiller sig fra konventionelle svineproducenter ved at have særlige såkaldte V-stalde. V-stalde betyder blandt andet, at grisen har adgang til udearealer, fortæller han. 

Aflægger kontrolbesøg på slagteriet

Fødevarekontrollens Rejsehold overdrager nu alt indsamlet materiale til politiet.

- Når vi i Fødevarekontrollen finder overtrædelser, så genbesøger vi virksomhederne indenfor et par måneder for at se, om de har rettet op på forholdene, siger Michael Rosenmark.

Hvis slagteriet ender med at blive dømt for vildledning, kan det ende med en bødestraf.

Hvidebæk Slagteri

  • Hvidebæk Slagteri blev grundlagt i 1990 af brødrene Henrik Fobian, Klaus Fobian Jensen og Jesper Fobian Jensen samt deres far, Frank Jensen.
  • Cirka 50 medarbejdere slagter i dag omkring 2.000 slagtesvin om ugen på slagteriet på Vestsjælland.

Kilde: Hvidebæk Slagteri

- Man opererer med standardbøder, men hvis man har tjent mange penge ved vildledning, så er det muligt, at en domstol vil sætte bødens størrelse efter den indtjening, siger Michael Rosenmark.

Mandag formiddag mødes ledelsen i Hvidebæk Slagteri, hvor de vil drøfte sagen og eventuelle konsekvenser for samarbejdet med Genz Kød.

TV ØST arbejder på at få en kommentar fra Genz Kød.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App