Skyldig i uagtsomt manddrab: Ramte 22-årig der ville undgå røg fra motor

En 57-årig mand ramte en 22-årig mand på landevejen ved Næstved. Den unge mand døde på stedet. Nu er den 57-årige dømt skyldig i uagtsomt manddrab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 57-årig mand fra Næstved er i dag, torsdag, ved Retten i Næstved blevet dømt skyldig i uagtsomt manddrab. 

Det fortæller anklager Christina Gregersen fra Anklagemyndigheden hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

quote Det er fast praksis at man idømmes dagbøder, for det er en situation, vi alle sammen kan komme ud for, hvis vi ikke agerer tilpas agtpågiven, når vi bevæger os ud i trafikken

Christina Gregersen, anklager

Det var den 26. marts sidste år, at den 57-årige mand ramte en 22-årig mand, da den unge mand gik ud på vejen i et forsøg på at undgå røg fra sin bil.

Kørte 93 km/t

Den unge mand havde motorproblemer og var holdt ind til siden på Ny Præstøvej lidt udenfor Næstved.

Ifølge vidner opstod der kraftig røgudvikling fra bilen, som fik den 22-årige til at træde væk for at undgå røgen. Det betød, at den 22-årige trådte ud på kørebanen, hvor den 57-årige ramte ham.

Den unge mands liv stod ikke til at redde.

- Retten lagde afgørende vægt på, at den tiltalte, da han kommer kørende, kan se at der holder en bil inde i siden, der har nogle problemer ved motoren, fordi klappen er slået op, og på et tidspunkt opstår der en røgudvikling, som vidner på et tidspunkt beskriver er ret massiv, så man ikke kan kigge igennem den. I den forbindelse der fortsætter den tiltalte med ikke under 93 kilometer i timen, har en bilinspektørerklæring sagt, fortæller Christina Gregersen.

Tæt røg som en mur

Det er netop her, at den 57-årige burde have ageret anderledes, mener retten.  

- Selvom han havde set denne her røg, og selvom han havde set, at der var mennesker omkring bilen, så bremser han ikke ned på noget tidspunkt og rammer den 22-årige, som er en fodgænger på vejen på det her tidspunkt.

- Retten mener, at han i nogen tid før er klar over denne her episode, der sker forude, og burde have udvist en større agtpågivenhed, og det er derfor han så dømmes for uagtsomt at have forvoldt den afdødes død, siger Christina Gregersen.

expr-01_3.jpg
Læs også
22-årig mand træder ud foran bil og bliver dræbt
expr-01_3.jpg
Læs også
22-årig mand træder ud foran bil og bliver dræbt

Det er især den sorte røg, som opstår i bilens motorrum, der er årsagen til, at man ikke burde have fortsat med fuld hastighed.

- Den gode borger ville have ageret anderledes og sætte farten ned, fordi man ikke kan kigge igennem røgen. Vi hører vidner, der fortæller, at den er helt sort denne her røg, og at den minder om en mur hen over vejen, siger Christina Gregersen.

Vi kan alle komme i situationen

Straffen er 10 dagbøder á 1000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet. Det betyder, at manden skal op til en ny teori- og køreprøve. 

- Det er en meget almindelig straf for sådan noget her, hvis man ikke har begået flere kørselsfejl. Det havde været noget helt andet, hvis han havde været påvirket af alkohol eller stoffer eller andet. Det var den 57-årige ikke, fortæller Christina Gregersen til TV ØST.

Manden er idømt dagbøder og altså ikke fængsel. For selvom en mand har mistet livet, så dømmer man ud fra det, at der ikke har været ond vilje, forklarer anklageren:

- Det er fast praksis at man idømmes dagbøder, for det er en situation, vi alle sammen kan komme ud for, hvis vi ikke agerer tilpas agtpågiven, når vi bevæger os ud i trafikken. Det er derfor, det er dagbøder og ikke fængsel. Man har ikke den onde vilje, man har ikke været påvirket på nogen som helst måder. Det her er en situation, vi alle sammen kan komme til at stå i, siger hun.

Den 57-årige nægtede sig skyldig, men har nu, efter han er blevet fundet skyldig, valgt at tænke over, om han vil anke den. 

- Det er en trist sag for alle parter, men den minder os også om, at når vi bevæger os ud i trafikken, så skal man køre rundt med den fornødne agtpågivenhed, fordi trafikken er et farligt sted, og hvis man ikke holder det for øje, så kan vi alle sammen havne i denne her situation, siger Christina Gregersen.

expr-01_3.jpg
Læs også
22-årig mistede livet: Forsøgte at undgå damp fra motor
expr-01_3.jpg
Læs også
22-årig mistede livet: Forsøgte at undgå damp fra motor

Nyhedsoverblik