Skrantende økonomi risikerer at lukke lokalt galleri: - Det er en katastrofe

03:14

I Odsherred kniber det med at lokke gæster og købere til kunstgalleriet Huset i Asnæs. De gamle trofaste købere har ikke plads til mere kunst på deres vægge derhjemme og andre nye tiltag i området presser kunstgalleriet, som har holdt til i 45 år. Nu er der brug for penge og nye ideer, hvis man fortsat skal kunne se og købe lokal kunst i Asnæs.

Det lokale galleri, Huset i Asnæs, har svært ved at tjene penge. Fortsætter udviklingen, risikerer galleriet at lukke.

- Det, synes jeg, er kedeligt, fordi alle egne i Danmark bør have sådan et sted, hvor de lokale kunstnere kan komme, siger Knud Harboe fra Silkeborg.

Han var fredag mødt op til fernisering ved galleriet Huset i Asnæs. En selvejende institution i Odsherred, som har lokket kunstinteresserede til området i 45 år med udstillinger af blandt andre Bjørn Nørgaard og Olafur Eliasson.

Men fortsætter udviklingen, kan det meget vel blive fortid. For manglende besøgende og salg gør, at økonomien skranter. Og i værste fald kan det betyde, at galleriet må lukke.

For mig er det en katastrofe – både følelsesmæssigt og personligt

Per Jensen fra Hillerød

- For mig er det en katastrofe – både følelsesmæssigt og personligt, fordi jeg er kommet her og har en meget stærk oplevelse af, at jeg ved, at huset i Asnæs hænger sammen med Odsherred. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig Odsherred uden, siger Per Jensen fra Hillerød, der ligesom Knud Harboe er mødt op til fernisering.

Færre købere og øget konkurrence

Men Charlotte Krogh, som er kunstner i Huset i Asnæs, mener, at det både er en benhård og interessant proces, galleriet nu skal igennem i et forsøg på at holde sig oven vande.

- Vi prøver i virkeligheden at starte en dialog, og det gør vi – må vi indrømme – af nød, men i virkeligheden synes jeg personligt, at det er husets redning, at vi åbner udadtil, siger hun.

Det er især lokale købere, der har sikret galleriets eksistens igennem årene. Dem er nu færre af, samtidig med at der er en øget konkurrence fra andre arrangementer og forlystelser i området.

Og nu er det svært at få råd til huslejen og den fuldtidsmedarbejder, der er ansat. Derfor skal der penge til.

- Det, vi ligesom selv kan gøre, det er at sælge den ejendom, vi sidder i. Og så kan vi leje os ind igen, hvis vi er heldige at finde en køber, der vil leje den til os, siger Charlotte Krogh.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App