Skorstensfejerlaug: Dom kan blive dyrt for forbrugerne

Skorstensfejere og forbrugere i hele landet vil blive berørt af landsrettens afgørelse. Sådan lyder reaktionen fra Skorstensfejerlauget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag blev skorstensfejer Arne Pedersen fra Vordingborg dømt skyldig i at have brudt sig mod arbejdsmiljøloven, fordi hans medarbejdere ikke var sikret mod fald fra tag under deres arbejde.

Derfor skal Arne Pedersen nu betale en bøde på 50.000 kroner. Men ifølge skorstensfejerlauget er det er ikke kun ham, der kommer til at bøde for landsrettens afgørelse, men derimod forbrugere og skorstensfejere i hele landet.

- Det kommer til at betyde, at der er en masse skorstene, der måske ikke kan fejes på lovlig vis mere, så det bliver vi selvfølgelig nødt til at forholde os til og så finde nogle andre arbejdsgange, siger Jesper Hviid Kjær, der er formand for det lokale skorstensfejerlaug.

quote Der er en masse skorstene, der måske ikke kan fejes på lovlig vis mere

Jesper Hviid Kjær, formand for det lokale skorstensfejerlaug

Nødvendigt med faldsikring

Dommen betyder, at skorstensfejerne ikke længere må gå på tagene uden at være sikret mod fald.

Men det er som regel ikke muligt at anvende faldsikringsudstyr, da der på de fleste tage ikke er forankringspunkter, der kan holde til den store belastning.

Hvordan opgaven så fremover skal løses er fortsat uklart. En løsning kan være at skorstensfejerne fremover bliver nødt til at bruge stillads og lift, når skorstene skal renses. Men det vil både være tidskrævende og dyrt for forbrugerne.

Ansvaret kan blive boligejernes

Det kan også være en mulighed, at det bliver boligejernes ansvar at opstille stillads eller lift, når skorstensfejerne skal komme på besøg.

Alternativt kan det ende med et decideret fyringsforbud på enkelte adresser, hvis det ikke er muligt at rense skorstene uden stillads og lift.

- Nu må vi som branche lige sætte os ned og stikke fingeren i jorden, og så lige se hvad gør vi her, fastslår Jesper Hviid Kjær.

Det kan blive dyrt at få fejet skorsten

  • Skorstensfejere kan sikre sig mod fald ved at "binde" sig til skorstenen. Det kan være farligt, hvis der er tale om en gammel skorsten eller en tynd skorsten, der ikke kan holde til et pludseligt træk.
     
  • Skorstensfejeren kan også bruge en lift, men det er ikke altid, at der er plads til at udføre arbejdet fra en lift.
     
  • Både en lift og et stillads er dyre løsninger.
     
  • Alternativt kan husejere investere i at få sat en renselem op inde i huset.
Kilde: Brancheorganisationen Skorstenslauget og advokat Henrik Høbner.

 


Nyhedsoverblik