Skoleelever skal samle bakterier - kan gavne vores tarme

5.500 sjællandske skolebørn skal på jagt efter nye bakterier i Danmarks natur. Måske kan de redde vores skrantende tarmflora.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vores tarmflora har det svært, fordi vi spiser for dårligt, er stressede - og indtager for meget antibiotika. Gode bakterier kan hjælpe os til et sundere liv, og nu skal 5.500 elever i Region Sjælland ud på verdens største bakteriejagt for at hjælpe forskningen.

Det sker, når de i september deltager i Masseeksperimentet 2018. Elevernes fund af hidtil ukendte bakterier kan betyde et stort ryk fremad for udviklingen af nye, sunde fødevarer og kosttilskud.

Forskning viser, at bakteriesammensætningen i menneskets tarme er under belastning fra eksempelvis fast food, stress og antibiotika, og at mangel på gode bakterier kan medføre sygdomme. Med Masseeksperimentet kan nye, gode mælkesyrebakterier fra naturen komme til at indgå i nye, sundhedsfremmende fødevarer, der kan bidrage til en bedre balance i tarmene. Det skriver Astra - det Nationale Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed - i en pressemeddelelse.

Masseeksperimentet er udviklet i samarbejde med danske Novozymes og er for tredje gang støttet af Industriens Fond.

Alle egne af regionen

Fra Region Sjælland deltager i alt 222 klasser i det store naturvidenskabelige forskningsprojekt. Over to undervisningsdage i september indsamler de planteprøver i alle egne af regionen. Derefter laver eleverne et bioteknologisk eksperiment med planteprøverne for at finde de gavnlige mælkesyrebakterier. Novozymes screener så prøverne og artsbestemmer de bakterier, eleverne finder.

img_4936.jpg
Læs også
35.000 elever undersøger ulækre skoletoiletter
img_4936.jpg
Læs også
35.000 elever undersøger ulækre skoletoiletter

Afdelingsleder i Novozymes, Mads Bjørnvad, har høje forventninger til resultaterne af Masseeksperimentet:

- Vi skal udvide vores forståelse for bakteriernes forskelligheder. Derfor er det værdifuldt at finde nye gavnlige bakteriearter i Danmarks flora. Masseeksperimentet bidrager til ny videnskabelig forskning, der kan forbedre variationen og kvaliteten af vores fødevarer og sundhedsfremmende kosttilskud, siger Mads Bjørnvad i en pressemeddelelse og understreger, at jagten på nye bakterier med stor sandsynlighed vil give resultat:

- Kun 20.000 af verdens over en million bakteriearter er beskrevet, og bakterier udvikler sig hele tiden. Så der er masser at opdage, siger han.

De nye fund af bakteriearter vil blive publiceret, og bakterierne vil blive stillet til rådighed i en offentligt tilgængelig stammesamling, en slags bakteriebank, som alverdens forskere vil kunne benytte sig af. De første resultater af Masseeksperimentet forventes offentliggjort i december.

Fakta om Masseeksperimentet 2018

  • Masseeksperimentet er Danmarks største skoleeksperiment.
  • Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med forskere.
  • Formålet med Masseeksperimentet er at give eleverne en oplevelse med virkelig forskning, afprøve naturvidenskabelig arbejdsmetode og give dem viden om naturfaglige emner.
  • Tidligere år har Masseeksperimentet bl.a. handlet om børns inkontinens og koncentration i skolen.
  • Masseeksperimentet er støttet af Industriens Fond og arrangeres af Astra – Nationalt Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed.

Nyhedsoverblik