Skoleelever i kamp for videnskaben: Gik på jagt efter ukendte bakterier

Skoleelever over hele vores region gik torsdag på jagt efter ukendte bakteriearter i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nogle bakterier kan gøre dig syg - men andre kan hjælpe dig og gøre dit liv lettere. Og der gemmer sig stadig masser af bakterier i den danske natur, som måske kan gøre en forskel i vores liv.

Det er filosofien bag årets Masse-eksperiment: Jagten på de gode bakterier.

- Det er mega fedt at være med til. Her skal vi ikke bare sidde på en stol og lytte, men selv lave eksperimenter ude i naturen. Måske kan vi finde bakterier, der eksempelvis kan hjælpe folk med at tage deres medicin, siger Uma Larsen fra 9. klasse på Flakkebjerg Efterskole.

quote Vi ved meget om bakterierne, men der er mange ting, som vi ikke ved

Christine Dunning fra 9. klasse på Flakkebjerg Efterskole

Uma Larsen var en af de på landsplan 35.000 elever, der torsdag gik på jagt efter mælkesyrebakterier i naturen omkring skolen. Her undersøgte de eksempelvis bakterier på blade og græsser - og omkring rødderne på nogle planter, der voksede på markerne.

Mælkesyrebakterier analyseres.
Mælkesyrebakterier analyseres. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Plastposer for at finde bakterier

Bag årets eksperiment står Astra, det Nationale Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed. Forsøget er støttet af Novozymes og Industriens Fond.

Bevæbnet med plastikposer og kemiske pakker har eleverne arbejdet sig igennem en lang række prøver i den danske natur. Blandt mælkesyrebakterierne mener man kun at have kortlagt mellem en og to promille af det samlede antal bakterier i verden.

- Vi ved meget om bakterierne, men der er mange ting, som vi ikke ved. Derfor søger vi på mange forskellige planter for at finde nye bakterier, siger Uma Larsen.

Også hendes skolekammerat Christine Dunning fra 9. klasse har været begejstret for dagen.

- Det er rigtig fedt at komme ud i naturen, lave forsøget og med det samme kunne se dele af resultaterne. Vi kan med det samme se, om der er mælkesyrebakterier med i prøven. Det kan måske være, at der er tale om en ny type, siger hun.

Mælkesyrebakterier kan eksempelvis se sådan ud i et mikroskop.
Mælkesyrebakterier kan eksempelvis se sådan ud i et mikroskop. Foto: Kenneth Todar, PhD (University of Wisconsin). CC via Wikimedia Commons

Alt analyseres

Alle elevernes prøver med mælkesyrebakterier vil senere blive analyseret, og placeret efter familie og type og vil på baggrund af elevernes oplysninger blive samlet på et stort danmarkskort, som måske kan give os helt ny viden om fordelingen af bakterier ud over Danmark.

Årsagen til, at eleverne undersøger bakterier på planter er, at man leder efter de såkaldte epifytiske bakterier. Det er bakterier, der lever på noget andet, men uden at snylte på deres vært.

Masseeksperimentet har tidligere beskæftiget sig blandt andet med hygiejne på skolers toiletter og hvordan musik påvirker hjernen. Målet med forsøget er at øge opmærksomheden på naturvidenskab blandt de unge.

At der er så mange unge med i forsøget er også noget, der tæller på plussiden blandt de unge.

- Det skaber noget fællessskab, at vi er så mange med i det her forsøg. Og det er jo fedt, at det skåner forskerne, der slipper for selv at gå ud at gøre det her. Jeg synes, at det har været totalt sjovt, siger Oliver Larsen, der går i 10. klasse på skolen.

Mælkesyrebakterier analyseres.
Mælkesyrebakterier analyseres. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Nyhedsoverblik