Skandaleramt it-firma hjælper politiet i bestikkelsessag

It-firmaet Atea, der har været indblandet i bestikkelsessager i den såkaldte Region Sjælland-sag, har hjulpet politiet med tirsdagens anholdelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

It-selskabet Atea, der kom på alles læber i 2015 med afsløringerne om bestikkelse i den såkaldte Region Sjælland-sag, har hjulpet politiet frem mod de 27 anholdelser, der er foretaget tirsdag.

Det skriver it-firmaet i en pressemeddelelse.

- Siden juni 2015 har Atea haft et omfattende samarbejde med SØIK (også kendt som Bagmandspolitiet red.), også om de forhold som dagens sigtelser omfatter, skrives der i pressemeddelelsen.

I alt er 27 personer tirsdag blevet anholdt og sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr.

Gaver til de 27 anholdte

Personerne, der typisk er ansat i offentlige it-afdelinger, er under mistanke for at have fået udstyret af en it-virksomhed i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte.

Atea skriver ikke i deres pressemeddelelse, om det er ansatte eller tidligere ansatte i deres it-selskab, der har været indblandet i at give gaver til de 27 anholdte.

Flere tidligere ansatte i Atea er dog tidligere blevet sigtet i en anden bestikkelsessag, der startede i sommeren 2015.

Bestak ansatte i Region Sjælland

Sagen startede, da politiet fattede mistanke om, at tidligere ansatte i Atea, der senere blev ansat hos firmaet 3A-it, havde bestukket ansatte i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen.

De tidligere Atea-ansatte skulle ifølge politiets sigtelse have givet en million kroner til de offentligt ansatte fra 2007-2015.

Blandt andet skulle de ansatte i Region Sjællands it-afdeling angiveligt have brugt pengene på dyre udenlandsrejser til Dubai og USA og hotelophold som betaling for at have givet ordrer til Atea.

I alt er 13 personer blevet sigtet i Atea-sagen, og seks har været varetægtsfængslet. To er ansat i Rigspolitiet og Region Sjælland, og fire var medarbejdere i Atea og 3A-it.

Sagen er endt med at koste flere i Region Sjælland jobbet, herunder en tidligere direktør.
 

OVERBLIK: Aktion udspringer af sag fra Region Sjælland

Tirsdagens politiaktion mod offentligt ansatte er en udløber af en bestikkelsessag fra Region Sjælland.

Bagmandspolitiet har slået til mod 27 tidligere og nuværende offentligt ansatte. De er mistænkt for at have modtaget gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr fra en it-virksomhed.
     
Sagen udspringer af en anden stor bestikkelsessag fra sidste år. Læs om den gamle sag her:
  • I maj 2015 anmeldte Region Sjælland mulig bestikkelse til politiet. Anmeldelsen førte til anholdelser og ransagninger måneden efter. I alt 13 personer er sigtet.
  • Politiet mistænkte tidligere ansatte i it-virksomheden Atea for at have bestukket ansatte i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen.
  • De tidligere Atea-ansatte skulle ifølge politiets sigtelse have givet en million kroner til de offentligt ansatte.
  • De ansatte i Region Sjællands it-afdeling skulle have modtaget dyre udlandsrejser og hotelophold som betaling for at have givet ordrer til Atea.
  • Bestikkelsen skulle være foregået fra 2007 til 2011.
  • En undersøgelse fra revisionsfirmaet PwC har siden vist, at ansatte i regionens it-afdeling hvert år i december har tømt afdelingens budget. Det er sket ved at forudbetale varer fra Atea for flere millioner kroner.
  • Varerne er ikke blevet registreret eller bogført.
  • Bestikkelsessagen kostede i foråret Region Sjællands øverste chef, administrerende direktør Jens Andersen, jobbet.
  • Efterforskningen af den omfattende sag er stadig i gang.
  • Tirsdagens aktioner var rettet mod 27 andre personer, som er mistænkt for at have modtaget bestikkelse.
  • De er typisk - eller har været - ansat i it-afdelinger hos offentlige myndigheder eller selskaber. Det drejer sig blandt andet om personer med tilknytning til Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og Forsvarets Efterretningstjeneste.
     
Kilder: Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK), Ritzau

/ritzau/


Nyhedsoverblik