Sjællandske unge glemmer at bruge kondom

De sjællandske unge vil gerne bruge kondom, men de glemmer bare at bruge det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er lummert, og tankerne er formentligt et helt andet sted end på et lille stykke gummi.

Ifølge Sundhedsstyrelsen glemmer mange unge i Region Sjælland nemlig at bruge kondom, og det er faktisk selvom, de gerne ville bruge det.

Og mange unge undervurderer risikoen for selv at blive smittet med diverse sexsygdommen, når de glemmer gummiet. Derfor opfordrer kommuner i hele Region Sjælland nu unge til sikker sex sammen med Sundsstyrelsens "Kun med Kondom"-kampagne.

Historisk mange danskere er smittet

Opfordringen kommer samtidig med nye tal, der viser, at historisk mange danskere er smittet med sexsygdommen klamydia.

Det er især unge, der smittes. For selv om de fleste unge i undersøgelser foretaget af Sundhedsstyrelsen viser, at de gerne vil beskytte sig og bruge kondom, ender mange alligevel med usikker sex.

- Ni ud af ti unge siger, at de gerne vil høre den anden foreslå kondom. Derfor opfordrer vi unge til at beskytte sig mod klamydia og huske de tre ord ’kun med kondom’, når det gælder – især når man er sammen med en ny partner, udtaler chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø, i en pressemeddelelse.

Undervurderer risikoen for selv at blive smittet.

I Region Sjælland fik i alt 3.046 unge mellem 15 og 29 år sidste år konstateret klamydia. Det betyder, at for hver 1000 unge mellem 15 og 29 år i Region Sjælland fik 22,4 konstateret klamydia i 2015.

Undersøgelsen viste blandt andet, at mange unge undervurderer risikoen for selv at blive smittet.

De kender heller ikke konsekvenserne af sexsygdomme, der ikke bliver behandlet. Omkring halvdelen af de 15-23 årige ved ikke, at ubehandlede sexsygdomme kan medføre ufrivillig barnløshed og langvarige behandlingsforløb.

Kan i værste fald føre til barnløshed

Klamydia er for eksempel en alvorlig sygdom, der ubehandlet og i værste fald kan føre til barnløshed, graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter.

- Derfor er det vigtigt at blive testet, hvis man har haft ubeskyttet sex. Det kan man blive hos egen læge, siger Niels Sandø. 

Symptomer på klamydia er udflåd eller svie, når man tisser. Kun cirka hver anden, der er smittet, oplever symptomer. Klamydia behandles med antibiotika.


Nyhedsoverblik