Sjællandske politikere afviser forslag om at lave særinstitutioner for ikke-vaccinerede børn

Politikere i Frederiksberg Kommune foreslår at samle ikke-vaccinerede børn i én daginstitution. Den idé er kommunerne her i regionen dog ikke med på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I kølvandet på det nylige mæslingeudbrud på Syd- og Midtsjælland, hvor tre yngre mænd har fået konstateret virussen, og flere forældres vaccineskepsis, kommer Liberal Alliance og Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune med et nyt politisk udspil med henblik på at holde udbruddet nede.

De respektive partier vil nu undersøge muligheden for at samle uvaccinerede børn i én døgninstitution for at reducere smitterisikoen hos de yngre børn.

- Vi ved jo, at er blevet en trend at fravælge vacciner eller have den holdning, at det er børnenes eget valg. Det er op til den enkelte forældre, om deres børn skal vaccineres, derfor vil jeg ikke tvinge nogen til det. Men her vil jeg foreslå at samle de pågældende børn i én daginstitution for at mindske smittefaren, siger Laura Lindahl (LA), formand for Arbejdsmarked- og Uddannelsesudvalget i Frederiksberg Kommune.

Hun henviser desuden til Verdenssundhedsorganisationen, som tidligere har meldt ud, at dækningen i Danmark har været for lav i forhold til at sikre immunitet.

080219AN_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Bølge af mæslinger på Sjælland
080219AN_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Bølge af mæslinger på Sjælland

Ikke taget stilling

TV ØST har foretaget en telefonisk rundspørge blandt seks kommuner i regionen.

Hos alle seks er meldingen, at de ikke har i sinde at drøfte forslaget, med mindre der bliver tale om en reel epidemi. To af kommunerne afviste forslaget helt.

I Næstved Kommune vil Børne- og Skoleudvalget først se udviklingen an, før de forholder sig politisk til det.

- Det er svært at svare på, men der er ingen tvivl om, at vi må tage nogle beslutninger i Næstved Kommune, der er nødvendige for at beskytte børn mod sygdomme. Om det lige bliver en kopi af Frederiksberg Kommune, det ved jeg ikke, men vi er klar og beredte, hvis det skulle udvikle sig i den retning, siger Søren Dysted (A), formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune.

Afviser forslaget

Imidlertid bliver forslaget afvist helt i Vordingborg og Faxe Kommune. I tilfælde af en epidemi vil udvalgene i begge kommuner kigge på andre løsninger, lyder meldingen. 

- Lige nu synes jeg ikke, der er nogen grund til panik. Hvis det udarter sig til en epidemi, må vi overveje, hvad vi så skal gøre. Men at begynde at samle ikke-vaccinerede børn på én institution, det er helt utænkeligt i vores kommune. Vi har en så stor kommune med mange daginstitutioner spredt over hele området, så det er ikke realistisk i vores kommune. Så vi vil kigge på andre løsninger, og generelt opfordre folk til at vaccinere deres børn, siger Kirsten Overgaard (V), formand for Børne-, Unge- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune.

Mæslinger 2
Læs også
Mæslinger i udbrud: Det skal du holde øje med
Mæslinger 2
Læs også
Mæslinger i udbrud: Det skal du holde øje med

- Det er folks eget valg, om de vil vaccinere deres børn eller ej, men jeg synes, det er en dårlig tendens ikke at lade sine børn vaccinere. Jeg tror, løsningen ville være at holde børnene hjemme, og det er der mange forældre, der har svært ved. Men derfra at lave påbud omkring at sortere børnene i vaccinerede og ikke-vaccinerede er helt fremmed for mig, siger Inger Andersen (A), formand for Børn- og Ungeudvalget i Faxe Kommune.

Udover Næstved, Vordingborg og Faxe Kommune, har TV ØST talt med Slagelse, Holbæk og Sorø, som heller ikke har udarbejdet politiske løsningsforslag mod mæslingeudbruddet på nuværende tidspunkt.


Nyhedsoverblik