Portræt: Sjællands avisboss stopper efter 50 år i branchen

Foto: Hans-Jørgen Johansen

Torben Dalby Larsen har stået i spidsen for Sjællandske Medier i næsten 33 år. Nu takker han af.

Når året er omme, er det ikke længere Torben Dalby Larsen, der skal sidde ved roret som chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier. Der han har ellers siddet i næsten 33 år.

- Jeg har haft et daglig driftsansvar for en virksomhed, der kører døgnet rundt i seks af ugens dage. Nu synes jeg, at jeg har taget min tørn. Jeg har alderen til at holde op. Jeg fylder 70 år i 2019, siger Torben Dalby Larsen til TV ØST.

Derfor indleder bestyrelsen nu arbejdet med at finde hans afløser.

Jeg har en meget kalenderagtig tilværelse i dag for at sige det mildt. Nu får jeg et noget friere liv, end jeg har haft

Torben Dalby Larsen, chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier

En propfyldt kalender bliver mere luftig

Den 1. juli har Torben Dalby Larsen været chef i mere end 40 år. 

Ved siden af jobbet som leder af Sjællandske Medier, har han også passet poster som Formand for Dansk Arbejdsgiverforeningsbestyrelse og PFA Pension, ligesom han har været medlem af Danmarks Radios bestyrelse igennem 12 år.

Nogle af posterne fratræder han ved årets udgang, og dermed tegner kalenderen til at blive mere luftig. Alligevel er Torben Dalby Larsen fortrøstningsfuld i forhold til, hvad han nu skal få tiden til at gå med.

- Jeg er gift og har børn og børnebørn, så det må jeg jo finde ud af. Jeg har en meget kalenderagtig tilværelse i dag for at sige det mildt. Nu får jeg et noget friere liv, end jeg har haft. Det, synes jeg, er meget naturligt med den alder, jeg har, siger han.

Kollega: Han bliver svær at erstatte

Der er muligvis nogle familiemedlemmer, der får glæden af at se mere til ham. Men spørger man tillidsrepræsentanten Lars Andersen for Sjællandske Medier, bliver Torben Dalby Larsen svær at erstatte.

- Vi har haft en benhård og dygtig købmand ved roret. Det har vi været glade for. Jeg tror, vi har svært ved at forestille os, hvem der skal udfylde den plads, siger Lars Andersen.

Jeg er stolt af, at der på Sjælland fortsat er et lokalt, regionalt mediehus, der udgiver fire lokale dagblade, 37 lokale ugeaviser og driver to lokalradioer og også har en ganske omfattende digital aktivitet

Torben Dalby Larsen, chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier

Sjællandske Medier har været igennem omfattende forandringer i den tid, hvor Torben Dalby Larsen har siddet bag skrivebordet. Ifølge ham selv har det været nogle år, hvor der har været nedgang for printmedierne og for den type af fusionsvirksomhed, som Sjællandske Medier er.

- Jeg er stolt af, at der på Sjælland fortsat er et lokalt, regionalt mediehus, der udgiver fire lokale dagblade, 37 lokale ugeaviser og driver to lokalradioer og også har en ganske omfattende digital aktivitet. Der er ikke den kommune i vores område (28 kommuner, red.), hvor vi ikke har medarbejdere, der følger byråd og det lokale foreningsliv.

Fundamentet skal stå sikkert

De digitale aktiviteter på Sjællandske er samlet på sn.dk, som nu kan dække 10 procent af udgifterne ved de 24 lokale områdestationer. Torben Dalby Larsen har tidligere udtalt, at han ikke stopper, før fundamentet står sikkert.

Han mener dog ikke, at 10 procent er nok til at sikre fundamentet i fremtiden, men det et stort skridt i den rigtige retning.

Da jeg begyndte, var det nærmest en selvfølge, at man holdt et lokalt dagblad

Torben Dalby Larsen, chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier

- Vi er jo på en rejse hele tiden. Brugerne og medierne er på rejse. Vanerne ændres hele tiden. Man kan ikke sige, man er færdig med mindre, man lukker virksomheden. Man kommer aldrig i mål, når man har sådan et job her, siger han.

- Jeg har aldrig oplevet andet end nedgang i de år. Ikke mig personligt, men i de år, jeg har stået for det.

Dengang var der Danmarks Radio. Punktum

Det er 50 år siden, Torben Dalby Larsen gik ind af indgangen til Dagbladet Roskilde som journalistelev. Dermed har han været en del af journalistbranchen i et halvt århundrede.

- Da jeg begyndte i 1968, var der Danmarks Radio. Punktum. Der var ikke noget net. Der var én TV-station og én radiostation. Der er jo kommet en medieeksplosion, hvor vi konkurrerer med folks tid i et omfang, vi aldrig har gjort før, siger Torben Dalby Larsen.

Hvis du skal bruge et ord om Torben, så er det ordentlighed. En aftale er en aftale

Lars Andersen, journalist og fællestillidsmand på Sjællandske Medier

Der er kommet så stort et antal TV-kanaler og radiokanaler, at antallet af medier, der samler danskerne ifølge Torben Dalby Larsen er blevet færre.

- Der er sket en kæmpe ændring i vanerne. Da jeg begyndte, var det nærmest en selvfølge, at man holdt et lokalt dagblad. I dag er det en selvfølge, at man har mobil, der er ens livline. På mediefronten er der i de 50 år sket en revolution, siger Torben Dalby Larsen.

Medarbejderne skal tro på det

Torben Dalby Larsen har ledet Sjællandske Medier i solskin og i storm – også af orkanstyrke.

- Kunsten ved sådan et hus, som os, er at medarbejderne tror på det, kan se en sammenhæng og derfor også gider at knokle for det, siger han.

Ifølge ham er det mest dramatiske, der er sket i hans tid, da Sjællandske Medier overtog Frederiksborg Amtsavis, da den gik konkurs.

Det er mennesker, vi har med at gøre. Hvis mennesker ikke forstår, hvad du siger, kan de ikke agere i det

Torben Dalby Larsen, chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier

Tillidsrepræsentant Lars Andersen har været i biksen i 23 år og har i mange sammenhænge arbejdet tæt med Torben Dalby Larsen.

- Hvis du skal bruge et ord om Torben, så er det ordentlighed. En aftale er en aftale. Nu har vi fusioneret en del igennem årene, blandt andet med Frederiksborg Amtsavis, hvor der kom kollegaer fra andre kulturer. Når Torben siger, det er hvidt, så er det også hvidt i morgen og i næste uge. Så laver vi det ikke bare om. Det gør det jo væsentligt nemmere at agere som tillidsmand, siger Lars Andersen.

Selv siger Torben Dalby Larsen, at det er alfa og omega at vide, hvad man vil, og at de mennesker, der er berørte af forandringerne, ved, hvad de går ud på.

- Det er mennesker, vi har med at gøre. Hvis mennesker ikke forstår, hvad du siger, kan de ikke agere i det. Der skal være en kurs og nogle rammer.

CV

Torben Dalby Larsen er uddannet journalist på Dagbladet Roskilde

1972 Journalist og siden redaktør på Frederiksborg Amts Avis

1985 Chefredaktør for Dagbladet i Ringsted, Køge og Roskilde

1986 Administrerende direktør og chefredaktør for Udgiverselskabet Dagbladet A/S, siden med navnet Sjællandske Medier A/S

Medlem af DR’s bestyrelse, formand PFA Pension og Dansk Arbejdsgiverforening og har været formand for Ritzau, Pressens Fællesindkøb og Danske Dagblades Forening

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App