Sjælland forgyldes af støtte til bredbånd - støtten til to kommuner skiller sig ud

Der er næsten 35 millioner kroner på vej i støtte til bredbåndsprojekter i vores område. I projekter i Vordingborg og Næstved får megen støtte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En lang række bredbåndsprojekter i vores område står til at blive realiseret. Det står klart efter regeringen fredag løftede sløret for årets uddeling af støtte til bredbåndsprojekter over hele landet.

Tallene viser, at det klart er projekter i vores område, der er topscorer for at tiltrække pengene – hele 34,6 millioner kroner er således på vej i støtte fra regeringen til projekter, der etablerer bredbånd i vores område.

En nærmere gennemgang af tallene viser, at det især er Vordingborg og Næstved Kommuner, der i år har tiltrukket sig millioner fra puljen.

Det største enkeltprojekt er Bårse Beldringe Bredbåndsnet, der dækker et område i både Næstved og Vordingborg kommune. De får knap ti millioner kroner i støtte til projektet – og er rigtig glade for bevillingen.

- Det betyder utrolig meget, at vi ku kan fremtidssikre vores område, siger Arne Johansen, der er bestyrelsesmedlem i Bårse Beldringe Lokalråd, til TV ØST.

- Som det er nu, er det gamle net en sagablot. Det betyder meget, når man for eksempel ikke kan streame video. Det nye net kommer til at fremtidssikre os 50 år frem i tiden. Det er rigtig godt, siger han.

Bårse Beldringe Bredbåndsnet håber at være klar med det nye net om et års tid.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Sjælland og øerne modtager mest

For at komme i betragtning til puljen skal egenbetalingen for den enkelte være næsten 4.000 kroner – til gengæld fylder staten et beløb der er op til seks gange så meget i.

Det er Region Sjælland, der modtaget flest penge fra den statslige pulje.

Og at det især er projekter på landet, der modtager penge, er noget, der vækker glæde i Landdistrikternes Fællesråd.

Det siger formand Steffen Damsgaard til TV ØST.

- Modsat tidligere år, så virker det som om, at regeringen denne gang har lyttet, og fordelt pengene til de steder, som ingen kommercielle aktører har villet hjælpe. Og det falder på et tørt sted. Der er alt for mange, der ikke kan få et tilstrækkeligt hurtigt net på landet – og det det er altså noget, der skader hele området. Det er noget, som bliver taget med i betragtning, når folk skal købe hus, siger han til TV ØST.

Energistyrelsen modtog 137 ansøgninger om tilskud i årets ansøgningsrunde. Ansøgningerne omfattede ca. 6.000 adresser, og der blev i alt ansøgt om tilskud for ca. 150 mio. kr.

Der er med uddelingen givet tilsagn til projekter, der vil give hurtigt bredbånd til 4.602 adresser fordelt på 39 kommuner rundt om i landet. Det gennemsnitlige tilskud er 23.593 kr. pr. adresse.

- Jeg tror, at det kommer til at smitte af på hele lokalområdet, og det vil også gøre det langt mere attraktivt for bredbåndsselskaberne at etablere sig i de områder, der for støtte, fordi de så får en infrastruktur at binde sig op på, siger han.

Han ser det som centralt, at mange landssamfund har mobiliseret sig. Dermed står de stærkere, næste gang der deles penge ud eller overfor kommercielle aktører, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Minister glad

Energi-. Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Han hæfter sig ved, at i år har været særlig mange ansøgninger fra Region Sjælland.

- Rundt om i landet har der været bredbåndshuller, og derfor glæder det mig også, at især sjællænderne har søgt midler. Det er her, at udbredelsen af hurtigt bredbånd er dårligst. Så man kan virkelig sige, at bredbåndspuljen kommer til at gøre gavn, hvor der er brug for den, siger Lars Chr. Lilleholt.


Nyhedsoverblik