Sidste år bød på færre konkurser end året før

Syv procent færre selskaber gik konkurs i 2017 end forrige år. Kun stigende tal på Bornholm og Fyn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De gode tider i dansk erhvervsliv afspejler sig også i antallet af selskaber, der går konkurs.

Sidste år var der ganske vist 6293 virksomhedsejere, der måtte smide håndklædet i ringen, men det er godt syv procent færre end året forinden. Det viser tal fra analysevirksomheden Experian.

Tilbagegangen sker på trods af, at konkurserne i december næsten blev fordoblet sammenlignet med sidste år og nåede det højeste niveau nogensinde.

Fremtvang ekstraordinært mange tvangsopløsninger

Det er sket i forbindelse med, at Erhvervsstyrelsen har fremtvunget ekstraordinært mange tvangsopløsninger af selskaber. Det sker blandt andet, hvis selskaberne ikke får indsendt årsregnskab i tide.

Og så spiller det også ind, at det er blevet lettere at oprette en virksomhed i form af de såkaldte IVS-selskaber, der kun kræver en startkapital på en krone, forklarer Jonas Meyer, der er økonom hos Dansk Erhverv. 

141120-dildofabrik_tvangsaution.transfer.jpg
Læs også
Køb en dildofabrik på tvangsauktion
141120-dildofabrik_tvangsaution.transfer.jpg
Læs også
Køb en dildofabrik på tvangsauktion

Han siger, at der trods et opsving altid vil være virksomheder, der går konkurs.

- Når efterspørgslen stiger, vil flere byde på markedet, men det betyder også, at konkurrencen stiger. Og den naturlige konsekvens af det er, at nogle må gå konkurs, siger Jonas Meyer.

Rent geografisk er det kun på Bornholm og Fyn, at antallet af konkurser blev større i 2017 end året før. I resten af landet var tendensen nedadgående.

136 landmænd måtte dreje nøglen om

Det er fortsat hovedstadsområdet, der står for langt de fleste konkurser - mere end halvdelen.

Og københavnerne er også nederst i den kedelige ende af listen, når man tager udgangspunkt i antallet af konkurser per 1000 virksomheder.

- Der er traditionelt flere virksomheder i storbyer, og de er ofte af en type, som er lettere at starte op, men også mere sårbare og lettere at lukke ned igen. 

140107_byggeplads.jpg
Læs også
Stor entreprenørvirksomhed konkurs
140107_byggeplads.jpg
Læs også
Stor entreprenørvirksomhed konkurs

Kigger man på, hvilke brancher der har været hårdest ramt, så fører handel an med 1269 konkurser. Det er dog en tilbagegang på 2,8 procent.

Bemærkelsesværdigt er det, at der godt nok er 136 landmænd, der måtte dreje nøglen om, men det er et fald på næsten 40 procent sammenlignet med 2016.


Nyhedsoverblik