SF kritiserer kommunerne - børn kommer for tidligt i børnehave

Flere kommuner flytter børn for tidligt i børnehave. En spareøvelse, der skaber mistrivsel, mener SF, der bakkes op af eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være slut med at sende børn i børnehave, inden de fylder tre år, medmindre der ligger en pædagogisk anbefaling bag.

Sådan lyder det i et nyt forslag fra SFs Jacob Mark, der vil forhindre kommuner i at sende børn for tidligt i børnehave ved at indføre en minimumsalder på tre år.

- Vi kan se, at der er en tendens over hele landet, også i nogle sjællandske kommuner, hvor børn hurtigere og hurtigere bliver sendt fra vuggestue til børnehave for at spare penge, og det kan have ret alvorlige konsekvenser for børnene, siger Jacob Mark (SF) til TV ØST og uddyber:

quote Vi har kæmpet en kamp for at få hendes børnehavestart udsat, så hun kunne blive i vuggestue længere tid, men vi på indse, at vi tabte den kamp

Nina Brolund, mor til Silia Liv Brolund

- Når børnene går i vuggestue, er der flere pædagoger om dem til at være der for dem, trøste dem og lege med dem, og når de så kommer op i børnehaven, hvor der er færre pædagoger og større børn, som de skal være sammen med, så kan det gøre dem utrygge i dagsinstitutionerne, siger han til TV ØST.

Forældre kæmpede for udsættelse af børnehavestart

I Guldborgsund Kommune skal et barn starte i børnehave den første dag i den måned, barnet fylder 2 år og 10 måneder. Og det er bestemt ikke en regel, som familien Brolund fra Idestrup bryder sig om.

161021_boern_lolland_vo_fra_cng1.jpg
Læs også
Børnehaveklasseleder: Børn kan have glæde af at skolestarten udskydes
161021_boern_lolland_vo_fra_cng1.jpg
Læs også
Børnehaveklasseleder: Børn kan have glæde af at skolestarten udskydes

Nina Brolunds datter Silia Liv Brolund, som først fylder tre år om 14 dage, har allerede gået i børnehave i to en halv måned. Og det skifte har ikke været nemt, fortæller Nina Brolund.

- Hun er simpelthen for lille og er ikke udviklet nok til at klare børnehaven, hvor hun selv skal tage sko og flyverdragt på og af, huske at pudse næse og vaske hænder. Men det handler ikke kun om det praktiske, det handler også om voksenkontakten, siger Nina Brolund, som længe forsøgte at få pædagogerne til at vente med overflytningen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nina Brolund og hendes mand kæmpede længe for at få udsat sin datters børnehavestart.
Nina Brolund og hendes mand kæmpede længe for at få udsat sin datters børnehavestart. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Vi har kæmpet en kamp for at få hendes børnehavestart udsat, så hun kunne blive i vuggestue længere tid, men vi på indse, at vi tabte den kamp.

I 2008 satte Guldborgsund Kommune overgangsalderen ned fra tre år til to år og 10 måneder, og det fungerer godt, lyder det fra formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, Simon Hansen (S)

-  For 10 år siden var det en økonomisk prioritering, men det har til gengæld vist at være noget, vi har formået at lave god løsninger på i langt de fleste tilfælde. Det eksempel du nævner er det første eksempel jeg hører om forældre, der er utilfredse med overgangen til børnehaven.

Børn lærer førstehjælp
Læs også
Danmark Redder Liv:
Børnehavebørn kan også lære førstehjælp
Børn lærer førstehjælp
Læs også
Danmark Redder Liv:
Børnehavebørn kan også lære førstehjælp

Eksperter siger, at det ikke er sundt for barnet at komme i børnehave, før det fylder tre år. Gør det ikke indtryk?

 - Jo, en lille smule, men det er skiftet for barnet, der er problematisk, og det er der, vi i Guldborgsund Kommune arbejder med at have gode skift fra vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole, udtaler Simon Hansen.

Vigtigste periode i barnets liv

I seks af vores regions kommuner er hovedreglen, at børn skal være fyldt tre år, før de bliver overflyttet fra dagtilbud til børnehave. I de andre seks kommuner er minimumalderen under tre år.

I Holbæk Kommune bliver børn eksempelvis sendt i børnehave, når de fylder to år og ni måneder, mens man i Guldborgsund kommune sender børn i børnehave, den første dag i den måned, barnet fylder to år og 10 måneder.

Se, hvornår overflytningen foregår i de andre kommuner længere nede i artiklen.

quote Det er både problematisk for barnet, familien og samfundsøkonomisk, så på alle aspekter er det kritisk, at man gør det

Charlotte Ringsmose, psykolog og professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet

Og sevom få måneder kan lyde af lidt, så er denne fase af et barns udvikling særlig vigtig, understreger Charlotte Ringsmose er psykolog og professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.

- Det kan godt være, at det ikke lyder af meget, men når vi ser på lige præcis den periode af et barns udvikling, så er det den periode i hele menneskets udvikling, hvor kontakten med voksne betyder allermest, fortæller Charlotte Ringsmose, der er psykolog og professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og uddyber:

Læs også
Stor vandskade ramte børneafdeling - nu sendes gravide og børn til andre sygehuse
Læs også
Stor vandskade ramte børneafdeling - nu sendes gravide og børn til andre sygehuse

- Hvis barnet ikke får den nære kontakt, så kan det følge barnet videre og udvikle sig til koncentrations- og opmærksomhedsbesvær og måske endda diagnoser. Barnets mulighed for at blive stimuleret i forhold til sin intellektuelle udvikling, ser også ud til at blive dannet på det her tidspunkt. Så det kan synes, som ingenting, men noget af det vigtigste, der sker i et barns udvikling, sker på dette tidspunkt, siger hun.

Forkert at spare på børneområdet

Det er væsentligt billigere at have børn i børnehave end i vuggestue.

I nogle kommuner koster det dobbelt så meget at have et barn i børnehave end i vuggestue. Der er derfor mange penge at spare på de få måneder, men den spareøvelser har store konsekvenser, mener Charlotte Ringsmose.

Skovbørnehave
Læs også
Udlændinge valfarter til skovbørnehave: - I Frankrig kunne de aldrig drømme om at give børn en kniv
Skovbørnehave
Læs også
Udlændinge valfarter til skovbørnehave: - I Frankrig kunne de aldrig drømme om at give børn en kniv

- Det har den betydning, at der bliver færre voksne til børnene, og vi ved, at det er bestemte børn, vi taber på det, nemlig børn, som i forvejen mistrives.

- For der bliver grundlagt en løbebane, som kan blive meget vanskelig og dyr på den lange bane. Det er både problematisk for barnet, familien og samfundsøkonomisk, så på alle aspekter er det kritisk, at man gør det, og jeg ser det som et udtryk for endnu en besparelse på de yngste børn, og det er nok det sted, vi mindst burde spare på, siger Charlotte Ringsmose.

Herunder kan du se, hvornår et barn skal flyttes i børnehave i din kommune

 


Nyhedsoverblik