Serviceassistenter om lempelse for portører: Vi burde have samme rettigheder

Flere service- og rengøringsassistenter er utilfredse med, at nogle portører kan undgå at uddanne sig til serviceassistent. Foto: TV ØST

Rengørings- og serviceassistenterne er ikke tilfredse efter regionsrådets beslutning om at lempe på serviceassistentkonceptet.

Det er ikke alle, der er tilfredse efter mandagens regionsrådsmøde.

Til mødet besluttede regionsrådet at lempe på det serviceassistentkoncept, som det daværende regionsråd i Region Sjælland vedtog i en budgetaftale i 2013. 

Vi skulle være én stor familie og så skulle det være lige for alle

Linda Christensen, serviceassistent, Slagelse Sygehus

Det betyder, at det ikke skal være tvunget for alle portører at indgå i konceptet. 

Og det vækker utilfredshed hos rengørings- og serviceassistenter, som selv skal uddanne sig i Region Sjællands nye serviceassistentkoncept.

- Jeg synes, hvis det skal være frivilligt for portørerne, så skal det også være frivilligt for rengøringsassistenterne. Det må være lige for alle om man er mand eller kvinde eller hvilken stilling, man har, siger Ingelise Jakobsen, serviceassistent, Ringsted Sygehus.

- Jeg er rigtig ked af, at den aftale er, som den er. Vi er én stor familie, og så skal vi have samme rettigheder, siger Anni Petersen, rengøringsassistent, Ringsted Sygehus.

Frivilligt men i virkeligheden tvang

Konceptet samler både rengørings- og serviceassistenter med portørerne under én samlet titel: Serviceassistenter med speciale i hospitalsservice. 

Men regionsrådets beslutning i dag betyder, at portørerne nu kan søge om at indgå i teams, hvor de udelukkende udfører klassiske portøropgaver og altså ikke rengøringsopgaver.

Læs også Regionsrådet: Kun få portører tvinges ikke til at uddannes som serviceassistenter

Det er desuden op til det enkelte sygehus og med individuelle hensyn, om en portør skal uddannes til serviceassistent, står der i sagsfremstillingen til dagsordenen for regionsrådsmødet.

En stor del af utilfredsheden drejer sig om tvangen. De service- og rengøringsassistenter, som TV ØST mødte mandag eftermiddag ved Regionshuset i Sorø, har oplevet, hvad tvangen kan medføre.

- De siger jo, at det er frivilligt, men det synes jeg ikke, det er. Jo i starten var det, men efterfølgende blev det tvunget ned over os. Der er folk, der blev fyret, fordi de ikke ønsker at tage denne her uddannelse. Vi har selv en kollega, som er blevet fyret. Det synes vi ikke er tilfredsstillende, at det er på den måde, det foregår, siger Karen Christensen, serviceassistent, Ringsted Sygehus.

Kan ikke undvære hinanden

Rengøringsassistenterne ville gerne ses som en del af en samlet enhed med lige vilkår. 

- Vi skulle være én stor familie og så skulle det være lige for alle, om det var frivilligt eller ej. Vi er ens alle sammen, og vi kan ikke undvære hinanden. Portørerne kan godt køre frem og tilbage, men hvem skal gøre rent? siger Linda Christensen, serviceassistent, Slagelse Sygehus.

Serviceassistentkonceptet vil altså fortsat blive rullet ud, men med lempelser i forhold til nogle portører.

På uddannelsen bliver der blandt andet undervist i rengøring og hygiejne, forflytning, kvalitetssikring og arbejdstilrettelæggelse.

Læs også Region Sjælland: Mulig afgørelse af portørers fremtid i dag

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App