Selvbetjent børnebibliotek plaget af hærværk - nu får det konsekvenser

Grupper af teenagere sviner, roder og ødelægger Børnebiblioteket på Falster, når personalet er gået hjem og biblioteket er selvbetjent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Cigaretskodder, gulve smurt ind i energidrik, ødelagte bøger og knuste fjernsynsskærme er et syn, medarbejderne på Børnebiblioteket i Nykøbing Falster ofte bliver mødt af, når de møder ind på arbejde om morgenen.

haervaerk_mb_2.jpg
Læs også
Et kolossalt svineri:
Unges hærværk lukkede populær selvbetjening på bibliotek
haervaerk_mb_2.jpg
Læs også
Et kolossalt svineri:
Unges hærværk lukkede populær selvbetjening på bibliotek

I den seneste tid har Børnebiblioteket været hårdt plaget af hærværk, når personalet går hjem, og det åbne bibliotek bliver selvbetjent. Søndag aften var den gal igen.

- Vi havde besøg af en gruppe unge teenagere. Der er cirka 10-12 stykker, som tilsyneladende har haft forfest her. De har smurt tandpasta udover vores bogreoler, de har revet bøger i stykker og væltet bøger ud af hylderne. De har ødelagt vores sofa og kastet rundt med vores inventar, siger Charlotte Møller, der er leder af Bibliotek og Borgerservice i Guldborgsund Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnebiblioteket i Guldborgsund har i den seneste tid været plaget af svineri og hærværk.
Børnebiblioteket i Guldborgsund har i den seneste tid været plaget af svineri og hærværk. Foto: TV2 ØST

Hærværk får konsekvenser

Ifølge Charlotte Møller har problematikken stået på i et års tid, men i den seneste periode har Børnebiblioteket oplevet hærværk udøvet af unge i alderen 13-18 år flere gange om ugen. Og efter gårsdagens ødelæggelser og svineri får det nu konsekvenser for de børnefamilier, der benytter sig af biblioteket i de sene aftentimer.

Børnebiblioteket i Guldborgsund Kommune begrænser nemlig nu den udvidede åbningstid. Det betyder, at biblioteket fremover vil lukke klokken 19.30 i stedet for klokken 22.00, som de har gjort hidtil.

Hvad er et åbent bibliotek?

På et åbent bibliotek kan du blive betjent af personalet på bestemte tidspunkter og har mulighed for selv at lukke dig ind på biblioteket og betjene dig selv på øvrige tidspunkter.

- Vi vil meget gerne være åbne for vores børnefamilier, så de kan komme i tidsrummet fra klokken syv om morgenen til klokken 22.00 om aftenen, men fra på fredag er vi nødt til at begrænse den åbne tid, de kan komme her, lyder det fra Charlotte Møller.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnebiblioteket i Guldborgsund har den seneste tid været plaget af svineri og hærværk.
Børnebiblioteket i Guldborgsund har den seneste tid været plaget af svineri og hærværk. Foto: Børnebiblioteket

Biblioteksbrugere ærger sig

Hærværket ærgrer de biblioteksbrugere, som rent faktisk benytter faciliteterne til dét, de er der for.

- Jeg synes, det er fuldstændig tosset. Jeg forstår ikke, hvorfor de unge mennesker ikke bare kan opføre sig ordentligt. Nu er det jo koldt, så er det dejligt at komme ind i varmen, men jeg synes, det er utroligt, de ikke kan opføre sig ordentligt, siger Birgitte Jensen fra Nykøbing Falster.

quote Jeg synes, det er fuldstændig tosset. Jeg forstår ikke, hvorfor de unge mennesker ikke bare kan opføre sig ordentligt

Birgitte Jensen, Nykøbing Falster

Biblioteksbrugerne har fuld forståelse for de konsekvenser, det får for dem, at Børnebiblioteket har været præget af hærværk, men ligesom Birgitte Jensen ærgrer det også biblioteksbruger Dagmar Stryhn fra Sundby.

- Jeg synes, det er ærgerligt, for der er en del af det arbejdende folk, som ikke har mulighed for at komme i åbningstiderne. Og jeg ved, det er et større problem for en del mennesker at nå herop i åbningstiden, siger Dagmar Stryhn, der også udtrykker sin utryghed ved at gæste biblioteket uden for bemandet åbningstid.

bibliotek.jpg
Læs også
Flere biblioteker oplever ballademagere: - De har skyllet dukker ud i toilettet
bibliotek.jpg
Læs også
Flere biblioteker oplever ballademagere: - De har skyllet dukker ud i toilettet

- Der er også risiko for at møde nogle, man ikke har lyst til at møde heroppe, siger hun.

En vagt er ikke nok

Siden 2017 er der blevet brugt 30.000 kroner om måneden på en vagt i aftentimerne og i weekenden. Penge, der kunne være blevet brugt på materialer, arrangementer eller andre ting.

De sidste tre måneder har vagten rundet børnebiblioteket hyppigere, ligesom der er sat skilte op ved biblioteket, hvor der står, at man bliver overvåget. Men det har umiddelbart ikke hjulpet på problemet.

- Vagten laver en rundering én til to gange i løbet af aftenen, og der kan vi bare se, at så kommer de unge på nogle andre tidspunkter i stedet for. Når vagten har opdaget noget, laver han rapporter og har også haft smidt unge mennesker ud, men det er tilsyneladende ikke helt nok, siger leder Charlotte Møller.

De nye åbningstider er et forsøg, der træder i kraft fra på fredag den 8. marts, men er ikke en løsning, Charlotte Møller håber, er nødt til at være permanent.


Nyhedsoverblik