"Sekunder og minutter kan være rigtig kostbare"

Seks minutter blev paramedicinerne forsinkede i Bøgeskoven. Ifølge AMK-centralen i Region Sjælland er sekunder og minutter rigtig kostbare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sekunder og minutter kan være rigtig kostbare. 

Sådan lyder det fra Mette Mølby, der er sundhedsfaglig visitator på AMK-centralen i Region Sjælland. Derfor er det altafgørende, at der er mobilsignal. 

- Det er rigtig vigtigt, at vi på kort tid kan afdække, hvad drejer det her sig om. Hvordan kan vi bedst hjælpe, hvad skal vi vejlede om, hvordan skal vi bedst muligt hjælper i den enkelte situation, hvad skal vi sende af ambulancer, lægehelikopter eller andre indstanser - og hvordan skal vi få den person, der har ringet 1-1-2 til at hjælpe den, der har brug for hjælp, siger Mette Mølby. 

Risiko for at patienten ikke får rigtig hjælp

quote Det allerværste er, at den patient, der har brug for hjælp, ikke kan få den optimale hjælp

Mette Mølby, sundhedsfaglig visitator på AMK-centralen i Region Sjælland

Der er nemlig sorte huller i dækningen - særligt på Møns Klint og Stevns.

Og det er ikke uden konsekvenser.

- Jeg kan ikke udføre mit arbejde optimalt. Men det allerværste er, at den patient, der har brug for hjælp, ikke kan få den optimale hjælp - eller der er i hvert fald risiko for, at vedkommende ikke får den rigtige hjælp, siger Mette Mølby. 

- Vi kan ikke vejlede og fortælle, hvad der skal gøres. Vi ved jo, at det allervigtigste er, at den hjælp på stedet bliver hurtigt iværksat. For eksempel ved et hjertestop, er det jo dem, der er i nærheden, som hurtigt skal træde til og vejlede, og det har vi ikke rigtig mulighed for, hvis vi ikke har den telefoniske forbindelse. 

Sekunder og minutter er kostbare

I den helt konkrete situation fra Bøgeskoven, hvor en motionsløber falder om med hjertestop, er det ambulancen, der ikke kan finde vedkommende. 

For da redderne nærmer sig stedet, stopper både GPS og mobilsignal med at virke, og de må derfor køre på må og få i skoven for at lede efter motionsløberen.

I alt blev redderne seks minutter forsinkede på grund af det dårlige signal.

Hvad betyder seks minutter? 

- Det er svært at sige, hvad seks minutter betyder, men vi ved jo, at den optimale hjælp hurtigt skal frem og at både sekunder og minutter kan være rigtig kostbare, siger Mette Mølby.


Nyhedsoverblik