Se videoen: Supermåne bag usædvanligt fænomen

Vandet ved Vordingborg blev tirsdag morgen trukket omkring en kilometer ud. Det usædvanlige lavvande har sin forklaring i månen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var anderledes forhold, der mødte Per Rasmussen, da han tirsdag skulle på en af sin sædvanlige kajakture omkring Vordingborg.

- Jeg har aldrig set det før, og jeg kigger alligevel ud over vandet hver dag og er også ude at sejle næsten ligeså tit, siger han.

Da han skulle have sin kajak i vandet opdagede han nemlig i morgenmørket, at vandstanden var meget lav.

Han tog derfor senere tilbage for at hente sit kamera for at få billeder af fænomenet, da det blev lysere. Billederne kan ses herover.

Bildæk og flasker kom pludselig til syne

Og det var en speciel oplevelse for fotografen, da han bevægede sig ud i vandet ved Vordingborg.

quote Jeg har aldrig set det før, og jeg kigger alligevel ud over vandet hver da

 Per Rasmussen

- Jeg har aldrig kunnet gå en kilometer ud fra Oringepynten. Det var et sjovt syn med alle de bildæk, flasker og lignende, der pludseligt kom til syne. Og det var skægt at se ænder, måger og hejrer, der havde fået sig nogle nye omgivelser og nogle nye ting at jage efter, siger han

Per Rasmussen havde efterfølgende selv en teori om, hvad for et fænomen han havde været vidne til.

- I skolen lærte jeg noget om månen og lavvande og højvande. Og jeg tænkte, at det måske kunne have noget med det at gøre, forklarer han.

Og det bud er faktisk helt rigtigt.

Supermånen på spil

Det specielle syn, der mødte Per Rasmussen, har ganske rigtigt sin forklaring i månen. Og i særdeleshed i den supermåne, som stod op over landet mandag eftermiddag.

Meteorolog på TV 2 Vejret Jens Ringgaard forklarer, at det kort fortalt er en kombination af tidevand, springflod og nattens supermåne, der står bag.

- Det, der sker, er, at solen og månen står på linje og skaber det, der hedder springflod. Og når man dertil ligger det ekstra bidrag, som månen giver, når den er så tæt på, så opstår sådan et fænomen, forklarer han.

quote Jeg har aldrig kunnet gå en kilometer ud fra Oringepynten. Det var et sjovt syn med alle de bildæk, flasker og lignende, der pludseligt kom til syne

 Per Rasmussen

Tidevand ser vi hver dag, fordi især månens tyngdefelt påvirker vandstanden til henholdsvis ebbe og flod.

En ægte springflod

Springflod opstår ved ny- og fuldmåne, når sol og måne står på linje. Her trækker begge i vandet og forstærker tidevandseffekten.

Supermånen i nat opstod, fordi månen i sin elliptiske bane om jorden ikke har været tættere på os i de seneste 68 år. Omkring 50.000 kilometer nærmere, end når den er længst væk. Noget, der har forstærket tidevandseffekten.  

En sådan en treenighed er af naturlige grunde sjælden.

- Det er et usædvanligt fænomen under alle omstændigheder. Og især under rolige vindforhold som i dag, vurderer meteorolog Jens Ringgaard.

Selvom månen de næste par dage stadig er stor og rund på himlen, så skal Per Rasmussen ikke regne med at få så langt ud til vandet igen.

- Den største effekt er overstået nu. Nu har vi haft fuldmånen og så vil effekten være aftagende, forklarer Jens Ringgaard. 


Nyhedsoverblik