Se din kommune: Her gennemfører de fleste en videregående uddannelse

Arkivfoto. Foto: Daniel Brøns

Hvor du har gået i skole fra 0.-9. klasse kan være afgørende for, om du gennemfører en videregående uddannelse i fremtiden. Det viser en ny opgørelse.

Hvis du er gået ud af 9. klasse i Næstved Kommune, har du med stor sandsynlighed fuldført en videregående uddannelse. Hvis du derimod er gået ud af 9. klasse i Stevns Kommune, så er tendensen helt modsat.  

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Andelen af 30-35 årige, der har fuldført en videregående uddannelse, varierer meget fra kommune til kommune i TV ØST's sendeområde i 2017. Det gælder både de korte, mellemlange og lange uddannelser. 

Artiklen fortsætter efter grafen. 

Svaret på, hvorfor det går godt i Næstved og mindre godt på Stevns, er ikke entydigt. 

- Det, der kan spille en rolle for fastholdelse i uddannelse, kan være forældrenes socioøkonomiske baggrund. Det er blandt andet uddannelsesniveau og økonomi, siger Christian Christrup Kjeldsen, lektor og afdelingsleder i pædagogisk sociologi ved Aarhus Universitet, til TV ØST. 

Læs også Regionens mest pjækkende elever bliver nu 'meldt' til forældrene

Ulovligt fravær og trivsel er afgørende

- Zoomer man ind, består kommunerne både af skoler, der klarer sig godt, og nogle der ikke klarer sig så godt, siger Christian Christrup Kjeldsen.

Lektoren peger dog på, at det er i grundskolen, man skal prøve at gøre noget for, at folk vil gennemføre en videregående uddannelse i fremtiden. 

De, der falder fra tidligt, har ofte haft en meget negativ skoleoplevelse. Det er ikke nødvendigvis på grund af fagligheden

Christian Christrup Kjeldsen, lektor og afdelingsleder i pædagogisk sociologi ved Aarhus Universitet

Der er nemlig en sammenhæng mellem ens trivsel i grundskolen, og om man gennemfører en uddannelse i fremtiden.

- De, der falder fra tidligt, har ofte haft en meget negativ skoleoplevelse. Det er ikke nødvendigvis på grund af fagligheden, siger Christian Christrup Kjeldsen. 

Tendensen gælder ikke kun i Danmark, men også internationalt, pointerer Christian Christrup Kjeldsen. 

Trivslen hænger i de fleste tilfælde også sammen med højt ulovligt fravær, som ifølge Christian Christrup Kjeldsen også kan være med til at påvirke frafaldet fra uddannelserne.  

- Hvis man har et højt ulovligt fravær i udskolingen (7.-9. klasse, red.), medvirker det til, at færre kommer videre i skolesystemet.  

Læs også ZBC i Slagelse vil styrke skole og erhvervsliv med nyt samarbejde

Næstved Kommune: - Det handler ikke kun om held eller indsatser 

I Næstved Kommune, hvor det går godt, har de ikke en opskrift, der garanterer, at folk tager en videregående uddannelse. 

- For at være helt ærlig, så handler det ikke kun om held eller indsatser, men vi har en formodning om, hvad der virker, siger Lars Nedergaard, centerchef for Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune. 

For at være helt ærlig, så handler det ikke kun om held eller indsatser, men vi har en formodning om, hvad der virker

Lars Nedergaard, centerchef for Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune

I kommunen har de blandt andet et samarbejde med erhvervs- og ungdomsuddannelserne, som skal gøre eleverne opmærksomme på deres muligheder. 

- Vi har i kommunen rykket 10. klasserne ud på erhvervsskolerne, for at eleverne kommer nærmere ind på en uddannelsesretning, siger Lars Nedergaard. 

Nogle af tiltagene strækker sig langt tilbage, og andre er nye. Derfor er det svært for centerchefen at sige, om tiltagene påvirker folk til at gennemføre en videregående uddannelse. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App