Se billederne: Sådan så det ud, da atomkraftværk sejlede under Storebæltsbroen

Det russiske, flydende atomkraftværk sejlede fredag aften under Storebæltsbroen. Foto: Greenpeace

Det russiske flydende atomkraftværk sejlede fredag aften under Storebælt. Ifølge Forsvaret, der fulgte skibet, forløb det uden udfordringer.

- Set fra søsiden er det gået fuldstændig smertefrit.

Sådan siger Ole Theill Sørensen, vagtholdsleder hos Forsvarets Operationscenter til TV ØST om det flydende, russiske atomkraftværks passage af Storebælt.

Søværnets to patruljeskibe P523 Najaden og P525 Rota fulgte passagen gennem Storebælt tæt fra en position umiddelbart bag det russiske atomkraftværk.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Sådan så det ud, da det flydende atomkraftværk sejlede i Storebælt.  Foto: Greenpeace

Det flydende atomkraftværk sejlede under Storebæltsbroen mellem klokken 18 og 20 fredag aften, hvor politiet valgte at afspærre to højre-spor i hver sin retning på broen som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Var ikke nervøse

Men ifølge Ole Theill Sørensen forløb det hele altså fra søsiden uden problemer, og det var en ren og skær rutineopgave for Forsvaret.

- Der har været et enormt fokus på det, men det er ikke fordi, vi på noget tidspunkt har været nervøse for, at det ikke skulle gå, som det skulle. Det er i virkeligheden pressen, der har valgt at give en masse på det her, men set fra vores side har det været en meget udramatisk passage denne her, siger Ole Theill Sørensen

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det russiske, flydende atomkraftværk kort før det sejler under Storebæltsbroen. Foto: Greenpeace

For Forsvaret har mange af denne her slags opgaver om året, men opmærksomheden gør alligevel denne speciel.

- Der er hundredevis af slæb om året gennem dansk farvand, og det her er et af de større. Og så har det skabt en del opmærksomhed, som selvfølgelig gør, at det bliver mindre rutinepræget for os, fordi vi også skal håndtere det, siger Ole Theill Sørensen.

Følger skibet til Skagen

Det flydende atomkraftværk er lørdag formiddag syd for Anholt, oplyser vagtholdslederen.

Det er forventet, at skibet er ude af dansk farvand i løbet af natten til søndag. Planen er, at Søværnets patruljeskibe følger skibet helt til Skagen og ud af dansk farvand.

- Så giver vi dem nok en melding over radioen og ønsker dem god tur. De har en lang tur foran sig, når de skal helt til Murmansk, siger Ole Theill Sørensen.

Sejler uden brændsel

Skibet er blevet fulgt, siden det sejlede ind i dansk farvand – ligesom det tidligere er sket, da eksempelvis den russiske atomubåd "Dmitrij Donskoj" sidste sommer sejlede gennem Storebælt, og da kinesiske flådefartøjer sejlede på visit i Østersøen for at medvirke i en russisk øvelse.

Det russiske atomkraftværk sejler uden uran-brændsel ombord. Det er på vej til Murmansk på Kola-halvøen i det nordlige Rusland, nær grænsen til Norge.

Her får skibet uran-brændsel ombord, før det fortsætter sin færd gennem nordøstpassagen til det nordlige Sibirien, hvor det fremover skal levere strøm til isolerede bysamfund.

Sådan så det ud, da atomkraftværket sejlede under Storebæltsbroen fredag aften. Foto: Greenpeace

Læs også Politiet spærrede spor på Storebæltsbroen, mens atomkraftværk sejlede under

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App