Saxenhøj får nyt strakspåbud

Det hårde miljø på forsorgshjemmet Saxenhøj har nu resulteret i endnu et strakspåbud. Det er det andet på under to måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 23. januar fik Forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor to ansatte i 2014 blev knivdræbt af en psykisk syg beboer, et nyt strakspåbud af Arbejdstilsynet.

Det skriver Fagbladet FOA.

Påbuddet er det andet på under to måneder, og det er utilfredsstillende mener Bodil Marker, som er afdelingsformand i FOA Guldborgsund.

- Det er urimeligt, at man ikke kan garantere sikkerheden for de dedikerede medarbejdere, som hver dag går på arbejde for at hjælpe andre. Derfor skal der også handles på det her nu, siger hun til Fagbladet FOA.

Arbejdstilsynet begrunder blandt andet det nye strakspåbud med, at flere af beboerne er misbrugere, som lider af psykisk sygdom og potentielt kan være bevæbnede. Det betyder, at der konstant er risiko for uforudsete handlinger.

Selvforstærkende effekt

Det hårde miljø på forsorgshjemmet har en selvforstærkende negativ effekt, fortæller Knud Kristensen, formand for SIND.

- Dels går vold og trusler også ud over medbeboerne. Det hårde miljø er også med til at køre nogle beboere op, mens andre bliver selvskadende. På den måde spreder problemet sig som ringe i vandet, siger han.

SIND-formanden undrer sig over, at det kan lade sig gøre, at Arbejdstilsynet kan komme med strakspåbud to gange med så kort mellemrum.

- Det tyder ikke på, at kommunen har taget det alvorligt. Det kan ikke være rigtigt, at de får påbud efter påbud. Nu må de se at få ryddet op, siger Knud Kristensen.

Lav normering og hård beboersammensætning

Forsorgshjemmet fik det første strakspåbud den 5. december 2016. Siden har Guldborgsund Kommune iværksat en række tiltag. På trods af de nye tiltag vurderer Arbejdstilsynet, at de ansattes arbejde stadig er forbundet med 'betydelig fare'.

Hos den lokale FOA-afdeling ser afdelingsformanden det pressede arbejdsmiljø som et symptom på for lav normering og en gradvis hårdere beboersammensætning.

- Der er dygtigt, dedikeret og veluddannet personale på stedet, der kan deres kram. Men de er bare for få til at løse opgaven. Det er politikernes ansvar, hvis det her udvikler sig yderligere," siger Bodil Marker.

Hos Guldborgsund Kommune oplyser den ansvarlige direktør, at man tager sagen alvorligt. Kommunen anerkender dog ikke, at løsningen er en bedre normering.

- Hvis vi kunne undgå konflikter på Saxenhøj ved at ansætte mere personale, så vil det være rigtig godt, men sådan er det ikke. Vi tror, at sagen er langt mere kompleks, end om der er to, tre eller fire medarbejdere på arbejde, når en borger reagerer, siger Alma Larsen, direktør for socialområdet i Guldborgsund Kommune.

Se indslaget: I december 2016 gav Arbejdstilsynet Saxenhøj et strakspåbud. De skal have styr på sikkerheden for medarbejderne på opholdsstedet, lyder kravet.
Saxenhøj
Læs også
To år efter dobbeltdrab: Forsorgshjem får nyt strakspåbud
Saxenhøj
Læs også
To år efter dobbeltdrab: Forsorgshjem får nyt strakspåbud
Saxenhøj skilt
Læs også
FOA efter nye trusler på Saxenhøj: Brug for flere hænder
Saxenhøj skilt
Læs også
FOA efter nye trusler på Saxenhøj: Brug for flere hænder

 


Nyhedsoverblik