Satans rørhat og snehvid fluesvamp: Disse svampe skal du holde dig fra

Efterår er tid til svampejagt. Den våde sensommer gør, at der er masser af svampe i skovbunden, men flere af svampene bør man holde sig fra.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Leder du efter svampe til sovs, syltning eller andet, er det nu, du skal hoppe i gummistøvlerne og tage på jagt i skovbunden.

- Lige nu er der bare svampe alle vegne med al den væde og regn, vi får for tiden. Det er et rigtig godt tidspunkt at gå på jagt, siger Marie Roland, der er Naturvejleder hos Naturstyrelsen Storstøm.

Men nogle af svampene er ikke så uskyldige, som de ser ud.

Dødbringende svampe

Afhængigt af, om det har været et stort svampeår eller ej, får Giftlinjen hvert år mellem 200 og 700 henvendelser.

Mellem 10 og 25 personer bliver hvert år indlagt med leverskader, fordi de har indtaget dødbringende svampe som eksempelvis hvid og grøn fluesvamp, der begge potentielt er dødelige. Det skriver DR Sjælland.

Hos Naturstyrelsen anbefaler man, at en ny svampesamler allierer sig med en erfaren af slagsen og læser sig klog i en anerkendt svampebog.

Herunder kan du se nogle af de giftige svampe, som du skal holde dig fra:

Rød fluesvamp

Rød fluesvamp er giftig og må ikke spises. Dens lugt er neutral og smagen er svag-neutral.
Rød fluesvamp er giftig og må ikke spises. Dens lugt er neutral og smagen er svag-neutral. Foto: Colourbox.com

Rød fluesvamp er en meget almindelig svamp i Danmark. Ifølge Naturstyrelsen vokser den i løv- og nåleskov og findes knapt så hyppigt i bøgeskov. 

Rød fluesvamp er en stor og kraftig fluesvamp med en karakteristisk rød hat. Hatten er omkring 6-18 centimeter i diameter.

Satans rørhat

Satans rørhat er en giftig svamp og må ikke spises. Svampen er ikke dødelig giftig, men kan forårsage kvalme, diarré og opkast.
Satans rørhat er en giftig svamp og må ikke spises. Svampen er ikke dødelig giftig, men kan forårsage kvalme, diarré og opkast. Foto: H. Krisp, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Satans rørhat vokser ifølge Naturstyrelsen gerne på lune steder med leret og kalkrig jord.

Den vokser sammen med de fleste løvtræer, men især bøg, eg og lind. Svampen er sjælden i Danmark.

Almindelig netbladhat

Almindelig netbladhat er en giftig svamp og må ikke spises. Naturstyrelsen anbefaler heller ikke, at man smager på svampen, selv om man spytter den ud. Svampen er også giftig i tilberedt tilstand. 
Almindelig netbladhat er en giftig svamp og må ikke spises. Naturstyrelsen anbefaler heller ikke, at man smager på svampen, selv om man spytter den ud. Svampen er også giftig i tilberedt tilstand.  Foto: Joansfr., Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Almindelig netbladhat er meget almindelig i hele landet og findes i løv- og nåleskov. Almindelig netbladhat varierer i farven fra gullig til rødbrun.

Svampegiften kan ifølge Naturstyrelsen medføre stærke mavesmerter og ødelæggelse af de røde blodlegemer, hvilket i sidste ende kan være dødeligt.

Snehvid fluesvamp

Snehvid fluesvamp er en meget giftig svamp og må ikke spises. Giften ødelægges ikke ved opvarmning og tilberedning. Særlig farligt er, at symptomerne på forgiftning kommer sent efter indtagelsen.
Snehvid fluesvamp er en meget giftig svamp og må ikke spises. Giften ødelægges ikke ved opvarmning og tilberedning. Særlig farligt er, at symptomerne på forgiftning kommer sent efter indtagelsen. Foto: Ben DeRoy, Wikimedia Commons, Public

Snehvid fluesvamp vokser i løv- og nåleskove, og den findes især under birk, gran eller eg samt i bøgeskov. 

Snehvid fluesvamp er en høj, slank og kridhvid svamp, som i sine tidlige stadier ligner en æggeskal på pind.

Grøn fluesvamp

Grøn fluesvamp er dødelig giftig og må ikke spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer med fatale lever- og nyreskader som følge.
Grøn fluesvamp er dødelig giftig og må ikke spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer med fatale lever- og nyreskader som følge. Foto: Archenzo, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Grøn fluesvamp vokser på næringsrig jordbund i løvskove og ses ofte under bøg eller eg.

Svampen kan variere en del i størrelse.

Hatten er 2-12 centimeter bred, og farven varierer fra gulgrøn til olivengrøn.

Her finder du svampe

Selv om der findes en del giftige svampe i Danmark, skal man dog ikke lade sig skræmme.

Der er stadig mange lækre grunde til at gå på jagt i skovbunden. Karl Johan, kantareller og østershatte for blot at nævne nogle få.

I Storstrømsområdet fremhæver Naturstyrelsen de nye skove omkring Næstved, Hannenovskov i hjertet af Falster og Bangsebroskov ved Nykøbing Falster som gode steder at gå på svampejagt. Derudover fremhæves Ulfhaleskoven og Klinteskoven på Møn.

På Vestsjælland nævnes Kongøres skov ved Isefjorden i Odsherred og Jyderup skov ved Sejerøbugten.

7 gode råd om svampejagt

  1. Spis kun svampe du kender. Er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  2. Spis kun godkendte spisesvampe.
  3. Brug kun friske svampe til madlavning.
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, mærker du også overfølsomheden svagt.
  5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.
Kilde: Naturstyrelsen

 


Nyhedsoverblik