Sådan stopper du fnat i at sprede sig

Tæt kontakt med en anden person, der har fnat, kan føre smitten videre. Her finder du gode råd til at undgå fnat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To skoler i Næstved og en enkel skole nær Vordingborg har fået konstateret udbrud af norsk fnat. Men hvad er fnat egentligt? Og hvordan undgår man at blive smittet?

Fnat er ifølge Sundhedsstyrelsen en kløende hudlidelse, der skyldes en mide.

Smitten sker ved berøring, og de mest almindelige symptomer er kløe over det meste af kroppen, som opstår tre til seks uger efter smitte. Børn under et år er kan også blive angrebet i ansigt og hårbund.

Vask håndklæder og sengetøj

Ved kløe og mistanke om fnat skal man kontakte sin læge, så man kan få stillet en diagnose og i behandling. Når der er konstateret fnat, opfordrer Sundhedsstyrelsen alle i husstanden til at komme i behandling. 

Læs også
Fnatudbrud breder sig til endnu en skole i Næstved: Flere skoleelever sendt hjem
Læs også
Fnatudbrud breder sig til endnu en skole i Næstved: Flere skoleelever sendt hjem

Det er vigtigt, at alle behandles samtidigt, da andre familiemedlemmer kan være smittet, selv om de endnu ikke har oplevet symptomer. Derfor skal sengetøj, håndklæder og tøj skal vaskes ved 60 grader.

Tøj, som ikke tåler samme tur i vaskemaskinen, kan hænges væk i en uge, eller lægges i fryseren natten over. Større beklædningsgenstande og overtøj som dyner, tæpper, puder og madrasser luftes godt og køligt og sættes bort.

Det er meget vigtigt, at man følger vejledningen for behandling nøje, så man undgår, at sygdommen vender tilbage, og så man undgår at smitte andre.

Efter behandling er der ikke længere smitterisiko, men kløen kan alligevel bestå i nogen tid og man bør desuden være opmærksom på kløe og udslæt hos børnene i 3-6 uger efter sidste tilfælde.

Tag dine forholdsregler

Hos patienter med nedsat immunforsvar og ældre kan fnat i sjældne tilfælde have form som norsk fnat uden kløe.

Norsk fnat er ikke en speciel fnatmide, men en betegnelse for udtalt infektion med fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Diagnosen norsk fnat bør stilles af en dermatolog. 

udklipa.jpg
Læs også
Hudlæge efter fnatudbrud: Pas på med at kalde det epidemi
udklipa.jpg
Læs også
Hudlæge efter fnatudbrud: Pas på med at kalde det epidemi

Der er ifølge Sundhedsstyrelsen ikke grund til at behandle andre børn eller personale i institutionen, hvis der konstateres fnat. Men man bør være opmærksom på kløe og udslæt hos børnene i tre til seks uger efter sidste tilfælde.

Du kan finde mere information om sygdommen her.


Nyhedsoverblik