Sådan forberedte borgmesterkandidaterne på Stevns sig på valgdagen

Der er udsigt til et meget tæt valg på Stevns, hvor der er tre kandidater til borgmesterposten. Men de har meget forskellige strategier på valgdagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bliver du borgmester?

- Ja, det tror jeg på, at jeg gør.

- Ja, det tror jeg.

- Jeg håber og tror på et godt valg i aften.

Svarene er stort set ens, når man spørger kandidaterne Anette Mortensen (V), Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) og Steen S. Hansen (S), om de vinder borgmestertitlen efter dagens kommunalvalg.

quote Jeg tror på, at Stevns stadig er en blå kommune, og jeg tror godt, det kan lade sig gøre at finde et flertal. 

Anette Mortensen (V), borgmesterkandidat, Stevns

Men den måde de griber valgdagen an på er helt forskellige. Venstres spidskandidat Anette Mortensen startede dagen ud hjemme i trygge rammer, hvor hun forberedte sig på aftenens forhandlinger med de andre partier.

- Jeg sidder og kigger på, hvordan det nye byråd kan se ud. Hvilke udvalg skal vi have, og hvordan skal det se ud. Det har jeg selvfølgelig en god idé om, men det er godt lige at have det sidste på plads inden i aften, siger hun til TV ØST.

Hun tror nemlig, at det er hende, der kommer til at sidde for bordenden, når konstitueringsaftalen er på plads.

- Jeg tror på, at Stevns stadig er en blå kommune, og jeg tror godt, det kan lade sig gøre at finde et flertal. 

Anette Mortensen (V) har startet morgenen hjemme hos sig selv. Hun forbereder sig på de kommende forhandlinger.
Anette Mortensen (V) har startet morgenen hjemme hos sig selv. Hun forbereder sig på de kommende forhandlinger. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Har arbejdet for det i 12 år

Hvor Anette Mortensen har valgt at starte dagen foran computeren, inden hun tager ud på valgstederne, har socialdemokraten Steen S. Hansen valgt en lidt anden strategi. Han tror nemlig stadig, der er stemmer at hente. Derfor mødte han her til morgen op ved SuperBrugsen i Hårlev belæsset med valgflyers.

quote Jeg har arbejdet i 12 år på at blive borgmester, og jeg tror, jeg kan blive en god borgmester

Steen S. Hansen (S), borgmesterkandidat, Stevns

- Det bliver spændende på Stevns, og vi skal bruge alle stemmerne. Derfor står jeg her. Jeg kæmper frem til målstregen. Ti procent af vælgerne har ikke besluttet sig, når de går ind i stemmeboksen, og vi skal have dem alle sammen med, siger han.

Han er den af de tre borgmesterkandidater, der er mest tilbageholdende, når det kommer til at gætte på, om han selv ender som borgmester.

- Valget er den store eksamen, der viser, hvordan man har gjort det. Det er kulminationen på to måneders hårdt arbejde, der nu er slut. Jeg håber og tror på et godt valg i aften, siger Steen S. Hansen.

- Jeg har arbejdet i 12 år på at blive borgmester, og jeg tror, jeg kan blive en god borgmester. Men nu må vi se, når vi skal forhandle i aften. 

Steen S. Hansen (S) mener stadig, der er stemmer at hente. Derfor gik han i dag på gaden for at dele flyers ud.
Steen S. Hansen (S) mener stadig, der er stemmer at hente. Derfor gik han i dag på gaden for at dele flyers ud. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Kan ikke flytte flere stemmer

Mogens Haugaard Nielsen bruger sin valgdag på kommunens valgsteder. Ingen flyers eller valgkamp på gaden, for han tror, at vælgerne allerede har besluttet sig. Men han tror nu, at stemmerne har fordelt sig, og at han ikke kan flytte flere nu.

quote Det er jo en dag, hvor vælgerne kan gå op og fortælle, hvordan de synes, man har gjort det. Og det er vi alle spændt på

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), borgmester, Stevns

- Det kan jo godt være, at der er nogen, der ændrer mening, hvis de lige ser mig på valgstedet. Men jeg tror nu ikke, at jeg flytter meget. Det er i månederne op til valget, man skal gøre det, og for mit vedkommende i de fire år, jeg har været borgmester. Det er det, jeg bliver bedømt på, siger borgmesteren.

Han er rigtig spændt på, hvordan det kommer til at ende i Stevns Kommune.

- Jeg vil sige, at det faktisk er fuldstændig uforudsigeligt, så vi er rigtig spændte. Der er sommerfugle i maven, selvfølgelig er der det. Det er jo en dag, hvor vælgerne kan gå op og fortælle, hvordan de synes, man har gjort det. Og det er vi alle spændt på, siger han.

Borgmester Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) har brugt sin dag på at besøge flere valgsteder.
Borgmester Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) har brugt sin dag på at besøge flere valgsteder. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Uro kan blive afgørende

Om det bliver Anette Mortensen, Steen S. Hansen eller Mogens Haugaard Nielsen, der bliver borgmester kan kun tiden vise. Men der er ikke nogen tvivl om, at det bliver en af de mere spændende kommuner at følge.

Kommunen har nemlig været præget af blandt andet et Venstre i konflikt med sig selv, og en intern magtkamp om fredningen af Stevns Klint fik i sidste ende Mogens Haugaard Nielsen til at forlade Venstre, som han ellers havde være medlem af i mange år.

Og det kan få afgørende betydning for valget.

- Når borgmesteren forlader partiet, og det hele bliver smidt op i luften, så vil vælgerne også være søgende, og derfor kan der godt blive rørt gevaldigt rundt i gryderne, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Alle landets valgsteder lukker klokken 20. 


Nyhedsoverblik