Så er det endeligt vedtaget – busruter bliver ramt af besparelser

Otte busruter i vores sendeområde bliver nedlagt eller indskrænket, har regionsrådet besluttet. De kommer dog samtidig med et tilbud til kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ganske som forventet besluttede Region Sjælland mandag aften at svinge kniven over otte busruter i TV ØST’s sendeområde.

På et møde i regionsrådet blev en omstridt spareplan på den kollektive trafik nemlig stemt igennem. Den betyder at de otte busruter enten bliver indskrænket eller helt nedlagt.

Bevar bussen
Læs også
Nu svinger Region Sjælland sparekniven over den kollektive trafik
Bevar bussen
Læs også
Nu svinger Region Sjælland sparekniven over den kollektive trafik

Men samtidig besluttede regionsrådet også endeligt at give kommunerne en hjælpende hånd, hvis de ønsker at overtage driften af ruterne.

Det fortæller formanden for Trafik-, Infrastruktur- og Miljøudvalget i Region Sjælland, Peter Jacobsen (DF).

- Hvis ruterne skal fortsætte, så er det op til kommunerne at beslutte, om de vil videreføre dem. I regionsrådet har vi egentlig sluppet dem i dag og sagt, at det er dem, vi agter at lukke, siger han.

- Omvendt har vi også sagt til kommunerne, at hvis de ønsker at køre trafikken videre i 2020, så vil vi gerne betale driften i hele 2019.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
  Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST
Mandag aften blev spareplanerne endeligt vedtaget i regionsrådet. TV ØST talte med formanden for Trafik-, Infrastruktur- og Miljøudvalget, Peter Jacobsen (DF), kort efter beslutningen var truffet.
Mandag aften blev spareplanerne endeligt vedtaget i regionsrådet. TV ØST talte med formanden for Trafik-, Infrastruktur- og Miljøudvalget, Peter Jacobsen (DF), kort efter beslutningen var truffet. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Har haft en bunden opgave

Egentlig er det meningen med dagens vedtagne besparelser, at busruterne skal lukke eller indskrænkes fra og med sommerkøreplanen næste år. Men hvis kommunerne skrider ind for at redde en rute, så træder Region Sjælland altså til og betaler for ruten et halvt år mere end planlagt.

quote Vi er ikke gået målrettet efter, at kommunerne skulle afholde nogen udgifter

Peter Jacobsen (DF), formand, Trafik-, Infrastruktur- og Miljøudvalget

Det er jo ganske dyrt at drive bus, og kommunerne er også pressede. Er det her ikke bare en måde at skubbe regningen over på kommunerne på?

- Jo, det kan man godt sige. Men vi har haft en bunden opgave i forhold til at finde de her millioner kroner på vores budget, for dem mangler vi på indtægtssiden fra 1. januar. Det, vi har sagt til kommunerne, er, at hvis vi i fællesskab kan finde en løsning til gavn for borgerne, så er vi indstillet på det, siger Peter Jacobsen.

- Vi er ikke gået målrettet efter, at kommunerne skulle afholde nogen udgifter. Det er mere et spørgsmål om, hvorvidt vi fællesskab kan skabe nogle gode løsninger.

DISSE RUTER ER PÅ SPAREPLANEN I TV ØST'S SENDEOMRÅDE:

Busruterne 555/666 Odsherred - Høje Taastrup. Busruterne nedlægges.  Linjerne kører kun i sommerperioden.


Natbus 99N Karise -Køge nedlægges.


Busrute 460 Korsør - Skælskør - Stigsnæs Havn. Region Sjællands andel af ruten Korsør - Skælskør ophører. 


Busrute 490 Ruds Vedby - Svinninge. Betjeningen reduceres, ingen betjening aften og weekend.  


Busrute 740 Nykøbing F. - Gedser Færgehavn. Betjeningen reduceres til timesdrift i dagtimer og 2 timesdrift aften og weekend.  


Busrute 760 Vordingborg - Sakskøbing. Betjeningen reduceres til 1 morgentur og 2 eftermiddagsture.  

 

Busrute 780 Nakskov - Tårs Færgehavn: Region Sjællands andel af linjen mellem Maribo og Sakskøbing nedlægges.


Busrute 630R Næstved - Faxe Syd - Faxe Ladeplads. Busruten afkortes til Faxe Syd.   

Ikke brug for flere besparelser

Region Sjælland har taget sparekniven i hånden på grund af en aftale, der blev forhandlet på plads tidligere på sommeren af regeringen og Dansk Folkeparti. Her blev det besluttet, at alle landets regioner skulle fratages midler til såkaldt erhvervsfremme-opgaver. Penge til regional udvikling.

Region Sjælland mister derfor 112 millioner kroner på næste års budget, og fordi regionen har afsat en stor del - 70 procent - af de penge til den kollektive trafik, ender det med, at regionspolitikerne er nødt til at spare på området, fordi pengene skal retur til staten.

Bus
Læs også
Trafikforsker om spareplan for busser: Vil ramme unge og ældre
Bus
Læs også
Trafikforsker om spareplan for busser: Vil ramme unge og ældre

På området for den kollektive skulle der spares 22,8 millioner kroner, men regionen når ikke helt derop med de netop vedtagne besparelser. De ender med at kunne spare 16,7 millioner kroner på at skære på busruterne.

Betyder det, at der skal flere besparelser til på et senere tidspunkt?

- Nej, vi har en klar opfattelse af, at vi er nået derhen, hvor vi har en bæredygtig økonomi i forhold til den kollektive trafik. Så det er min klare opfattelse, at det her er en plan, vi kan fortsætte med også i fremtiden. Med mindre der kommer nogen og tager nogle flere penge fra os. Men har vi den økonomi, vi kender i dag, så fortsætter vi med at køre de ruter, som vi kender fra resten af 2019, siger Peter Jacobsen.

I alt bliver 14 busruter i hele Region Sjælland enten nedlagt eller indskrænket.


Nyhedsoverblik